Balkenschuif, maar dan voor een muurtje?

Ericjan

 • #1
Hoi,

Ik wil een vliering bouwen waarbij een kant in een betonmuur wordt verankerd, de andere kant wil ik ondersteunen met een (nog te bouwen) muurtje. Plan is om dit uit twee bij drietjes te bouwen, maar ik vroeg mij af of ik daar nog rekenwerk op los moet laten. Zoals de balkenschuif voor de balken van de vliering zeg maar?

Op een andere plek heb ik nog een metalstud wand staan, daar kan ik eventueel ook tegenaan bouwen. Die wand loopt door tot de nok, dus ik moet dan eerst een balk tegen de muur zetten en daar de balken aanhangen. Is dat een constructie die stevig genoeg is?

Alvast dank voor de reakties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik denk niet dat metal stut dragend gemaakt kan worden. Houtskelet wel. Plaats eens een schets van het zoldertje met aangegeven waar het op draagt.
   

  Ericjan

  • #3


  Even snel uit de losse hand. Let niet op de verhoudingen, die kloppen niet helemaal.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Bedankt voor de schets. Is die wand haaks op het houtskelet langs het trapgat ook met hout, of is dat de metal stut waar je het over hebt?

  Tussen de betonnen wand en het houtskeletbouwwand kan prima een vliering gemaakt worden. Een houten balk tegen de muren aan en de balken met balkschoenen ertussen. (Daar zijn ook andere oplossingen voor).

  Hoe kom je op de vliering? Als die wand tot de nok doorloopt...
   

  Ericjan

  • #5
  Hoi,

  Dank, dat was precies het plan. Het stukje haaks is ook houtskelet, het geheel versterk ik ook nog met underlayment of osb (heb nog niet besloten welke). De vliering blijft open vanaf de trapkant, het is enkel voor rommel bedoeld.

  De metalstuds is onder de kap bij de buren. Daar is in de bouw een ms-wand neergezet om een extra kamer te maken. Tot in de nok. Ik had al een gevoel dat dat niet sterk genoeg zou zijn. Wat zou de mooiste aanpak zijn, heel de wand weg en een nieuw houtskelet zetten of een extra wand voor de bestaande wand zetten?
   

  Ericjan

  • #6
  Oh, enne, de oorspronkelijke vraag: bestaat er een soort balkenschuif om te gebruiken waarmee je de draagkracht van een houtskelet muurtje bepaalt?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Is de vloer wel geschikt om een extra vloer te dragen?

  En er zijn tabellen met de draagkracht van hsb wanden, alleen zijn die niet net zo eenvoudig af te lezen als de balkenschuif.
   

  Ericjan

  • #8
  Dag Rola,

  Dank voor de toevoeging. Ik heb eigenlijk geen moment gedacht aan het draagvermogen van de vloer. Het betreft een nieuwbouwwoning, nu 5 jaar oud ongeveer. De vloer is beton (net als de wand), vandaar.

  Waar zou ik die tabellen kunnen vinden? Ik ben nu wel benieuwd...
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Een wand kan veel hebben. Is voor zo'n wandje niet nodig het te berekenen. Over de vloer maak ik me ook geen zorgen.

  Ik zou zelf de stijlen hoh 300 zetten. Als de bestaande wand hoh 600 is, kan je op de twee kopse kanten een paar extra staanders zetten. Maak het haakse stuk wand goed eraan vast.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu