Beitels voor breekhamer slijpen of vervangen?

Dick Bosch

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een tweedehands breekhamer gekocht (SDS Max, 1100W, 7,1J, 5,9 kg) om een schoorsteen en een badkamer te slopen. Bij deze breekhamer zitten drie zeer gebruikte, botte beitels (een met wat vroeger een punt was, een brede platte en een smalle platte).

Ik heb een paar vragen:
- Is het belangrijk dat de beitels scherp zijn?
- Is het aan te raden de beitels zelf te slijpen met een bankslijpmachine/vijl? Of zijn die dingen in principe gewoon op als ze echt bot zijn?

Ik heb al een stuk van de schoorsteen gesloopt en dat ging best aardig. Maar ik wil het graag zo goed en efficiënt mogelijk doen.
 

Cornelis

  • #2
Slijpen! Er wordt al genoeg weggegooid.

Gaat prima op een werkban slijper. Maak ze niet te spits.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Wel voorzichtig slijpen, en regelmatig laten koelen tussendoor.
Als je ze te heet laat worden, is de hardheid weg, en slijten ze nog sneller.
Zorg dat ze niet blauw aanlopen.
 

Dick Bosch

  • #4
Dank voor de antwoorden, mensen. Ik hoopte al dat het niet gek zou zijn om ze te blijven gebruiken. :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Bij een vroegere werkgever werden deze uitgesmeed. Bij slijpen opletten dat ze niet te warm worden, dan behoren ze opnieuw gehard te worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met een (kleine) haakse slijper met schuurschijf korrel 60 of 80, die neemt veel meer materiaal af en de beitel wordt niet zo snel heet als bij een werkbankslijper.
 

Dick Bosch

  • #7
Nogmaals dank voor de tips! :)
 

Cornelis

  • #8
Ja slijpen op de werkbank slijper vraagt wel een beetje aandacht, maar deze lompe beitels zijn gelukkig een stuk minder gevoelig dan een houtbeitel. Slijpen op schuurpapier kan wel als het schuurpapier nog vers is. Helaas slijt schuurpapier vrij snel en dan slijpt het minder maar wrijft meer. En van wrijving wordt het warm.

Gebruik een grove steen, die slijpt koeler. De steen moet schoon zijn, dus een afritser af en toe gebruiken is essentieel. Zoek maar op diamant afritser, die zijn niet zo duur.

Verder slijpen met weinig druk, laat de steen het werk doen. Hou de beitel niet stil tegen de steen, maar beweeg hem constant heen en weer. De leunspaan is handig om de juiste hoek in te stellen. Dat komt bij zo'n breekbeitel niet heel precies gelukkig. En af en toe koelen in een bak water. Natuurlijk niet eerst loeiheet laten worden en dan koelen, maar regelmatig koelen om oververhitting te voorkomen.

En als hij dan blauw aanloopt, dat is dan jammer, daar wordt hij zachter van. Maar ook weer niet het einde van de wereld. Gewoon gebruiken en iets vaker opnieuw slijpen tot het zachtere deel weer weg is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als de schuurschijf te glad wordt doe je iets verkeerd, zoals met alles moet het gereedschap het werk doen, zo'n schijf werkt veel sneller.
Ik slijp met 1 schijf 50 tot 60 beitels en gebruik zo'n 6 a7 schijven per jaar.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Jan ik denk dat jij schijven gebruikt die geen papieren rug hebben.

schuurpapier is minder geschikt voor metaal gebruik schuurlinnen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik gebruik dit soort schuurschijven.


Moet er wel bij vertellen dat de meesten die beitels laten slijpen een abonnement hebben voor 2 keer per jaar slijpen, de beitels zijn daardoor niet geweldig stomp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu