Bauknecht GSIP6527IN vaatwasmachine - foutcode F4

Mcspool

  • #1
Bauknecht GSIP6527IN / 854665201719

Mijn 3,5 jaar oude vaatwasmachine (zie boven) geeft de foutmelding F4. Machine start wel met een programma en geeft na enige tijd als er afgepompt moet worden de foutmelding en stopt.

Servicelijn van fabrikant gebeld, deze geeft aan dat er waarschijnlijk sprake is van een verstopping. Toen eerst maar even op dit forum gezocht, en hier vond ik nuttige tips en andere mogelijke oorzaken (dank!).

Op aanraden van fabrikant de machine gereset: starttoets 5-10 sec. ingedrukt houden, loslaten, 2 min. wachten, machine uitzetten. Daarna machine aanzetten, maar het probleem blijft: de machine start wel, maar stopt na enige tijd en geeft de foutmelding F4.

Wasmachine uitgebouwd en gecontroleerd of afvoerslang of sifon verstopt zit. Dat was niet het geval. (Wel ontdekte ik dat de aanvoerslang bij montage door de leverancier fout gemonteerd is – werd tussen een pootje van een keukenkast en de vaatwasmachine afgeknepen.)

Machine van binnen gereinigd, o.m. zwarte gaasje voor de Optical Water Indicator schoongemaakt. Afvoerslang doorgeblazen.
Nacht laten weken met soda opgelost in warm water.
Maar het probleem blijft: de machine start wel, maar stopt na enige tijd en geeft de foutmelding F4.

Daarna machine op de workmate geplaatst om helemaal leeg te laten lopen en voor/onderzijde verwijderd. In slangen geknepen om te kijken of die misschien verstopt zijn, maar dat lijkt niet het geval. Niets losgemaakt, slangen zitten vast met knijpslangklemmen en ik heb geen passende slangklemmen op voorraad.

Volgens het overzicht op deze site blijven als mogelijke oorzaken over:
- afvoerpomp defect,
- Control Board defect,
- Optical Water Indicator defect.
Wat kan ik het beste als eerste bekijken en hoe? Ik ben best handig en wil niet meteen een servicemonteur bellen, maar hoe meet ik bv. de OWI of het control board door?

Tips en trucs zijn welkom!

PS: heeft iemand "exploded view" tekeningen van deze vaatwasser?
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #2
    Best mogelijk dat er bij het afgeknepen deel van de afvoerslang rommel zit.
    Haal de slang er af en spoel hem goed door.
    Controleer ook de afvoerpomp op speling op de as, als u de schoep op en neer kunt bewegen zot er speling op de as, de pomp kan dan vast slaan.
    Vervangen is dat geval de enige optie.
     

    Mcspool

    • #3
    Toen ik de plint weghaalde en de slang zag die klem zat tussen een pootje van een keukenkast en de vaatwasmachine dacht ik dat ik de oorzaak te pakken had. Bij het uibouwen van de machine bleek dat het echter de aanvoerslang was. Afvoerslang is schoon.
     

    Mcspool

    • #4
    Afvoerpomp en Optical Water Indicator zijn nu gedemonteerd. Er zit wel een klein beetje speling op de as van de pomp, maar kan me niet voorstellen dat dit problemen oplevert?

    Van de drie hiervoor genoemde oorzaken ga ik er vooralsnog vanuit dat de Control Board niet defect is, omdat de machine verder wel werkt.

    Hoe dan ook, op naar de onderdelenzaak, hoop dat zij uitsluitsel kunnen geven. Later meer!
     

    Mcspool

    • #5
    Man bij onderdelenzaak hield de boot een beetje af, wil en kan natuurlijk niet de verantwoordelijkheid voor een diagnose op zich nemen. Hij heeft wel de pomp getest, en deze draait als er spanning op staat. Wat natuurlijk nog niet wil zeggen dat de pomp op het juiste moment spanning krijgt, maar dan moet de fout in het Control Board zitten.

    OWI is niet uitgebouwd te testen, moet druk op staan. Heb een nieuwe besteld, is morgen binnen. Kosten ca. 16 Euro, voor dat bedrag wil ik de gok wel nemen. Een servicemonteur voor laten rijden kan altijd nog.

    Maar: zie ik nog iets over het hoofd?

    Dank!
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #6
    Het is altijd lastig op afstand een correct advies te geven, dat geldt ook voor de verkoper in de winkel.

    De afvoerpomp kan zonder water goed lopen maar met water niet, dat is alleen te constateren wanneer de machine in bedrijf is.
    Haal de afvoerslang uit de afvoer en laat het water in een emmer lopen, er moet een volle straal uit de slang komen.
     

    Mcspool

    • #7
    Probleem is alleen dat de machine zoals gezegd de pomp niet inschakelt, dus pomp controleren in bedrijf gaat niet.
    Mcspool schreef:
    OWI is niet uitgebouwd te testen, moet druk op staan. Heb een nieuwe besteld, is morgen binnen. Kosten ca. 16 Euro, voor dat bedrag wil ik de gok wel nemen.
    Vandaag de nieuwe "schakelaar bij watercollector" *) gemonteerd. Eerst proefdraaien met spoelprogrammaatje, water werd afgepompt. Daarna de vaat van gisteren ingeladen. De machine heeft nu een 40 graden programma afgerond. Operatie lijkt geslaagd!

    PS: ik vraag mij af of de zgn. OWI inderdaad een optische indicator is. Nadat ik de nieuwe schakelaar besteld had, heb ik de oude uitgebreid in een sopje laten weken. Als je op het zwarte gaasje blaast hoor je een schakelaartje klikken. De schakelaar werd dus op druk. Met een multimeter was te zien dat er een sluiting gemaakt en verbroken werd. Zou dus kunnen dat de schakelaar niet stuk was maar verstopt door vet. Tip voor de volgende keer!

    *) nummers op label verpakking:
    3.03.56.25-0 Bauknecht
    GSF 7496 TW
    481227128556
     

    Mcspool

    • #8
    Te vroeg gejuichd. . . . :cry:

    Proefdraaien was op de workmate, kennelijk werd het afpompen op de workmate vergemakkelijkt door de zwaartekracht. Want na inbouwen draait de machine wel. maar geeft op het moment dat het spoelwater afgepompt moet worden de foutcode F4 en pomp niet af.

    Wat nu? De pomp vervangen?
    .
    .
    .
    .
    .
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #9
    Controleer of er speling in de dwarsrichting op de as van de pomp zit, zo ja dan vervangen.
     

    Mcspool

    • #10
    De pomp heeft geen radiale speling, wel axiaal (ca. halve mm)
     

    Mcspool

    • #11
    Hoe liep dit nu af? Hierbij de terugkoppeling: vorige week nieuwe afvoerpomp besteld bij online onderdelen winkel. Gekozen voor het alternatieve onderdeel. Kost de helft, maar wordt ook door dezelfde toeleverancier gemaakt.

    Vaatwasser uitgebouwd, op de workmate geplaatst en kort spoelprogramma laten draaien. Pompte nu ook niet meer met hulp van zwaartekracht af. Bij uitbouwen bleek pomp heel erg heet. Denk dat hij "op weg was naar de uitgang".

    Nieuwe pomp gemonteerd, proefdraaien op de vloer, alles werkt nu naar behoren, weer terug ingebouwd en klaar.

    Dank voor alle tips!
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu