Beglazingskit asbestverdacht?

Omlbg

  • #1
In mijn verbouwing ben ik bezig met het vervangen van het glas in de bestaande kozijnen. De kozijnen zijn (vermoedelijk) uit de jaren '70/80, met deels nog enkel glas en op sommige plekken dubbel glas. De kozijnen zijn allemaal kunststof.

Ik tref in deze kozijnen dotten kit aan om het glas vast te zetten/glasblokjes vast te zetten en vraag me af of dat asbestverdacht is. Ik trof deze aan toen ik de glaslat lostrok (en toen scheurde de kit dus doormidden), dus maak me wel zorgen hierover.

De kit is grijs en flexibel. Bij lostrekken is hij dus ook 'netjes' gescheurd en lijkt het niet alsof er stof is vrijgekomen. Ik zie geen vezels. Zie ook bijgevoegde foto's.

Ik ga e.e.a. sowieso laten testen, maar die resultaten zullen wel een aantal dagen op zich laten wachten. Wie kan aangeven of mijn bezorgdheid terecht is?

20230722_110407.jpg 20230722_110413.jpg 20230722_110424.jpg 20230722_110429.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat ziet er voor mij uit als butyleenkit. In die tijd was butyleenkit gebruikelijk voor het beglazen van met name (toenmalig) dubbel glas. Het was net de tijd van de overgang naar kitten met siliconenkit (en daarbij ventilerend opstellen van het geheel).

Wij hadden toen zelf die keuze (ouderwets met butyleen kit of ventilerend met siliconenkit) en hebben destijds voor dat laatste gekozen.

In butyleenkit zit absoluut geen asbest. Is naar mijn mening beslist niet nodig om je daar zorgen over te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #3
Dank voor je reactie! Je laatste zinnen zijn positief, maar op internet zie ik juist dat butyleenkit juist wél asbest kan bevatten?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #4
Je kunt een asbest analyse laten doen op materiaal dat je opstuurt.

Beglazingskitten
Asbest is in het verleden toegepast in butyleen beglazingskitten en stopverf. Tot wanneer asbesthoudende kitten zijn geproduceerd is niet geheel duidelijk. Aangezien asbest vanaf juli 1993 niet meer mag worden toegepast, is het aannemelijk dat kitten geproduceerd na 1993 geen asbest meer bevatten, aldus de samenstelelrs van de factsheet.

De bij asbestinventarisaties aangetroffen asbesthoudende kit/stopverf is veelal wit, grijs of geel en in een enkel geval groen, is hechtgebonden en de concentratie is veelal laag . In de hechtgebonden toestand is het asbesthoudende kit dan niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het asbest kan leiden tot gezondheidsrisico’s als de vezels vrijkomen door bijvoorbeeld het uithakken, branden en uitfrezen van de kitten.

Asbest in kitten is moeilijk te herkennen. In algemene zin kan worden gesteld dat asbestverdachte kitten vaak droog en hard zijn en vaak een grijze, rood- of bruinachtige kleur hebben. Vaak is de kit (of stopverf) echter overschilderd, waardoor de asbesthoudende kit nog moeilijker te herkennen is. Bekend is dat de flexibele siliconenkitten geen asbest bevatten.

 

Michielvv

  • #5
Hier vorig jaar ook asbest in butyleenkit aangetroffen, dus het kan zeker, maar dat was idd zoals hierboven beschreven droog en hard. (rondom enkel glas uit jaren 70)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Omlbg schreef:
maar op internet zie ik juist dat butyleenkit juist wél asbest kan bevatten?
Je hebt gelijk. Dat was mij niet echt bekend. Dan eventueel toch maar een analyse laten doen.

Alhoewel: de (eventuele) asbest in die kit zal volledig gebonden zijn in de kit, zeker als deze nog steeds flexibel is. Dan zie ik eigenlijk geen echt gevaar bij het verwijderen, de gebruikelijke bescherming zou dan voldoende moeten zijn. Lijkt mij hoor.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Jeroen

Specialist Asbest
  • #7
Hoi allen,

In kit zijn asbestvezels bijna nooit zichtbaar en zou analyse uit moeten wijzen of er asbest in zit.

Kees schreef:
Alhoewel: de (eventuele) asbest in die kit zal volledig gebonden zijn in de kit, zeker als deze nog steeds flexibel is. Dan zie ik eigenlijk geen echt gevaar bij het verwijderen, de gebruikelijke bescherming zou dan voldoende moeten zijn. Lijkt mij hoor.
Hoewel ik het met Kees eens ben, mag dit formeel niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu