Bauknecht gasplaat - vlam blijft niet aan

Mtkoef

  • #1
We hebben een probleem met onze Bauknecht gaskookplaat, type TGV 3410. Het probleem lijkt erg op dat van Bert I d.d. 12 nov 2005, alleen de daar gevonden oplossing werkt bij ons niet.
Het probleem is dat de pitten wel vuur geven, maar zodra je de knop loslaat stopt de gastoevoer en gaat het vuur weer uit. Dat gebeurt nu bij 3 van de 4 pitten bijna voortdurend, de 4e hapert soms ook.

De handelingen even precies op een rijtje:
- knop indrukken, kwartslag tegen de klok in, onsteking tikt, vuur gaat aan
- knop doordraaien naar laag vuur
- zodra de knop losgelaten wordt houdt het tikken op, je hoort geen gas meer stromen, vlam gaat uit.

Pas na eindeloos proberen, knop lang ingedrukt houden, wat spelen met laag/hoog vuur lukt het eindelijk meestal toch wel bij de probleempitten.

Ik heb uitgeprobeerd wat Bundy in nov 2005 aangaf; de spindel zonder knop bedienen (met een tang), maar dan komt er helemaal geen vlam.
Ik heb ook het deels opvullen van de opening in de draaiknop uitgeprobeerd, waardoor de knop hoger komt, maar dat hielp niet.

Het zou erg fijn zijn, als iemand ons hiermee kan helpen. Het probleem is supervervelend. Bij voorbaat dank!

mvgr,
Mark

[/list]
 

Dannyb

  • #2
Als het goed is zit er bij elke brander een thermische beveiliging. Deze zorgt ervoor dat het gas dicht gaat als de vlam uitwaait. Deze beveiliging ziet er uit als een klein staafje aan de kant vanelke brander. Dit staafje moet eerst opgewarmd worden om ervoor te zorgen dat het gas blijft komen. Dit doe je door de gasknop na het ontsteken een aantal seconden ingedrukt te houden, totdat het staafje is opgewarmd. Door de knop in te drukken overbrug je de uitwaaibeveiliging. Hopelijk werkt het nu.

Groetjes,
Danny
 

Mtkoef

  • #3
Danny,

bedankt voor de info, dat wist ik niet. Maar de knop langer ingedrukt houden helpt in ons geval niet.

We hebben net nog even wat geexperimenteerd. Binnen in iedere draaiknop zit een metalen plaatje. De enige functie van het ding lijkt me dat het plaatje de draaiknop op de spindel klemt. Nu hebben met wat gereedschap de plaatjes iets opzij gedrukt, waardoor de holte in de knop kleiner is geworden en de knop wat vaster klemt.
Dit geeft duidelijk verbetering, wat goed nieuws is.

Waarom dit helpt is me niet duidelijk. De knop kan wel vast zitten maar beweegt gewoon terug omhoog met de veerbeweging van de spindel.
Het is natuurlijk ook niet ideaal als we steeds de knoppen los moeten trekken en die plaatjes moeten bewerken; ik ben bang dat het dan steeds minder klemvast gaat zitten.

Wat ik ook niet snap is dat zonder knop de spindel indrukken en draaien geen vlam geeft. Hebben de metalen plaatjes in de knoppen dan toch nog een andere functie? Voor de rest is de knop gewoon een stukje kunststof.

Al met al is de situatie op dit moment flink verbeterd, maar nadere uitleg en tips zijn zeer zeker nog welkom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het kan zijn dat de kraantjes in de loop der tijd wat weggedrukt zijn naar beneden, probeer het eens met een klein propje papier in de holte van de knop, daar waar de plaatjes ook zitten, 1 a 2 mm is voldoende.
Wanneer de knop ingedrukt wordt komt de beveiligingsklep tegen de magneet, wanneer dat niet overkomt valt de klep terug.
 

Mtkoef

  • #5
Jan,

ik heb iets dergelijks al geprobeerd (was een tip in soortgelijk geval nov 2005), alleen niet met een propje maar met metalen kogeltjes van een luchtbuks. Die pasten precies; per kogeltje scheelde dat een paar millimeter.
Het gaat echter bij ons geen resultaat.
Maakt dat nog wat uit denk je; papier, metalen kogeltjes of ander opvulmateriaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik denk dat de beveiliging defect is, bel een installateur hiervoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu