Bestaande houten vloer aan 1 kant waterpas maken of ophogen.

Ragp

  • #1
We gaan een aanbouw laten bouwen aan de bestaande woning. De aanbouw is een keuken en wordt helemaal opnieuw opgebouwd en sluit aan op de woonkamer met zo'n 3meter doorloop in de breedte.
De huidige houten (vuren) vloer in de woonkamer willen we laten liggen. Maar de vloer ligt scheluw en is over de breedte van de doorgang (3 meter) zo'n 2,5cm lager aan één kant t.o.v. de andere kant.
De nieuwe vloer in de keuken willen we het liefst waterpas leggen, maar dan krijg je dus een rare overgang naar de houten vloer waar je tegen de kopse kant van een vloer aan gaat kijken.
Het plaatsen van een (verhoogde) dorpel over 3 meter is een optie, maar lijkt ons niet zo mooi en geeft het risico dat je er tegenaan gaat stoten.

Is er een manier om de bestaande houten vloer iets op te hogen aan 1 kant van de woning? Ze graven de achterkant waar de aanbouw komt namelijk helemaal uit, en breken de muren aan die kant ook open, waardoor je in theorie iets onder de houten vloer kan gaan schuiven. Die houten vloer is alleen vastgeschroefd en ik heb al getest dat je hem op kan tillen. Het hoeft wat mij betreft niet eens perfect waterpas. Als we er 1.5cm hoogteverschil mee uithalen ben ik al gelukkig.
 

stefan9

  • #2
Als de vloer is vastgeschroefd ligt het voor de hand om hem los te schroeven en te verwijderen, je kunt daarna de ondergrond (waarschijnlijk balken?) uitvlakken en de vloer terugplaatsen.
Even iets onder de vloer schuiven lijkt me lastig, omdat de vloer over het hele oppervlak goed ondersteund moet worden.
 

Ragp

  • #3
Onder de vloer ligt een beetje isolatiefolie en daaronder ligt een oude houten vloer direct geschroeft op de balken. Zou ik op de oude vloer al een verhoging aan kunnen brengen? Het liefst met iets dat een beetje te bewerken is zodat het niet overal dezelfde dikte heeft.

Verder vroeg ik me af hoe ik de huidige vloer het makkelijkst los kan krijgen zonder deze te beschadigen. Ze liggen in de lengte van de woning, dus je kijkt tegen de kopse kant aan vanuit de nieuwe aanbouw. Lijkt me best lastig deze er recht uit te trekken. Hoop vooral dat ze niet gelijmd zijn.
 

stefan9

  • #4
Aha, dus je hebt een vloer (laminaat, parket, ...) bovenop een houten constructievloer.
Als je die vloer niet kunt verwijderen wordt het lastig. Je kunt uiteraard de uiteinden ophogen door er iets onder te schuiven, maar dan ondersteun je alleen de uiteinden en zweeft een deel van de vloer. Dat gaat geheid tot problemen leiden, dus dat zou ik zeker niet doen.
Om het goed op te lossen moet ook de constructievloer los, zodat je bij de balken kunt. Wellicht is een balk iets verzakt en kun je die weer omhoog brengen. Andere optie is om de balk te verdikken met een lat die verloopt van dikte om de balk weer goed horizontaal te krijgen. Je kunt ook twee dikken planken aan weerszijden tegen de bestaande balk lijmen/schroeven, zodanig dat de bovenkant van die planken horizontaal loopt, en daar dan de vloer weer op vastschroeven.
Kun je via de kruipruimte ook onder de vloer komen?
 

Ragp

  • #5
Klopt, er ligt een Vuren vloer (±25mm dik) bovenop een houten constructievloer.

De kruipruimte in de woonkamer lijkt niet direct toegankelijk. Maar mijn hoop is dat ik voldoende van de vloerplanken eruit kan trekken zonder ze te beschadigen om zo ook de houten ondervloer los te kunnen schroeven. Dan zou ik dus bij die balken kunnen om het daar op te hogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu