Beluchting Spouw/Kruipruimte (bij volstorten)

Red

  • #1
...ik maak er maar een nieuwe topic over


Indien een bestaande kruipruimte van ca 70cm diep, met daaronder nog waarschijnlijk een laag cement, wordt volgegooid met zand/beton ivm een tegelvloer, dienen er dan extra maatregelen te worden genomen ivm het ontluchten van de spouwmuren?

Het betreft een droge kruipruimte, die reeds 12 jaar is afgedekt met een laminaat met dampfolie eronder.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer de spouw nu goed ontlucht is zie ik geen problemen.

Mijn vraag is waarom u zand en cement gebruikt, met een broodjesvloer hoeft u nooit bang te zijn dat er ergens vochtoverlast optreedt, wanneer de huidige natte periodes zich de komende jaren doorzetten.
Hoe zich dat ontwikkelt zal nog moeten blijken, ik ga uit van het principe; voorkomen is beter dan genezen.
 

Red

  • #3
De huidige hal/keuken/bijkeuken vloer (is voor 50% later aangebouwd)en bestaat uit een ca 6-9cm dikke cementlaag op zand incl tegels, alleen de woonkamer 6,5x4m heeft een kruipruimte met houten balkvloer. Omdat het in de keuken er uit moet (in een dergelijke dunne vloer kan je geen leidingen frezen of tegels uithakken, is de gedachte ontstaan één tegelvloer te leggen en alles gelijk vloers te maken. De tegelzetter/sanitair bedrijf steld voor de keukenvloer te slopen en verder uit te graven, dit zand in de kamer te gooien en dan alles op één niveau te brengen.

Hoe zou je dan een broodjes vloer moeten aanleggen? Ben je in zo'n geval juist bang voor vocht uit de spouw of optrekkend vocht uit de bodem?

bvd.

René
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een broodjesvloer bestaat uit dikke "broodjes" tempex die tussen betonnen balkjes worden gelegd, hierop wordt een laagje beton gestort, optrekken van vocht is hier onmogelijk.
De balkjes kunnen ingehakt worden in het binnenspouwblad of op een strook nieuwe fundering.
 

Chathanky

  • #5
Als de ventilatie op het huidige niveau gehandhaafd blijft zal er in de kamer geen problemen te verwachten zijn. de ventilatiesnelheid zal door de beperktere ruimte toenemen.

Als de kruipruimte nu droog is zal door de ophoging het vocht ook niet plots gaan stijgen, optrekkend vocht zal mijn inziens dan het probleem niet zijn.

Persoonlijk zou ik de voorkeur hebben om het zand af te voeren en de ruimte te handhaven, dit kost wat meer maar houd de bereikbaarheid onder de woonkamer in stand.

Desnoods laat je het zand uitgraven en zorg je zelf voor het afvoeren daarvan. (een paar uur kruien en de huur van een container.)
 

Red

  • #6
Als ik het goed begrijp:

Ophogen met zand en daarna isoleren en beton storten:
- Zolang de spouw muren via de buitenzijde goed geventileerd worden/ blijven, bestaat er geen verhoogde kans op vocht problemen als gevolg van zware regenval die via het buitenspouw blad naar beneden sijpelt
- Zolang er nu reeds een droge kruipruimte is, en je vervolgens een vloer/fundering aanlegt die bestaat uit zand/folie/isolatie/beton+matten is er ook geen optrekkend vocht te verwachten uit de bodem


Broodjesvloer:
Op dit moment is uitsluitend de woonkamer van een kruipruimte voorzien en de rest van de woning niet. Indien ik consequent wil zijn zou ik de volledige vloer beneden (die overigens in zijn geheel vervangen moet worden) van eenkruipruimte/broodjesvloer moeten gaan voorzien. Ik weet niet of het welverstandig is om op grote schaal in binnenmuren te gaan hakken om daar een relatief zware vloer op te laten rusten. Indien ik nieuwe funderingsmuurtjes zou moeten gaan maken mogen deze absoluut niet gaan verzakken omdat de benedenvloer zich over 4 ruimten uitstrekt en ca 55m2 groot is en ik niet zit te wachten op scheuren in mijn nieuwe tegelvloer.

Het gaat er mij vooral om dat ik met het aanleggen van een nieuwe vloer (wat eigenlijk niet voorzien was) geen domme dingen ga doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Nu ik het complete verhaal lees denk ik dat u het beste er toch een bouwkundige naar te laten kijken.
Met name de draagkracht van de fundering vereist aandacht, voor hetzelfde geld kan er zonder problemen een broodjesvloer gelegd worden, het lijkt me gek wanneer dat niet zou kunnen, zo zwaar is zo'n vloer niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu