Bestaand puntdak isoleren

Fiestaboyke

  • #1
Hallo,

Ik vroeg me af hoe ik dit het beste aanpak? Wij wonen nu al een 5tal jaar bij mijn grootmoeder op "den boven" en onze slaapkamer is ingericht in de nok van het huis ... Nu in de zomer is het altijd verschrikkelijk warm als het warm weer is en in de winter dan weer ijskoud ... Het dak is NIET geïsoleerd, enkel wat ismoplaten ertegen gezet ...



 

Pirke

  • #2
De manier van aanpakken hangt af van de dakopbouw.
BEschrijf eens wat je van buiten naar binnen allemaal tegenkomt.

Denk wel....dat isoleren van een zolder,terwijl de rest van het huis niet geïsoleerd is net zo warm....of nog warmer kan worden. De hitte trekt net zo goed naar boven....maar blijft daar dan ook beter hangen.

In de winter zal het wel helpen de koude tegen te houden.
 

Geus

  • #3
Een geïsoleerd dak duurt langer voor het eenmaal opgewarmd is, maar is het opgewarmd duurt het ook weer langer voor het afgekoeld is. Dat klopt. Als je er op hete dagen een airco neerzet zal deze efficiënter werken, omdat er minder koude je dak uitvliegt. Maar aangezien we over het hele jaar meer stoken dan warme dagen hebben, is isolatie altijd goed.

Klopt het dat ik dakbeschot zie? Naast de met stukjes laminaat (?) vastgezette piepschuim?
 

Fiestaboyke

  • #4
Ik heb net nog eens even gecheckd, onder de piepschuim zit niets, dus gewoon de achterkant van de dakpannen :oops: Het is het huis van mijn Oma waar wij boven mogen wonen maar zoals ik al zei, in de zomer is het snikheet, niet te houden en in de winter dan weer ijskoud ... Alles in huis is goed geïsoleerd, overal dubbel glas, enkel de zolder hebben ze vroeger ni aangepakt ....

Groetjes
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Handig als we weten hoe dik het isolatie materiaal is. :wink:
Isolatie materiaal vertraagd het opwarmen en afkoelen. Niet meer en niet minder.
Ik heb ook wel eens pannendaken aan de onderkant gezien zonder dakbeschot en om deze vrij van tocht te isoleren lijkt mij haast ondoenlijk. Is dat bij jouw ook van toepassing dus de isolatie zit niet strak opgesloten tussen de balken van het dak.
 

Fiestaboyke

  • #6
Platen zijn schat ik 3 mm ofzo, en zijn volgens mij gewoon geplakt op de balken ...
 

Fiestaboyke

  • #7
Hier nog een foto van hoe het er uit ziet .... Moet ik nu gewoon rockwool steken vlak tegen de pannen of moeten de pannen eerst nog worden afgeschermd met iets??
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is bij wolachtige isolatie materialen beter een dampopen folie te spannen. Er zou wind door de pannen kunnen waaien en vocht in je isolatie kunnen komen. Beide verlagen de isolatiewaarde en zou er heel veel water achter de pannen door kunnen komen zit je met een lekkage.
Deze folie zou eigenlijk onder de pannen moeten liggen. Lijkt mij veel werk omdat je dan de pannen zou moeten verwijderen.
Ga je deze folie aanbrengen let dan op dat de overlappen afwaterend worden geplaatst.
 

Fiestaboyke

  • #9
Dus het is niet mogelijk zonder de pannen te verwijderen :?:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het is wel mogelijk maar je moet je goed realiseren dat, breng je die folie aan dan zal je dat dusdanig moeten doen dat er geen water achter je folie kan komen. De folie zorgt ervoor, komt er onverhoopt water voorbij je pannen zal dat in de dakgoot komen. Pannen kunnen breken verschuiven enz. waardoor je dak niet meer voor de 100% dicht is.
Stuifsneeuw bijvoorbeeld kan een ernstige lekkage veroorzaken. Deze fijne sneeuw waait en verzameld zich tussen de pannen en je isolatie. Het blijft liggen totdat het gaat dooien.
Er bestaat een folie die je horizontaal kan aanbrengen misschien kan je dan een paar rijen horizontaal weghalen folie en de pannen terug. Niet zeker of dit te doen is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu