Bauknecht oven: aardlekschakelaar er uit

Melanie

  • #1
Ik heb een oven van iemand over genomen, dus ik weet de voorgeschiedenis niet. De oven ziet er piekfijn uit, omdat ie niet gebruikt is. Het gaat om een Bauknecht inbouw oven.
Het probleem is als volgt:

Als ik de oven aanzet doet ie het prima. Hij warmt keurig netjes op tot 250 graden zonder problemen. Het probleem doet zich voor als ik na enkele minuten (als de oven enigszins op temperatuur is) doorschakel naar de onderverwarming (een van de 3 grillstanden). Dan klappen de twee groene schakelaars uit mijn meterkast om, plus de aardlekschakelaar... (ik heb 2 groene en 1 witte schakelaar plus een aardlekschakelaar).

Het probleem doet zich niet voor als ik de stekker in het stopcontact van de wasmachine steek, omdat die schijnbaar een eigen groep heeft). Maar ik wil natuurlijk niet, dat straks mijn hele keuken een keer affikt als ik alleen maar een cake wil bakken.

Wat kan het probleem zijn, hoe kan ik dat zien, en wat kan ik er aan doen. Met duidelijke aanwijzingen kan mijn handige broertje die een beetje verstand van elektra heeft, mij misschien helpen.

Alvast heel erg bedankt
 

Co de Witgoedman

  • #2
Graag het type en servicenummer, zie sticky, anders weten we niet over welk model het gaat en kunnen we u niet adviseren.
 

Witgoedmonteur

  • #3
Zo te lezen waarschijnlijk vocht in de elementen.

Laat hem maar eens het stopcontact van de wasmachine eens goed heet worden ½ uur lang (op de stand waar hij de aardlek eruit gooide. Natuurlijk) wel even in de buurt blijven, dat er niks fout gaat.
Daarna zal probleem wel opgelost zijn!

PS Groene groepen zullen de met aarlek beveiligde groepen zijn en de witte een groep zonder beveiliging van een aardlek. Wel vaker zo toegepast in oudere installaties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Naar mijn idee, en ik kan me hierin vergissen, zou de oorzaak heel ergens anders kunnen zitten.
Het lijkt er op, alsof er iets niet klopt met de installatie van de elektra in je huis.

Ik vind het namelijk niet raar, dat één groepautomaat (die groene dus) er uit gaat bij dit probleem, tesamen met de aardlekschakelaar. Dat kan bij sluiting.

Maar dat er tegelijkertijd een groepautomaat van een andere groep uit gaat is toch wel zeer vreemd. Dit lijkt me beslist niet normaal.

Graag wil ik weten of deze oven aangesloten is via een gewone stekker, of via een duidelijk afwijkend model stekker / stopcontact (Perilex).

En: Inderdaad graag het typenummer vermelden!
 

Gerrit

  • #5
Kees heeft gelijk (zoals gewoonlijk) dat er vermoedelijk iets niet klopt met de installatie. Bovendien: als er een aardsluiting aanwezig is - de aardlekschakelaar gaat immers uit - zou deze ook moeten aanspreken als de oven op de kontaktdoos van de wasautomaat is aangesloten.
Kijk dit goed na!
 

Fiesiekus

  • #6
Het lijkt erop dat de aansluiting van de oven een fase van de ene en een nul van de andere groep heeft. Dat is op zich al onjuist aangelegd/aangesloten.

Verder... de oven wat is het opgenomen vermogen van 't onderwarmte-element? Schakelen de overige elementen uit op het moment dat die onderwarmte-element aan gaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Melanie schreef:
...mijn handige broertje die een beetje verstand van elektra heeft
Heeft het handige broertje misschien ook het stopcontact voor de oven aangelegd?
 

Toon

  • #8
Zomaar een gooi, is er een kookgroep opgesplitst in 2 wcd's?
 

Ronald42

  • #9
Denk het niet want het gaat om groene schakelaars. Ook ik houd het op fase (Bruin) van groep 1 en de Nul (blauw) op groep 2. En uiteraard een aardsluiting (Vocht?) in de verwarmingselemanten.

Dat van die fase nul verwisseling is makkelijk zelf na te kijken.

Zet de stroom uit, open de groepenkast en kijk of de blauwe en bruine welke uit 1 pijp komen ook op dezelfde automaat zijn aangesloten. Zoniet doe dit dan of laat het door iemand doen.

Ik heb het vaker meegemaakt zelfs een keer in een huis uit de jaren 60 hier had dit 30 jaar!! zo gezeten. Bewoners wisten dan ook dat ze als ze iets aan het elektra gingen doen beide groepen uit moesten.
 

Co de Witgoedman

  • #10
Zonder model en type kunnen we natuurlijk niet zien of het in combinatie is aangesloten met een kookplaat.

Ik zou toch eerst de verdere gegevens willen zien voordat ik een uitspraak kan doen, bij volledige sluiting van fase naar aarde klappen m.i. en de groepschakelaar (meer dan 16 A) en de aardlek uit.
 

Fiesiekus

  • #11
Misschien een "domme" vraag die bij mij opkomt nav dit probleem : kan het zijn dat de wasmachine groep zwaarder gezekerd is dan de twee andere?

Ik kan me van vroeger herinneren dat er dan 'n smelveiligheid met een grijs puntje (16 A) in zat; de andere 2 zekeringen hadden een rood puntje (10 A?).
 

Gerrit

  • #12
Ik denk het niet Fiesiekus, Melanie had het immers over de installatieautomaten (groene knoppen) en de aardlekschakelaar.

Dus zelfs als het waar was en de zaak was met 10 A gezekerd, dan zou de aardlekschakelaar nog niet aanspreken.
 

Fiesiekus

  • #13
De aardlekschakelaar zit ook niet voor de wasmachinegroep heb ik uit de reacties begrepen.

Mijn idee (maar wie ben ik):
  1. Er is een lek naar aarde.
  2. Bij het inschakelen van de extra elementen wordt de gewone groep te zwaar belast, de wasmachine groep kan het wel aan.
  3. Er zit een fout in de installatie: fase en nul uit 2 verschillende (niet wasmachine) groepen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu