Bepalen van groepen in de meterkast? hulp gevraagd!

Steve88

  • #1
Mijn vraag aan het forum is:

hoe bepaal je het aantal groepen dat nodig is in een eengezinswoning?

ik weet hoe je kan bepalen hoeveel wattage op een groep kan en hoe dat samenhangt met zekeringen alleen kan je in een woning ook kiezen om bijvoorbeeld op een groep als de keuken een grotere zekering te plaatsen? bijvoorbeeld een van 25A?

en of dat wel of niet kan hoe bepaal je dan alsnog wat op welke groep komt ? en kan men de verdeelkast ook uitbreiden voor meer groepen?

kan iemand mij met dit probleem helpen?
 

Geus

  • #2
Begint met kijken hoeveel hoofdstoppen je hebt en van welke waarde.
 

Atmoz

  • #3
Steve88 wat wil je eigenlijk bereiken, is je vraag theoretisch of om te zien of een bestaande situatie ok is, of wil je zelf aan de slag? Het gaat niet alleen om vermogen, maar ook om het aantal aansluitpunten die op een groep mogen.
 

Xr8

  • #4
Op een gewone groep kan 230 x 16 = 3680Watt maximaal. In een gewoon woonhuis komen in de regel geen zekeringen voor groter dan 16A, uitgezonderd de hoofdzekering. Heb je een hoofdzekering van 25A dan mag je ivm selectiviteit niet hoger dan 16A afzekeren in de verdeler.

Een groepenkast is normaal gesproken uit te breiden, een aardlekschakelaar per 4 groepen is noodzakelijk. Heb je een kast met 2 rails dan kun je daarin ongeveer 12 groepen kwijt. Dit is wel maximaal, en alleen als eea op 1 fase aangesloten is.

Succes.
 

Appeltje

  • #5
Je mag OOK niet hoger afzekeren omdat schakelmateriaal en bedrading er niet geschikt voor is.
 

Pirke

  • #6
Normaal gesproken tel je zo:

-per verdieping een aparte groep.
- heeft een verdieping aparte ruimtes zoals badkamer en keuken dan worden die laatste ook aparte groepen.
- Garage wordt ook een aparte groep
- Wasmachine 1 groep, droger op 1 groep.
- moderne keuken heeft er alleen al snel 4. Oven op 380 is 1 groep, vaatwasser is 1 380v groep. en keramische kookplaat is ook 1 380v groep.

Kun je hem volgen? Modern huis al snel rekenen op 12 groepen.
 

Appeltje

  • #7
Sorry Pirke maar dat is echt onzin...

Een badkamer of garage geef je niet per definitie een aparte groep, dat is namelijk nogal nutteloos.
Een oven en vaatwasser in een huis zijn echt NOOIT 3-fasen.
Een electrische kookplaat KAN 3-fasen zijn maar is vaak <7,4kw dus kan op 1 fase met een kookgroep.

Er zijn wel apparaten die een aparte groep moeten krijgen: alle apparaten met een aansluitvermogen van > 2kw en tevens de wasmachine.

Verder moet je gewoon gaan kijken welke apparaten er vast aangesloten gaan worden en vermogens gaan optellen. Daarnaast geldt er voor elke wandcontactdoos een standaardvermogen waar je mee kunt rekenen (ik weet hem niet maar je kunt dat even opzoeken). Na het optellen laat je er een gelijktijdigheidsfactor op los (vaak 0,6 of 0,7) zodat je weet wat je bij elkaar kunt zetten.
 

Pirke

  • #8
Kennelijk heb jij recent geen inbouw oven gekocht en heb je ook geen garage.
Bovendien heb ik het over een Keramische kookplaat.
Inbouw ovens op 220 zijn zeldzaam en worden zelden nog verkocht, Omdat ze minder presteren. Een serieuze kok wil alleen maar een 380 oven. Basta.
En ik daag je uit maandag naar een keuken speciaalzaak te rijden.

De badkamer hoeft niet zozeer apart, das waar. Maar een garage waarin serieuze gehobbyd wordt. Kom op man. Sta jij wet je 1500 watt frees te werken, en je vrouw gooit een taart in jou 220 oven op 1 groep. Wat denk je dan dat er gebeurt?

Onzin , onzin. Denk dat dat wel meevalt. Denk dat jij de stand van de moderne tijd uit het oog verloren bent, als ik eerlijk ben.
 

Geus

  • #9
Als ik mij hier even mee mag bemoeien, dan is er volgens mij sprake van een verschil in visie. Pirke lijkt toch enigszins te denken in groter = beter, terwijl Appeltje dat volgens mij probeert te nuanceren.

Wil je inderdaad het beste, grootste, sterkste etc, dan kan je het advies van Pirke volgen. Mijn mening sluit beter aan bij die van Appeltje: Voor een normale gezinswoning van enigszins energiebewuste mensen is een 2x230V kookgroep voldoende voor een oven/ fornuiscombi (in de gemiddelde eengezinswoning woont geen serieuze kok), voldoet een 230V vaatwasser en wordt er in de badkamer niet veel electrische energie verbruikt.

Een garage waar regelmatig wordt geklust op dezelfde groep plaatsen als de oven is natuurlijk niet handig (blijkbaar gechargeerd dit te suggereren). En welke amateur heeft een freesmachine staan van 1500W?

De moderne tijd betekent niet steeds meer energie verbruiken. Wat mij betreft juist het tegenovergestelde. Kijk niet naar wat je kan verbruiken, maar naar wat je nodig hebt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Hoe je een woning uitrekent:
Alle apparatuur >2000 watt een eigen groep.
Elk wandcontactdoos voor algemeen gebruik(of dubbele) 200 watt.
Elk lichtpunt 100 watt.
elk aansluitpunt voor apparatuur de waarde van de apparatuur nemen.

Vervolgens ga je in je ontwerp tekening de groepen verdelen.
en de minimale aansluitpunten voor elke ruimte intekenen.
Je probeert in elke ruimte met meer dan 2 wcd-en 1 op een andere groep te zetten.

In elke groep ontwerp je tot 3000 watt.

je telt het totaal vermogen bij elkaar op doet dat x0,7 en deel dat door 230v.
Die waarde afronden naar boven en dat is de minimale waarde van je hoofdzekering.Deze waarde moet iig 25A of meer worden bij 16A eindgroepen, kom je boven de 35A dan ga je naar 3x25A tenzij je natuurlijk 400v nodig hebt voor een kooktoestel.

verdeel de groepen over minimaal 2 aardleks en maximaal 4 groepen per aardlek.
 

Xr8

  • #11
Mijn ervaring is dat je met 7 groepen en een kookautomaat/krachtautomaat, of 8 normale groepen in een normale woning met normale apparatuur al een heel eind komt. Bij geen gebruik van krachtstroom en koken op gas is een 25A hoofdzekering ook geen probleem. Woon al 35 jaar in zo'n situatie. Nimmer problemen.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als je ook lees zie je ook dat ik geen aantallen groepen noem maar vermogens, reken je woning maar eens na hoeveel je volgens mijn formule nodig hebt bzal er niet veel naast zitten.
 

Xr8

  • #13
Heb ik gelezen, klopt als een zwerende vinger.

Succes.
 

Pirke

  • #14
Een garage waar regelmatig wordt geklust op dezelfde groep plaatsen als de oven is natuurlijk niet handig (blijkbaar gechargeerd dit te suggereren). En welke amateur heeft een freesmachine staan van 1500W?
Is gechargeerd natuurlijk. Maar mijn bovenfrees trekt dat. Bovendien wil ik in mijn garage vaker dan in welke ruimte dan ook de electra uitschakelen om diverse redenen. Ik wil niet dat ik dan na moet denken voor hoe lang dat kan i.v.m. b.v. het vriesvak.

Ik denk dat de visie gewoon in deze situatoe moet zijn dat je voor de standaard kiest. Ook om je huis verkoopbaar te houden. Ik noemde trouwens 380v , maar in weze zijn het bij mij 3 fase aansluitingen, maar wordt hetzelfde genoemt dacht ik. Maar ook mijn Vaatwasser en keramische kookplaat moesten aparte groepen zijn. Waarom...geen idee. waren twee experts, zeiden hetzelfde.

Maar serieuze kok is ook overdreven. Er zijn gewoon bijna geen ovens te vinden op 220 die zich snel op laten warmen en tot 260 graden gaan. Dan heb je al snel een combi magnetron.

Maar Moderator Jan heeft mij mede gedeeld dat ik bij electra niet meer mocht meepraten omdat wat ik zei gevaarlijk is :shock: .Dus ben hier niet meer te vinden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Zullen we nu weer even wachten tot de de vragensteller zich weer meldt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik hecht er waarde aan te vermelden dat Pirke de zaken zoals die in de laatste zin staat niet correct weergeeft.
 

Appeltje

  • #17
Beste Pirke, het is geen kwestie van 'dat ik er uit zou zijn', wat je zegt is gewoon niet waar. Je doet je in dit topic gewoon voor alsof je er verstand van hebt en dat zal met heel veel dingen het geval zijn, maar hier echt niet.

Je spreekt over 'echte kok'... en vervolgens over een keramische kookplaat. Laat ik je vertellen dat een echte kok NOOIT een keramische plaat maar kookt OF op gas OF op een inductieplaat. De enige reden waarom je keramisch zou willen koken kan de prijs zijn. Die kookplaat KAN best 3-fasen (is idd 380/400 volt) zijn al is zelfs dat onwaarschijnlijk.

Dat verhaal gaat daarbij absoluut niet op voor de vaatwasser. Die moet wel een eigen groep, DAAR heb je wel gelijk in maar GEEN 380 groep. Een vaatwasser komt eigenlijk zelden verder dan 3kw.

Verder zijn de meeste ovens echt gewoon 230 volt oftewel 1 fase. Als je goed zoekt, vind je wel ovens die >3,6kW aansluitwaarde hebben maar het is onzin om te stellen dat ovens meestal 3-fasen zijn, dat is namelijk gewoon niet zo ook al bestaan ze inderdaad wel. Je hoeft niet naar een keukenzaak te rijden, ga gewoon naar de internetsite van een producent van inbouwapparatuur en je kunt die conclusie van mij direct bevestigen omdat je in een boekje dan ongeveer 10-15 ovens tegenkomt waarvan er exact 1 op 3 fasen is.

En wat betreft je garage: juist het feit dat je alle grote verbruikers in een huis apart zet, maakt dat je garage een gewone groep zou kunnen blijven. De gemiddelde stofzuiger gebruikt namelijk al meer dan die 1500 watt en het zou een beetje vreemd zijn om daarvoor ook aparte groepen aan te leggen vind je niet?

Headhunter heeft het beste antwoord om uit te rekenen hoeveel groepen je echt nodig hebt. Dat was waar ik op doelde, ik wist alleen die wattages niet exact.

Mocht je toch van mening zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu