Beregening waterleiding druk verhogen?

Slapnutcity

  • #1
Ik heb net een beregeningsinstallatie aangelegd met op één tyleenslang van 25mm drie Hunter MP rotators. De lengte hiervan is ongeveer 40 meter. Deze leiding is aangesloten op een buitenkraan, ter test, welke via een 15mm waterleiding op het hoofdnet is aangesloten. Ik kijk nu echter in de sproeiers te weinig druk te hebben om ze correct te laten functioneren. Indien ik een enkele sproeier aansluit op een slang van 10m op dezelfde buitenkraan, dan doet de sproeier het wel correct. Indien ik naast deze drie nog een sproeier in een aftakking aan maak, dan functioneren de overige drie sproeiers hetzelfde als voorheen.

Mijn vraag is, verlies ik teveel druk omdat ik van 15mm naar 25mm over ga? En zou het dan verstandiger zijn om vanuit de meterkast op 22mm af te tappen en die over te laten gaan naar de tyleenslang?

Ik heb ook nog bekeken of het mogelijk is om anders een hydrofoorpomp in de tyleenleiding te zetten. Het ene bedrijf geeft aan dat dit geen probleem is, terwijl het andere bedrijf dit niet mogelijk acht zonder mijn hele binneninstallatie in de woning op extra druk te zetten. Wat is nu correct? Wie heeft hier ervaring mee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Geen wonder dat u te weinig druk krijgt, dit gaat zo nooit goed werken.
U kunt niet meer water krijgen dan de de waterleiding kan afgeven, dat is met een buitenkraan op een 15 mm leiding veel te weinig voor wat u wilt.
Een beregeningsinstallatie wordt normaal aangesloten op een bron of op oppervlaktewater.
De beregeningsinstallatie is in uw geval niet nodig, de waterleiding moet die ene sproeier ook aan kunnen tenzij u zeer weinig druk op de waterleiding hebt.

Aftappen van 22 mm kan maar ook dan is geen beregeningsinstallatie nodig.
 

Slapnutcity

  • #3
Ik zal iets vollediger zijn: de drie sproeiers die er nu op zijn aangesloten zitten in één zone. Daarnaast is er nog een andere zone van 4 sproeiers en één zone met druppelbevloeiing. Ik heb één zone met drie sproeiers getest en daar kwam ik tot de lage druk. Dit testen heb ik dus via de buitenkraan gedaan. Het idee is bij een werkende installatie dit om te zetten, zodat het rechtstreeks op de waterleiding gaat vanuit de meterkast. Als ik het zo hoor, dan zou het met aftappen op 22mm beter moeten gaan?

Ik heb me overigens bij verschillende bedrijven laten informeren over het aansluiten op een waterleiding en allemaal gaven ze aan dat dit geen probleem moet zijn en dat zij dit regelmatig ook verzorgen.

Waar zij dan niet over eens zijn is de toepassing van een eventuele hydrofoorpomp in de installatie. Deze had ik voor het geval ik echt geen druk meer zou krijgen alvast voor vooronderzoek bekeken (staat nog niet in de planning, maar beter vooraf uitzoeken dan later haastig iets doen). Heeft iemand ervaring met een hydrofoorpomp op een soecifieke waterleiding die is afgetakt uit de meterkast?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een drukverhogende pomp kan maar ook een hydrofoorpomp is mogelijk.
U moet er rekening mee houden dat er een terugslagklep tussen waterleiding en pomp geplaatst wordt.
Informeer bij de waterleidingmaatschappij of e.e.a. is toegestaan.

Eigenlijk hebt u beiden niet nodig, de pompen zullen zeer weinig water meer opleveren dan een gewone aansluiting op de waterleiding, ook hier moet er een terugslagklep geplaatst worden.
 

Slapnutcity

  • #5
Bedankt voor de reactie. Dan ga ik er voor nu vanuit dat een 22mm aansluiting voldoende gaat zijn voor mijn installatie (komende van een 15mm buitenkraan) en dat een hydrofoorpomp niet hoeft en lang niet zoveel zin heeft.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb mijn tyleenslang (25 mm) direct na de watermeter op de hoofdleiding (28 mm) geplaatst. Uiteraard met kogelafsluiter met terugslagklep.

Volle flow en volle druk ook na 25 meter slang. Vernauwingen moet u zo lang mogelijk vermijden. Hoe eerder een leiding smaller wordt hoe meer drukverlies.
 

Slapnutcity

  • #7
Mijn hoofdaansluiting is, als ik het goed heb, 22mm, vandaar dat ik dan voor 22mm aftakking zou gaan. Het geeft me vertrouwen dat dit bij u goed verloopt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bij mij is dat 28 mm (en tyleen 25 mm komt daar mee overeen). Er komt zo allemachtig veel water uit en dat met de volle druk van het waterleidingnet. Zelfs de waterverbruikers van het huis zelf zitten pas na de aftakking.

Buiten loopt deze tyleen (ingegraven) langs alle buitenkranen (3/4" want dan heb je meer flow en druk dan bij 1/2") en naar een waterstopcontact.

Als ik een normale tuinslang aansluit op een buitenkraan of op het waterstopcontact dan heb ik met 20 meter slang nog voldoende druk op de zwenksproeier. Deze heeft voor 95% het volle bereik. Een 2e zwenksproeier sluit ik altijd aan op een andere buitenkraan (met dus dezelfde voeding van de tyleenslang) en de tweede sproeier doet het net zo goed als de eerste.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Plaats bij elke aansluiting een kogelkraan, die hebben geen vernauwing en dus geen drukverlies.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb inderdaad (om precies te zijn) kogel aftapkranen. Deze hebben geen inwendige weerstand als ze open staan.

Ze zijn op een muurplaat bevestigd, welke bijvoorbeeld aan een schuttingpaal of gevel is geschroefd. De tyleenslang is met beugels / klemmen vastgemaakt.

Aan het einde van het jaar aftakking naar buiten dicht zetten, kranen open en met de compressor de tyleenslang leeg blazen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu