Betekenis van lampvoet temperatuur

Apeka

  • #1
Hallo,

Ter vervanging van de gewone gloeilampen in de hanglampen boven de eettafel, ben ik op zoek gegaan naar een dimbare spaarlamp variant. Na een aantal experimenten ben ik nu uitgekomen bij een product van de "firma in het zuiden des lands", die onder de naam EcoClassic30 een serie lampen heeft uitgebracht, die uiterlijk gelijk zijn aan gloeilampen, maar binnenin een halogeenlamp bevatten. Deze lampen gebruiken 30% minder energie en zijn daarbij ook probleemloos te dimmen. Klinkt dus goed..
Echter, in de specificaties heb ik nu gelezen, dat de "lampvoet temperatuur" van deze lampen 130 graden is...Knap warm dus, maar misschien wordt een gewone gloeilamp wel net zo heet?
Mijn vraag is of dit (brand)gevaarlijk zou kunnen zijn..? De fitting van mijn armatuur zijn wel van porcelein.
 

Lichtpunt

  • #2
Normaal gesproken is een porceleine lamphouder uitstekend geschikt voor halogeenlampen met hoge temperaturen.
Punt van aandacht is zeker de aangesloten bedrading in het armatuur.
De isolatie van deze moet ook tegen hoge temperaturen kunnen.
Meestal heeft deze bedrading een hittebestendige isolatie.
Als je deze bedrading voorziet van een siliconen-isolatiekous ben je wat beter af, en zal de bedrading niet verbranden.
Deze kousjes kom je ook vaak tegen als bijgeleverd in nieuwe armaturen. Bij de betere lampenzaak zul je dit zeker los kunnen aanschaffen.
 

Apeka

  • #3
Bedankt voor de reactie..
Het armatuur waar ik het hier over heb, zijn twee design hanglampen, met een eenvoudige matglazen kap. De lampen hangen aan een staaldraad. De -voor het oog dunne- bedrading heeft een doorzichtige isolatie. Op de porseleinen fitting staat te lezen dat een lamp maximaal 100 W mag zijn. Verder staat er op de fitting nog een aarde symbool en een F-symbool. De lamp is gekocht in een betere lampenzaak en ik neem toch aan dat als je hierin lampen van 100W zou mogen gebruiken, de bedrading daartegen bestand zou moeten zijn...?
Voorheen gebruikte ik Softone gloeilampen van 60W in deze lampen. Die werden ook altijd erg heet, en ik kon na een een aantal uren branden de fitting ook al niet meer vastpakken, maar tot dusverre heb ik er nooit problemen aan gemerkt, of verkleuring van de isolatie o.i.d. Ik heb me er eigenlijk ook nooit druk over gemaakt, totdat ik toevallig de lampvoettemperatuur van de EcoClassic lampen te weten kwam en ik me een en ander begon af te vragen..
Maar ik denk eigenlijk dat gebruik van de EcoClassic 42W lampen geen bezwaar zouden moeten zijn, aannemende dat gloeilampem van 100W waarschijnlijk nog heter worden..
Op zich zijn dit in mijn situatie ook prima alternatieven voor de gloeilamp, omdat ze goed te dimmen zijn zonder dat ze gaan flikkeren..
 

Lichtpunt

  • #4
Dit armatuur is ontworpen voor lampen van max. 100W. Deze lampen produceren veel warmte. De bedrading is daarvoor dan ook aangepast.
Dit armatuur lijkt me dan ook geschikt voor uw 42W lampen. Twijvelt u nog steeds, doe dan even navraag bij uw lichtarmatuur-verkoper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu