Beste verduisterende gordijnoplossing; tips gezocht!

Truewaz

  • #1
Beste Klusidee-klussers,

Voor mijn ramen ben ik op zoek naar de ideale verduisterende gordijn-oplossing. Ik wil graag volledige duisternis, en misschien hebben jullie een goede tip.

De situatie nu is twee plissé-gordijnen. Die verduisteren goed, maar er komt veel licht langs de randen, en dat wil ik oplossen.

Er komt licht langs de randen door een 'diepte'-verschil tussen de ramen en het gordijn, omdat de houten kozijnen ertussen zitten.

Mijn huidige idee is om een soort stoffen doeken als randen over de gordijnen te leggen om het licht tegen te houden, maar dit is niet zo elegant. Een andere oplossing is met touwtjes of klittenband doeken/gordijnen direct op de ramen te plakken. Een combinatie van twee gordijnsoorten lijkt me wel handig.

Maar wellicht is er wel een helemaal andere, betere manier?

Punten die ik belangrijk vind zijn:
  • volledige duisternis
  • het plissé-gordijn is geluidsdempend. Fijn, want het is aan een drukke straat.
  • naast de volledige duisternis-stand ook een inkijk-verminderende stand. Wellicht door kleine gordijntjes voor de individuele ramen.
  • goedkoop
  • liefst zonder extra boren
Heeft iemand een geniaal idee? Ik hoor en klus het graag! :cool:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Rolluiken; donkerder kan je het niet hebben. Wij hebben ze thuis voor alle slaapkamers hangen en die zijn dan echt 100% donker. Dempt het geluid van buiten ook nog eens.

Maar je wilt je huidige gordijntjes behouden? Dan wordt het al snel een knutseloplossing ben ik bang als je er nog stof langs wilt hangen o.i.d.
 

ABCDE

  • #3
Moet de boel ook nog 'open' kunnen? Anders zwarte folie aan de binnenzijde en zonwerende folie aan de buitenzijde.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan heb je een rolgordijn met zijgeleiding nodig. Voor een voorbeeld kan je kijken bij de dakramen fabrikant met een V.
 

Truewaz

  • #5
Dank al voor deze reacties!

Rolluiken ervoor i.p.v. de plissé-gordijnen is een goede optie, hoewel er dan misschien nog steeds licht langs de randen komt. Deze wil ik niet per se behouden, maar op de randen na werken ze goed. Een beetje knutselen vind ik prima. Daarom zat ik ook te denken aan extra gordijnen áchter deze gordijnen.

De boel moet zeker open kunnen.

Misschien kan ik wel zelf een zijgeleiding maken. Want de fabrikant met de V is vrij duur zie ik, en de vorm van de ramen is niet standaard.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Wij hebben op onze slaapkamer een verduisterd rolgordijn, en verduister gordijnen hangen.
Daar komt ook geen licht meer doorheen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
" Dan heb je een rolgordijn met zijgeleiding nodig "
De huidige zijn aan te passen,
een kunststof of aluminium U profiel zoeken dat past, binnenkant mat zwart maken.
Of zelf iets van hout maken.
 

Truewaz

  • #8
Dank wederom.
Het huidige plan is om zwarte kartonnen repen op maat te knippen en in de kozijnen te steken, tussen de scharnieren. Zo heb je een rand van 5cm nog binnen, en achter het plissé-gordijn die het licht tegenhoudt. Wel erg knutselig, maar ook goedkoop. Een andere optie is met een klemstang in het kozijn in de rand direct bij de ramen extra gordijntjes te maken. Een houten U- of L-profiel om de randen van de gordijnen heen maken lijkt me lastig, omdat die dan aan de onderkant bij de gebogen onderrand komen. En het is permanent. De kartonnetjes kan ik elke dag weer weg halen. Ik ben benieuwd of het wat wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu