BEKO wm2552k wasmachine wordt niet warm

Hans van der Zijpp

  • #1
Beste forumleden,

Mijn BEKO wasmachine wordt niet warm. Ik heb het verwarmingselement doorgemeten (goed - ongeveer 46 Ohm), de temperatuursensor (ook goed, koud ongeveer 5,9 kOhm). De print ziet er goed uit (geen roetsporen of slechte soldeercontacten enzo).
De bedrading van het verwarmingselement loopt via de druksensor - die heb ik gemeten en die werkt, en de tweede draad zo te zien via de programma draaiknop. Het is zo'n ouderwetste draaischakelaar met meerdere lagen en een motortje dat hem door draait.
Ik heb geprobeerd te meten of een van de contacten uit dezelfde laag in bepaalde posities contact maakt met het betreffende contact, maar nog niets gevonden/gemeten.
Heeft iemand een idee hoe zo'n draaischakelaar werkt, en/of een ander idee wat er mis zou kunnen zijn ?
Ik zou graag deze machine blijven gebruiken en het lijkt me zonde om hem weg te doen voor waarschijnlijk iets heel simpels.

Ik hoop op een reactie.
Alvast bedankt, vriendelijke groet,

Hans van der Zijpp
 

Hans van der Zijpp

  • #2
Hallo klusidee-ers,

ter info voor eventuele anderen : ik heb na veel gedoe de fout gevonden. De pressostaat (drukschakelaar) werd niet geactiveerd waardoor de schakelaar naar de het verwarmingselement niet gesloten werd. Ik heb er op goed geluk aan de stelschroeven gedraaid en hem "sneller"weten af te stellen. Zou het nog een keer goed af willen stellen maar kan nergens op internet vinden hoe dat precies werkt.

Maar voorlopig tevreden dat de machine het weer doet.

Dit soort ouderwetse wasmachines schakelen trouwens het verwarmingselement niet met een relais maar met de programmaknop. De relaissen zijn alleen voor de draairichting van de motor. Heeft bij mij nogal voor verwarring gezorgd tijdens de zoektocht.

Vriendelijke groet, Hans
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu