Balklaag versterken met staal

Ben_spenkelink

  • #1


Dag,
ik heb de scheidingsmuur tussen kamer en keuken weggehaald, zie foto. Moeten de drie balken in het plafond nu worden versterkt? Balken zijn 180x75, overspanning 4650, h.o.h. 630 resp 730mm. Erboven is een slaapkamer over de hele breedte. De laatste balk loopt langs de achtergevel en ik kan er dus maar aan 1 kant bij.
Vraag: ik kan er extra balken tegenaan schroeven (slotbouten, of kunnen houtschroeven ook?), maar zou een stalen strip of U-balk van 150mm ook kunnen? In dat geval heb ik minder werk met het verleggen van de elektra.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Gewaagde actie, om zo maar eerst een muur weg te slopen zonder te weten of het een draagmuur is.
Knap :roll:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Combinatie van houtafmeting en overspanning -> dragende muur, ter info gebruik de balkenschuif en je hebt een indicatie wat er moet liggen.
Oplossing: stalen ligger haaks eronder waar de muur stond, of balklaag verzwaren/versterken. Hoe? Raadpleeg een constructeur
 

EvdL

  • #4
Gewoon er boven / in de slaapkamer gaan staan, even springen met 10 man en kijken of je door de vloer zakt...... :lol:

NEE doe toch maar niet, in geval van twijfel een constructeur erbij halen en als je niet zeker weet of het een draagmuur is ALTIJD stempels er onderplaatsen. Je mag nooit het risico nemen dat de verdiepingsvloer naar beneden komt.

Je heb overigens officieel een vergunning nodig als je een draagmuur weg haalt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er staat geen muur op de verdiepingsvloer er boven waar de muur beneden stond dus de boel zal wel niet gelijk naar beneden komen. Het is alleen de vraag of deze balken de nieuwe overspanning aankunnen. Dat kan je berekenen met de balkenschuif.
 

EvdL

  • #6
Daar heb je gelijk in maar ik ben net als Peter verbaasd dat er een muur weg wordt gehaald zonder dat er onderzoek wordt gedaan of het een draagmuur is.
Aangezien dit een klus forum is waar mensen willen leren van hun eigen fouten en die van anderen, is het denk ik verstandiger te melden hoe ze (de volgende keer) het beste te werk kunnen gaan om ongelukken te voorkomen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de verdiepingsvloer vol ligt met bouw materialen wat zwaarder is dan een bed en een kast.....
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik praat het ook niet goed wat hij gedaan heeft, dat staat ook verder niet ter discussie :wink: eerst gaan slopen en je dan afvragen of het al dan niet versterkt moet worden is natuurlijk niet hoe het hoort te gaan.

Maar nogmaals, om dolle paniek te voorkomen is er wel verschil of je praat over een verdiepingsvloertje met slechts een slaapkamer (en dan mag er gerust wat bouwmateriaal liggen) er boven of ettelijke tonnen aan belasting vanwege een draagmuur en een dak via de bovenverdiepingen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Buiten het verwijderen van de muur waardoor de balklaag te slap wordt.
Moet je je ook realiseren dat je de fundering van de zijmuren door dergelijke ingrepen extra wordt belast.
Dat zou voor problemen kunnen zorgen.

Het slopen van een dragende binnenmuur is vergunningsplichtig
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu