Balk verlengen of rondhout voor slingertouw

Clemensbarends

  • #1
In onze tuin wil ik een ophangpunt voor een klimtouw/slingertouw maken. Twee bomen kunnen dienen als steunpunt en anker ( helaas hebben deze bomen geen goeie takken om het touw af te hangen anders was ik snel klaar). Ik wil een balk of rondhout borgen aan de stam van 1 boom op grondhoogte en schuin omhoog laten lopen langs de stam van de andere boom ( op 1-1,5m hoogte). Gezien de afstand tussen beide bomen en de gewenste hoogte van een meter of 4 heb ik daarvoor een balk van ongeveer 7-8 meter nodig.

Die balken liggen niet bij de kluswinkel. Wel 420*17*7. Is het mogelijk 2 van die balken te verbinden om de resulterende lengte dus vrij schuin omhoog te laten steken? Ik hou er rekening mee dat het verbindingspunt net voorbij het steunpunt op de tweede boom komt dus er komen nogal wat wrikkrachten op.

Maar ja, als je mag geloven dat houtlijm een verbinding zou maken die sterker is dan hout dan kan je wel iets voorstellen bij een schuine las ofzo.

Of een rondhout van 8 meter laten komen. Maar daar heb ik eigenlijk geen idee van de dikte die verantwoord maar niet overdreven is.

Wie weet er genoeg van hout, constructie en krachten om hier iets zinnigs over te zeggen?
Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt me handig dat u een tekening plaatst van de optie die u aanhaalt, of een foto met daarop b.v. via Paint de lijnen aangeeft, dat is nog duidelijker.
 

Clemensbarends

  • #3
Bedankt voor de aanwijzing, dat is inderdaad wat makkelijker te begrijpen waarschijnlijk:



Hou me te goede wat betreft de schaalverdeling.... Linksom of rechtsom zou een eventuele las vlak na het draaipunt vd hefboom komen.

Er is een aflopend stuk grond waar de ene boom op staat, daar wil ik gebruik van maken om de balk eenvoudiger omhoog te laten steken.

Bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
7x17 is niet sterk genoeg.
Hout moet hoger en breder, bij slingeren ontstaat ook zijwaartse krachten!
 

Clemensbarends

  • #5
Dat gaat teveel zwiepen begrijp ik. Eigenlijk met het zoiets worden:


Maar dan met bomen in plaats van kruizen. Ik zocht ondertussen ook al rondhout a 8m, dat is in veel diktes te krijgen. 16-18-20cm diameter. Dikker is beter of kan je dat ook overdrijven? De balk op deze foto lijkt me geen 20 cm of verkijk ik me daar op?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Zo'n balk moet uit één stuk. Even verder op zoek naar een bedrijf die dit wel heeft liggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zo'n ronde balk aan bomen is een zwakke verbinding omdat beiden rond zijn, door het wringen is de kans er dat er een bout af knapt.

Ik zie wel een mogelijkheid zoals op de foto, de steunen zijn iets naar voren geplaatst t.o.v. het origineel, de constructie wordt er sterker door.
Vraag bij de leverancier wat de sterkte is van de ronde palen.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu