Beginneling vraagt advies... verfwerk wil niet lukken

Elletje

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het verven van enkele delen van mijn zelfgebouwde harp. De pootjes, kop van de klankkast, en een verbindingsstuk van de hals wil ik notenhout-bruin hebben.

Vanwege een foutje met het verlijmen heb ik de kop weer los moeten zagen en daarna weer terug moeten lijmen. Hierdoor was de overgang/verbinding nogal lelijk geworden. :(
Daarom ik heb besloten om er dan maar dekkende acrylverf overheen te doen, in een bruine kleur, passend bij het lichtere kersenhout.

Van de lelijke verbinding zie je nu niets meer. Alleen vond ik de bruine verf te 'plastisch' en 'geverfd' ogen t.o.v. het naturel hout.
Ik had nog (semi-)transparante beits in notenkleur staan, ook op waterbasis. Ik ontdekte dat als ik dit over de bruine verf heen schilderde, dat het dan precies de goede kleur kreeg, en veel natuurlijker oogde.

Ik heb dit uitgeprobeerd op het verbindingsstuk... 2 lagen dekkende acrylverf, en 2 lagen transparante acrylbeits. Dit is goed gelukt.

Hetzelfde wilde ik bij de pootjes proberen. 2 lagen dekkende verf erop gezet, ging prima... maar toen ik de transparante acrylbeits eroverheen zette merkte ik dat ik het niet goed kreeg...

De pootjes hebben sierranden, het is dus geen vlak oppervlak zoals bij t verbindingsstuk (en niet snel in één keer te doen). Ik deed die sierranden eerst, en toen de rest, maar dan nog kwam ik telkens weer over al-geverfde delen heen. Dit gaf lelijke kleurverschillen en hoogteverschillen in lak, omdat die lak al een beetje gedroogd was. Ook kreeg ik strepen.

Ik heb allerlei soorten kwasten geprobeerd... kleine, grote, platte, ronde... een grote en kleine sponskwast.
Ik heb de beits een beetje verdund, maar steeds weer die strepen en vlekken :cry:.

Ik weet niet waar het aan ligt...

- Is de beits nog te dik en moet ik hem nog meer verdunnen?
- Moet ik buiten in de schuur gaan lakken, waar t koud is zodat de verf niet zo snel droogt?
- Kunnen de strepen ook ontstaan als de verflaag die er al op zit een beetje vettig is, van het vastpakken?

Daar kom ik op mijn volgende vraag...

Moet je tussen de verflagen door schuren EN ook ontvetten? Of tast dit de verf aan (acryl in mijn geval... mag je dat schoonmaken met ammoniak)? Is schuren alleen genoeg? (Ik 'schuur'/polijst met heel fijn staalwol)
Ik kan niet voorkomen dat ik er met m'n vingers aanzit tijdens het schilderen (anders krijg ik alle kanten van de pootjes niet gedaan). Maakt dat iets uit? Ik was m'n handen wel met afwasmiddel vantevoren, maar weet niet of dat voldoende is. Moet ik anders plastic handschoenen aantrekken? :P

Nou ja, heeft iemand tips voor mij hoe ik de semi-transparante beits goed over de dekkende acrylverf heen krijg?

Ik hoop het, want ik ben een beetje ten einde raad.

Alvast bedankt.


Edit: De (semi)transparante lak is acrylbeits (Ceta Bever Noten). *aangepast*
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
1 beeld zou in dit geval meer zeggen dan 1000 worden. Detailfoto''s?
 

Elletje

  • #3
Goed idee :P, die zal ik morgen eens maken en hier posten.
 

Elletje

  • #4
Hier zijn wat foto's...Dit is de harp zonder pootjes, als ie in elkaar staat. Hier zie je rechts het verbindingsstuk waar ik het over had. Die is heel makkelijk en snel te schilderen (als je de rest goed afplakt).Dit is de kop van de klankkast. Deze heeft nu alleen de dekkende bruine grondlaag (acryl). De (semi)transparante beits moet er nog overheen om een mooie houtkleur te krijgen.
Randen zijn nog niet helemaal 100% netjes, maar die werk ik nog verder bij na het schilderen.Hier is het beruchte pootje. Heb er twee van (natuurlijk). Deze is al 3 keer geschilderd en weer afgeschuurd, omdat het maar niet wilde lukken :cry: .

Hier is nog een betere foto:Wat moet ik hier mee?

Ik dacht gisteren ineens: zou ik het met een hele kleine viltroller geschilderd krijgen? (snel en zonder strepen)... zowel de pootjes als de kop? (Met een kwast ben ik gewoon niet zo snel :?)

Bij de pootjes zou ik dan eerst de dieper liggende 'sierkantjes' aan de zijkanten met een kwastje moeten schilderen, en dan de rest met het rollertje. Zou dat kunnen lukken? Aan voor en achterkant zitten schuine ronde randen, die deels doorlopen in de rest (zie de 3e en 4e foto). Hoe doe ik dat met een rollertje? Wat doe ik eerst, wat daarna, enz?

O, en dan nog een vraagje: moet ik het pootje op de foto nog verder blank schuren, of maakt dat niet uit als er dekkende verf overheen komt?

Please help... ik wil m'n harp zo graag afmaken, maar zo kom ik niet verder :(.

Alvast bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Mooi instrument!

Om de voetjes te kunnen schilderen zonder dat je er met je handen aanzit moeten ze eerst gefixeerd worden. Neem een oud plankje groter dan de voetjes en teken de gaatjes van de voetjes daarop af.

Schroef er op die plaatsen aan de onderzijde van het plankje schroefjes doorheen zodanig dat ze het voetje tegenhouden maar niet boven hun bovenzijde uitsteken.

Zo kun je er aan alle kanten ( onderzijde kan later separaat ) bij.

Volgens mij zijn de voetjes van merantie of merbau. Deze geven dus door hun andere structuur ook een kleurverschil.

Je kunt zijdeglans verf op waterbasis nemen in een kleur die zo dicht mogelijk bij de kopkant en het verbindingsstuk komen.

De voetjes zien er voldoende geschuurd uit. Wil je toch met verf & beits aan de slag bedenk dan dat verf op het oppervlak ligt en beits erin dringt. Doordat je het oppervlak afsluit met zijdeglansverf zal de beits er altijd vlekkerig op blijven liggen...

Neem altijd voldoende droogtijd tussen de lagen ( een vetvolgelopen schuurpapier/ schuurspons wijst op een onvoldoende droge verflaag ).

1x ontvetten ( van de blanke ondergrond is ruim voldoende ).

Zet de verf ruim op met een kwast er rol na met een lakviltrollertje.

Ga niet in een koude omgeving staan, want dan vloeit de watergedragen verf zeker niet goed ineen en krijg je een kleverige kratervormige laag voor terug.
 

Elletje

  • #6
Bedankt voor de tips Kees (en het compliment), ik ga het eens proberen :D.

Ik laat wel weten of en hoe het gelukt is.
 

Elletje

  • #7
Ik had maar nieuwe acrylverf gekocht, in een mooiere kleur bruin, zodat ik niet met die beits over de verf heen hoef (want dat gaat inderdaad niet, krijg je allemaal kleine vlekjes).

Ik denk: nu is het makkelijk... verven, rollen en klaar. Fout gedacht!

Heb ondertussen al minstens 6 keer geprobeerd om de verf er mooi streeploos/vlekkeloos op te krijgen.... met kwast en viltroller, met kwast en schuimroller, met kwast alleen, met roller alleen, en met schuimkwast... verdund en onverdund. Elke keer was het resultaat bagger. Ik ben ten einde raad! :cry:

Die pootjes zijn gewoon niet te verven lijkt wel. Als ik het ene kantje doe, komt ik steeds op een ander stuk waar ik al geweest ben... moet ik er nog een keer overheen omdat de verf daar dan te dik is. Of ik krijg gewoon strepen (waarom weet ik niet), en die blijven erin (trekken niet weg).
Het lukt gewoon niet :x :(. Volgens mij ben ik gewoon slecht in schilderen :?.

Kan ik ze niet op een of andere manier in verdunde verf dopen ofzo (en dan meerdere dunne lagen)??
Spuiten heb ik ook al aan gedacht, maar ik heb geen geld voor zo'n luchtdruk-spuit, en die dingen op stroom zijn niks en maken een ongelofelijke herrie.

Iemand die mij uit de nood kan helpen? :?:

Groetjes,
Elletje
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Als het je echt niet lukt dan kan je misschien denken aan een spuitbus? Een een beetje gespecialiseerde verfzaak kan je de gewenste kleur afvullen in een spuitbus.
Klein omgebogen spijkertje aanbrengen op de kop van het pootje, draadje aan vastmaken, omhoog hangen en dan meerdere lagen lak spuiten. Opletten dat de verf niet druipt, dus dunne lagen spuiten!
En lichtjes schuren tussen de lagen.
 

Rubbol

  • #9
Ik ben het met mwdecor eens in zo n geval ben je veel beter met spuiten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu