Beton aanrecht storten - dikte bekisting

BartS

  • #1
Ik wil een betonnen aanrechtblad storten. Het blad blijft (vanwege de grootte) op zijn plaats liggen. In dwarsdoorsnede stel ik het me zo voor:


Ik ben niet zeker van de dikte van het hout (meubelplaat of OSB?) onder het blad. Is 2x18mm voldoende? Beton wordt in mijn plan 40 dik.

De maximale overspanning wordt 120 cm, maar ik heb bedacht op op die plek het blad extra te steunen dmv een stalen koker van 60mm hoog. overige overspanningen worden max ca 70cm (diepte van het blad)

Verder wil ik het blad wapenen mbv kunststofvezel. Is dit een goed idee? Heeft het mengen met die vezels gevolgen voor het verwerken van de beton?

Alvast bedankt,
Bart
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou er een gaasmat inleggen op de halve dikte ipv vezels. Die vezels krijg je ook aan de bovenzijde te zien. 18 mm lijkt me genoeg.
 

BartS

  • #3
Bedankt Frank,

maar als ik een gaasmat leg, moet ik rekening houden met de dikte van beton boven en onder het gaas toch? Ik heb weleens gelezen dat je minimaal 2,5 cm onder en op het net moet aanhouden.

Dat zou betekenen dat het blad veel dikker moet worden: bij 5 mm betongaas 25+10+25mm.

Of is er een dunner net, waar ook geen 25mm dekking op hoeft?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik heb destijds een aardingsmat van 2 of 3 mm gebruikt en die op 10 mm van de bodem gelegd met een totale dikte van 40mm.
Er stonden wel om de 60cm kastjes onder voor de stevigheid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als bekisting eronder is 18mm voldoende.

Wat voor kunststof vezels bedoel je? Ik ken dit niet voor in beton. Wel van staal.

Als ze niet in het zicht mogen komen, kan je het bovenste laagje ook zonder vezel doen.

De 2.5cm dekking is voor binnen minder van belang. Zeker aan de onderkant, omdat dat altijd droog blijft.
 

BartS

  • #6
Dat zijn vezels van polypropyleen, te koop in zakjes (ik kwam bij de bouwmaterialengroothandel zakjes van 150g tegen). Te mengen met de droge mortel: 1kg vezels op 1m3 beton.

Die 18mm kist onder klinkt natuurlijk goed, maar moet ik echt niet ondersteunen tijdens het storten / tot de beton uitgehard is? Ik vrees dat de plaat gaat doorhangen. Als ik een L-profiel 50x30x5mm in de staanders hang, voorkom ik dan niet een hoop mogelijke problemen? Het profiel ligt wat ver naar achter: net achter de uitsparingen voor kookplaat en spoelbak. Om dezelfde reden denk ik er over om aan de voorkant van de kastjes een L-profiel te plaatsen.

Overkill?

OSB, underlayment of Meubelplaat, of maakt dat niet uit?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De plaat ligt toch op keukenkastjes? Het is 42kg per kastje van 60cm. Niet zoveel dus. Het materiaal maakt niet uit, het goedkoopste is goed genoeg.

Ik heb even gegoogeled op die vezels. Zo te zien zijn ze niet bedoeld als vervanging voor de wapening. Ze dienen een ander doel. Maar in deze toepassing zal het ook wel werken. Ik zou de bovenste cm zonder vezels doen.
 

BartS

  • #8
Oké bedankt voor jullie hulp. Ik ga ermee aan de gang. Zal nog wel even duren voor het blad gestort gaat worden, maar hier kan ik mee vooruit!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu