Bedradingskanaal in meterkast?

System7

  • #1
Hoi,

In schakelkasten e.d. worden signaal- en voedingsleidingen vaak netjes wegggewerkt in een bedradingskanaal. Dunne leidingen kunnen tussen de ribben naar buiten worden doorgevoerd en voor dikkere kabels kunnen één of meer ribben worden uitgebroken. E.e.a. wordt vervolgens afgedicht met een dekseltje en het resultaat is een mooie overzichtelijke schakelkast.



Mijn vraag: mag ik dit ook toepassen in/om mijn nieuwe groepenkast voor de bedrading van zaken als ADSL-modem, router, alarmsysteem, domotica etc. etc. en zo ja, mag ik dan naast de UTP-kabels, adaptersnoeren, telefoonaansluitingen etc. ook een VMVK-kabel (of YMVK) in leggen voor een wandcontactdoos? M.a.w. mag ik er net zo'n mix van maken als in een schakelkast gebruikelijk is? De bedoeling is dat ik zo'n kabelkanaal gewoon op de 18 mm plaat schroef waar nu de groepenkast (en in de toekomst extra apparatuur zoals genoemd) op zit.

Overigens: de bedrading van de groepen gaat NIET via zo'n kabelkanaal maar gewoon met 16/19 mm PVC-buis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja het mag best.

Houd 230v gescheiden van data en zwakstroom, doe je ook zoveel mogelijk in een schakelkast, linksom 230v rechtsom stuur/signaal/zwakstroom.

Ik zelf heb zo'n goot in de meterkast, wcd's voor alle apparatuur zitten ernaast de goot word enkel gebruikt om de snoeren netjes weg te werken ipv ze met bundelbandjes te bundelen.
230v is niet aanwezig in deze goot omdat alle apparatuur met een netadapter werkt.
 

System7

  • #3
Dank! De meeste apparatuur wordt inderdaad gevoed met een adapter en o.a. die draden wilde ik erin wegwerken omdat die vaak zo'n rommelige indruk geven. De 230V voor een wcd wilde ik erin wegwerken omdat ik dan één goot kan gebruiken en daar alles in zou kunnen wegwerken, maar je hebt wel een punt en ik reserveer de goot enkel voor de laagspanning en signaaldraden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu