Berekenen capaciteit bestaande radiator

Giovanni

  • #1
Hoe kan ik de capaciteit van bestaande radiatoren berekenen?

Ik moet een aantal plaatradiatoren vervangen in een woonkamer die deels een schuin plafond heeft tot 9 meter hoog. Ik kan de benodigde capaciteit uitrekenen (middels volume x 93 watt) maar dit is door de vorm van de kamer waarschijnlijk niet heel nauwkeurig.

Daarom wil ik ter controle ook uitrekenen wat de capaciteit is van de radiatoren die er nu in zitten. Het gaat om 4 dubbele plaatradiatoren en 1 drievoudige plaatradiator.

Is daar een simpele formule voor?
 

Fiesiekus

  • #2
Kijk eens op de site van radiatorleveranciers; daar staan de afmetingen + vermogens. Of in bouwmarkt-CV-folders. Let ook op de convectorplaten (die ribbeldingen) tussen de platen; die geven extra vermogen.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Let ook op wat voor merk u nu heeft,dat verschilt soms wel met de warmte afgiften/capaciteit.
 

Giovanni

  • #4
Tja, wat voor merk het is? Het zijn radiatoren van 20 jaar oud. Ik heb er nog geen merkaanduiding op kunnen ontdekken.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als leek zal het voor u moeilijk zijn om het merk te vinden.


Plaats eens een foto misschien dat het ons lukt.
 

Emil

  • #6
Afhankelijk van uw ruimte b.v. is het geïsoleerd,dubbele ramen enz. kunt u bij een goed geïsoleerd huis 10% van uw berekening af halen anders 10 % er bij op tellen.

Let wel u kunt beter over capaciteit hebben dan onder.
Op diverse internet site`s kunt u tabellen vinden.

Als u uit gerekend hebt hoeveel watt er hangt kunt u dat vergelijken met de tabellen hier staan ook het aantal watt`s per merk aangegeven zo kunt u zelf bepalen wat u nodig heeft.

succes
 

Giovanni

  • #7
Het probleem is dat die standaard berekeningen uitgaan van gewone kamers met een horizontaal plafond dat niet te hoog is. In mijn geval is er een grote vide met gedeeltelijk een plafond tot bijna 9 meter. De rest is overigens ook al bijna 3 meter hoog.

Ik ben er vrij zeker van dat ik met de standaard berekening qua capaciteit te laag uit kom, maar de vraag is hoeveel te laag. 10%, 20%, nog meer ?

Daarom wil ik ter vergelijk graag uitrekenen wat er nu aan capaciteit staat. Ik weet dat dat ongeveer voldoende is, en wil dus zeker niet minder capaciteit neerzetten als ik nieuwe radiatoren plaats.

Vandaar de vraag om een formule of een ruwe berekening.

PS: Foto's heb ik nog niet, die kan ik pas volgende week maken.
PPS: het is een goed geïsoleerd vrijstaand huis
 

Emil

  • #8
Bereken eerst de inhoud van de kamer door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen (in meters).U heeft nu het aantal kubieke meter.

Neem het hoogste punt 9m als uit gangs punt.
Dan heeft u altijd iets aan over capaciteit.
 

Giovanni

  • #9
Dat kan natuurlijk, maar dan nog moet ik die totale capaciteit verdelen over de ruimte.

Er staat nu aan de kant van vide een joekel van een drie-plaats-radiator, terwijl er verder gewone twee-plaats radiatoren staan van tamelijk bescheiden afmetingen.

Kan ik de berekende totale capaciteit (uitgaande van 9m) gewoon naar rato verdelen over de kamer rekening houdend met de plafond hoogte?

Ik bedoel hiermee: 3x zoveel capaciteit op de plaatsen waar het plafond 3x zo hoog is? Of zie ik dan nog iets over het hoofd?
 

Emil

  • #10
Als u weet hoeveel capaciteit er totaal is dan kunt u dat door 3 delen.

Op de site`s van de fabrikanten kunt u dan per merk zelf de maten en type bepalen naar vermogen van de radiator.

Zo kunt u zelf bepalen welke radiator u waar wilt hebben.
Let wel dat u tot het gegeven aantal watt`s komt.
Beter te veel dan te weinig.

Als u de hoogte van 9 aan houd dan heeft u als het ware over capaciteit wand u heeft hoogte verschil in de ruimte dus daar waar het plafon 3 m is heeft u minder inhoud om te verwarmen.

Om het exact uit te rekenen denk ik dat het niet te doen is om dat u hoogte verschil hebt.
Maar als u van het hoogste punt uit gaat zit u altijd goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
@ Emil; Ik begrijp niet dat iemand die pretendeert verstand van verwarming te hebben zoiets durft te beweren.

@ Giovanni: U kunt niet zomaar de benodigde capaciteit delen door drie en daar gelijke radiatoren ophangen.
Er is een duidelijke reden waarom de ene radiator groter is dan de andere, dit is o.a. verband met de plaats van de ramen en de ligging van het huis.
De plaats en de grootte van de radiatoren is hier afhankelijk van.
 

Giovanni

  • #12
Daar was ik al bang voor. Dan zit er dus weinig anders op dan toch proberen de capaciteit van de bestaande radiatoren te achterhalen. Nog tips Jan?
 

Emil

  • #13
@jan ff goed lezen wat ik schrijf.
Gezien we niet weten over hoe of wat heb ik ook geschreven:


Zo kunt u zelf bepalen welke radiator u waar wilt hebben.

Met andere woorden....
Je bepaald zelf waar je de radiatoren plaatst er is ook een hoogte verschil dus daar waar de ruimte lager is zal de warmte ook meer blijven hangen anders gezien is het toch een ruimte en zal de warmte daar ook weer weg trekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Men mag aannemen dat de bestaande installatie goed is uitgerekend.
Dat betekent dat het niet mogelijk is zelf te gaan bepalen waar je welke radiator wilt plaatsen, deze zullen in dezelfde vermogens op dezelfde plaats moeten komen.

Aan een foto van bovenaf genomen is te zien welk type radiator het is, wanneer u de hoogte en lengtematen er ook bij doorgeeft is er wel een redelijk betouwbare schatting van het vermogen van de radiatoren te maken.
 

Fiesiekus

  • #15
We kunnen hier lang en breed discussieren over de optimale vermogensverdeling; punt is dat er veel te veel variabelen in het spel zijn: ramen, isolatie, vorm van de ruimte, positie van de woning, klimaatverandering, overige warmtebronnen, persoonlijke voorkeur etc., etc., etc. En al zou de optimale verdeling bekend zijn, dan nog: de leveranciers hebben een beperkt aantal radiatorvermogens in hun assortiment dus zul je afrondingen op die vermogens moeten maken.

De pragmatische benadering, uitgaande van de zeer belangrijke opmerking nl. dat wat er nu hangt voldoende is, is: ongeveer dezelfde vermogens plaatsen. Dus foto's + afmetingen plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu