Bakstenen van mijn buitenmuur brokkelen af en zijn poreus

Y. van Leeuwen

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben begin dit jaar een huis gekocht, bouwjaar omstreeks 1910-1920.
  1. In de gevel zijn enkele stenen waarvan de buitenkant 1-2 mm is afgevallen/gebrokkeld? Deze stenen zijn ook zacht, je kunt er met een priem insteken. Wat kan ik hieraan doen?
  2. Op een deel van de stenen zijn witte vlekjes zichtbaar, hier is een klein stukje steen af, lijkt wel zoutuitslag. Wat kan dit zijn.
    In de berging stonden nog enkel bussen met impregneermiddel om de gevel waterafstotend te maken? Kan ik dit gebruiken?
Een deel van de gevel is in het verleden wel aangepakt, er zijn delen vervangen alsmede geheel opnieuw gevoegd.

Ik heb niet veel verstand van metselwerk dus ik hoop op jullie kennis een antwoord/oplossing te horen.

Alvast dank voor jullie reactie

Yorick
 

Fluitketel

  • #2
Ik ben bang dat het impregneermiddel één van de oorzaken is van het probleem.
Vocht in de muur komt veelal van binnenuit (koken, douchen, ademen) en verlaat door de muur de woning.

Indien dit vochttransport verhinderd wordt (een waterdichte laag aan de buitenzijde van de gevel) hoopt het vocht zich op achter de waterdichte laag. Bij vorst zal het water bevriezen en uitzetten, hierdoor barst de steen (of schilfert deze af). De witte vlekken kan ook kalkuitbloei zijn (calcium of kaliumzouten) Ook dit duidt veelal op een slecht vochttransport. Hierdoor 'verzeept' de steen, wat lijkt op het verhaal dat u beschrijft.

Het kan ook zijn dat er tijdens het opnieuw metselen van (delen van) de gevel teveel kalk door de cement is gebruikt, dan zou het dus alleen bij de nieuwe stukken metselwerk voor moeten komen.

In dat geval moet je juist niets doen. Indien je het dan weghaalt met water wordt het gewoon erger. Knutselen met zuren die je bij de bouwmarkt kan halen zou ik ook niet doen. Het kalk verdwijnt na een aantal jaren vanzelf.

De rijksdienst voor monumentenzorg heeft overigens een folder over metselwerk uitgegeven, lees die ook eens door, rdmz_info_rb_08-2004.pdf (helaas niet meer beschikbaar)

Hoe je dit op moet lossen weet ik niet direct, ik zou er een vakman bijhalen (of even bellen met de monumentenwacht). Houd daarbij in je achterhoofd dat er ook in de bouw veel over dit onderwerp gepraat wordt, en dat er meerdere meningen zijn.

Zorg dus dat je een vakman raadpleegt met verstand (en ervaring) van bouwwerken uit 1910/1920.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu