Balkkop onderslagbalk verrot

Pkemper

  • #1
Beste medeklussers,

Tijdens het 'opruimen' van de kruipruimte, kwam ik tot ontdekking dat de balkkop van de onderslagbalk aan één zijde verrot is. De balk en de muur voelen wel droog aan, dus waarschijnlijk is dit gebeurd voordat de nieuwe kozijnen (openslaande deuren) zijn geplaatst en er waarschijnlijk vocht binnenkwam.

Mijn vragen:

Is het voldoende om een extra steunpunt te plaatsen, net voor de rotte plek, of dien ik dit deel te vervangen en opnieuw te verankeren in de muur.

Indien vervangen niet nodig is: Dient de rotte plek verwijderd te worden, of kan dit geen kwaad nu deze droog blijft.

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties.

Met vriendelijke groet,

Paul
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer de grond onder de kruipruimte uit geel zand bestaat is een plaat beton van 50 x 50 cm en 15 cm dik wel voldoende om daarop een bakstenen poer te metselen voor de ondersteuning van de onderslagbalk.

Het rotte eind van de balk verwijderen.
 

Fiesiekus

  • #3
Ik heb dit ook een keer bij de hand gehad. De oplossing: zie Jan's verhaal hierboven. Plus: de balk een stukje opgekrikt met een garagekrik, poer gemaakt en laten uitharden. Krik weer weg.

Vering van de vloer gelijk veel minder.
 

Pjmdijkers

  • #4
Hoi,

De bouwmarkt K**** heeft een duidelijk klusfolder voor jou probleem. Even googlen. Verder moet je er voor zorgen dat er genoeg ventilatiegaten zijn om de kruipruimte te beluchten. Er moeten in beide gevels 2 gaten zitten/komen. Ook moet je er voor zorgen dat de kopse kant van de balk niet tegen het buitenste deel van de fundering aankomt. Zelf heb ik nog de kopse kant op een stukje dakleer gelegd, zodat er geen vocht uit de fundering er in kan. Verder balkkop vervangen als in klusfolder beschreven of zoals medeklussers hebben opgemerkt.

Peter
 

Pkemper

  • #5
Dank voor jullie reacties.

Jan: De grond onder de kruipruimte is inderdaad van geel zand (Utrechtse Heuvelrug). Ik zal een extra steunpunt plaatsen en het verrotte deel afzagen.

Fiesiekus: Het gebruik van krik is een goed idee!

Op de website van bouwmarkt K**** heb ik een stappenplan gevonden (dat is inclusief het plaatsen van een nieuwe balk). Zij geven aan de zaagsnede in de menie te zetten. Lijkt mij een goed plan.

Ik zal het resultaat hier melden.
 

Pkemper

  • #6
Peter: Dank voor jouw reactie. Je was me net voor!

Gisteravond dus ook het stappenplan van bouwmarkt K***** gevonden. Maar ik ga dus alleen een extra steunpunt plaatsen en het rotte deel verwijderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu