Bel werkt niet (intercom appartement)

ECVD

  • #1
20230726_153859.jpg
i
20230726_153825.jpg

De oude intercom (atea nov802 type) had een probleem dat alles behalve de bel functioneerde (intercom, microfoon, buzzer werkten wel) dus vervangen voor een nieuwe (cyfral) waarbij ik helaas hetzelfde probleem vind! Het proleem ligt dus elders. Bij de druk knop van de bel en bel zelf ook al wezen kijken. Die lijken ook in orde.

De hele kluwe draden erachter vandaan gehaald; er lopen een hoop loze draden waarvan de betekenis me ontgaat. Iemand een suggestie wat ze zijn en wat ik er mee moet?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De kleurcodering van dit soort bekabeling is niet gestandaardiseerd. Je zult dus moeten weten hoe de andere kant is aangesloten, om er iets zinnigs over te zeggen. Die 5 setjes roze / witte draden die zijn doorverbonden zijn waarschijnlijk voor het belsignaal van je buren, de rest van de losse draden heeft waarschijnlijk nooit een functie gehad.

Je hebt neem ik aan nagedacht hoe je een en ander hebt aangesloten? Werkt de rest van de functies (2-weg spraak, deuropener etc.) wel goed?

Heb je nog foto's hoe het ATEA toestel was aangesloten?

Wat is de functie van de roze draad die je op de rechter klemmenstrook hebt aangesloten? Die klemmenstrook is voor een extra potentiaalvrije drukknop, met slechts 1 draad aangesloten gaat dat natuurlijk nooit iets doen (bij bedienen van de drukknop wordt de roze draad doorverbonden met... niets).

Heb je toestemming van de VVE of verhuurder om hier aan te werken? Dat is normaliter namelijk niet de bedoeling. Het kost ook niet zoveel moeite om het gehele systeem ook voor je buren te ontregelen.
 

ECVD

  • #3
20230726_105633.jpg

Geel is 1 en loopt door tot 10. De blauwe draad is in de muur ook aan de bel verbonden. Die roze lijkt in het schema een soort aarding van de bel te zijn.. die heb ik daar weggestopt zodat hij niet loos in de bel zweefde en omdat ik voor die functie van de intercom geen functie heb. Tweewegspraak en deuropeninng functioneren goed, ook met de nieuwe intercom
goed punt van de vve.. ik zal ze even contacten.
Screenshot_20230726_110124_Samsung Notes.jpg
 

ECVD

  • #4
En dankje!
 

ECVD

  • #5
Intercom doet het weer. Lag toch bij de bel zelf dat hij geen geluid maakte
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt dus nog een externe bel ergens? Het intercomtoestel hoeft geen oproeptoon te laten horen?

Klem 5 op het ATEA toestel is voor het belsignaal, daar zat dus de roze draad op, die zit nu effectief niet aangesloten op het nieuwe toestel.

Op het ATEA toestel waren 2 aparte ground draden aangesloten voor de spraakverbinding (3 / groen) en de bel (4 / blauw). Dat is al anders dan in het schema wat je laat zien waarbij klem 3, 4 en 10 allemaal met dezelfde draad zijn verbonden.
Het nieuwe toestel heeft één common ground voor de spraakverbinding en de bel, de linker "MASA" klem. Je kunt de aansluiting van het oude toestel hier niet zomaar op overzetten.

Als je genoeg hebt aan de externe bel zou ik de blauwe en roze draad helemaal van het nieuwe toestel loshalen en even netjes isoleren.
 
Laatst bewerkt:

ECVD

  • #7
Goh als je het zo op schrijft is het allemaal heel logisch. Ik heb inderdaad nog een externe bel (die dus niet werkte) maar die zit met 2 grijze draden verbonden aan de blauwe draad en een witte draad met gele stippen.
Aanvankelijk had ik de roze draad ook verbonden op de bel alleen toen gebeurde er ook niks met de intercom, maar is dat dan omdat die blauwe grounddraad geen contact had?

Ik ga wel even proberen of ik nog een bel hoor als ik de roze en blauwe draad weghaal
 

ECVD

  • #8
Dan functioneert ie dus exact hetzelfde en zoals ik wil :)
Dankjewel xander!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu