Badkamervloer

Ripley

  • #1
Ik wil een badkamer maken in een kamer van circa 200x250 op de eerste verdieping met een houten vloer. Om de badkamervloer op hetzelfde niveau te krijgen als de vloer op de overloop, wil ik de vloerbalken 6cm verjongen. Dat heb ik laten doorrekenen door een constructeur en dat kan net. Voor de zekerheid wil ik de balken versterken door er een balk tegenaan te schroeven en te lijmen. In de douche moeten de tegels op afschot komen (circa 15mm). Ik wil zowel natte vloerverwarming (als hoofdverwarming), als elektrische vloerverwarming (voor de tijd van het jaar dat de cv uit staat).

Ondanks het verjongen van de balken, moet de vloer zo dun mogelijk blijven. Mijn plan is als volgt:

Vloerbalken.
Granulaatstroken op de balken.
Lewis-platen (met kantstroken van 10mm).
Betonlaag van 36mm met daarin 16mm vloerverwarmingsbuizen.
Kerdimat vastgelijmd op het beton met tegellijm (met kim naar Kerdimat in de muur).
Dikbed tegellijm met daarin de elektrische vloerverwarming.
Tegels (120x60cm).

De dikbed tegellijm moet het afschot mogelijk maken. Bij de douchegoot kan de lijmlaag dun zijn, zeg 5mm (elektrische vloerverwarming is 4mm), oplopend naar 20mm buiten de douche. (Eerst was ik van plan een zand-cementlaag aan te brengen in plaats van dikbed tegellijm, maar dan wordt de vloer te dik naar mijn zin.) Is dit te realiseren? Leg ik die dikke lijmlaag in een keer, of is het mogelijk om eerst een flinke laag aan te brengen en die te laten drogen en dan pas een tweede laag aan te brengen waarop ik de tegels lijm?

Het eindresultaat moet er als volgt uitzien:

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom eerst de platen ?
Lewisplaat kan direct op de balken, u wint dan de dikte van de platen en die kunt u weer gebruiken om de betonvloer dikker te maken, die stelt niet zoveel voor als er ook vloerverwarming in moet.
 

Ripley

  • #3
Volgens de informatie van Reppel dient er ten minste 20mm beton op de slangen van de vloerverwarming te komen, Met 16mm slangen kom je dan op een minimale vloerdikte van 36mm op de Lewisplaat (16mm), dus totaal 52mm. Te dun?

Ik wil niet eerst platen aanbrengen. Misschien bedoel je de granulaatstroken? Dat zijn smalle stroken die je op de balken aanbrengt om oneffenheden op te vangen. Dat is mij geadviseerd om te voorkomen dat de vloer gaat kraken. Alternatief zijn viltstroken. Niet nodig?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Stroken vilt zijn wel nodig op de balken.
Zeker bij vloerverwarming,en de platen ook niet vast schroeven op de balken.
 

Ripley

  • #5
Is er verschil tussen viltstroken of granulaatstroken? Het lijkt mij dat de granulaatstroken minder zullen inzakken, maar dat is gebaseerd op gevoel niet op ervaring.

Ik wil de vloer inderdaad volledig zwevend maken. Ik moet een nieuw muurtje bouwen van gips of cementplaat en dat wil ik tot tussen de balken steken en dan de Lewisplaten tegen het muurtje (met vilt ertussen). Er komt ook niets op de vloer te staan, dus de vloer zal volledig los liggen, op de kitranden na.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Er is wel verschil, in de stroken, maar je kunt ze allebeide hiervoor gebruiken.
 

Ripley

  • #7
Kun je wat meer vertellen over de verschillen? Voor mijn situatie is uiteraard de hoogte van de stroken van belang, hoe dunner, hoe beter, maar verschillen in duurzaamheid vind ik bijvoorbeeld ook wel belangrijk om te weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu