ATAG VA304I5U Vaatwasser werkt niet naar behoren.

Fratsel

 • #1
Beste mensen,

Nadat ik vanavond mijn vaatwasser wilde starten had deze er weinig zin. Zelf ben ik niet erg technisch en na enig spoorwerk zag ik dat er een boel specialisten op dit forum zitten.

Het volgende,

Na het kiezen van het programma en het sluiten van de deur neemt het apparaat water tot zich, dit duurt zo rond de 20 seconden. Hierna blijft het water in de machine staan en circuleert het niet. De tijd van het programma loopt wel door. Ik heb geprobeerd dit op te lossen door het handmatig weg te laten pompen, dit door middel van knop 1 en 3 in te drukken dit werkt goed. Op de bodem van de vaatwasser staat dan niets meer, als ik dan het filter eruit haal en een stukje van de bodemplaat staat er onderin nog een heel klein laagje.

Het betreft hier een inbouw vaatwasser die in de keuken van deze woning aanwezig was. Ik hoop dat de vaatwasser nog te redden is, maar ik wacht met smart op jullie meningen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  De hoofdpomp draait niet en staat waarschijnlijk vast.
  Een lichte brom na het water innemen als je je oor tegen het deurpaneel houd.
  Als de afdichting gelekt heeft staat de pomp vol met "paddenstoelen" en zal er een nieuwe pomp in moeten,
  Ook zou het kunnen dat een nieuwe afdichtingset het probleem kan oplossen.
  Een inspectie aan de pomp kan dit verifiëren.
  Als de pomp niet meer draait na 2 weken vakantie zou kokend water eventueel de pomp opgang komen als er aangekoekt vuil rondom de schoep zit.
   

  Fratsel

  • #3
  Vriendelijk bedankt voor het snelle antwoord,

  Wij zijn inderdaad op vakantie geweest en de vaatwasser heeft zeker 2 weken niet gedraaid.

  Gewoon wat water uit de waterkoker in de vaatwasser gooien en een programma laten draaien?

  Ik heb hem momenteel maar volledig uitstaan want het lijkt me niet slim om een programma te laten lopen terwijl hij niets doet.

  Voor de vakantie had ik trouwens hetzelfde probleem. Toen een aantal malen lopen prutsen in het filter, meerdere malen deur open en dicht dat mag nu niet baten.

  We zijn maar met zijn tweetjes en we eten vaak buiten de deur dus de vaatwasser stond sowieso niet bijster vaak aan. Dit is misschien ook niet al te best voor zo'n apparaat.

  Groeten
   

  Fratsel

  • #4
  Hallo,

  Ik heb inmiddels de vaatwasser gereinigd met kokend water en wat soda, tevens alle filters schoongemaakt en nadat het water was afgekoeld het meeste verwijderd uit de vaatwasser.

  Ik wilde een nieuw programma proberen en nu slaan meteen de stoppen in de meterkast door wanneer ik de vaatwasser met een programma aanzet en de deur sluit. Tijdens het aanzetten zelf gebeurt er nog niet, echter bij het sluiten van de deur slaat alles door.

  Enig idee wat hiervan de oorzaak is?

  Groeten
   

  Fratsel

  • #5
  De aardlekschakelaar klapt eruit :shock:
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #6
  Water in de onderbak.
   

  Fratsel

  • #7
  Geachte heer S.Oldeerbout, vriendelijk bedankt wederom voor uw reactie. Zoals ik eerder ook al aangaf ben ik een complete leek wat vaatwassers betreft dus vandaar dat ik wat algemene vragen heb met betrekking tot mijn probleem om het voor mij allemaal wat duidelijker te maken. Mijn excuses dat ik zo lastig ben maar voor het totaalplaatje zou het ongelooflijk fijn zijn als iemand mijn vragen zou kunnen beantwoorden, alvast bedankt!

  -Zou het probleem van water op de bodemplaat een gevolg kunnen zijn van het eerdere probleem en daarna het hete water met soda in de machine kunnen deponeren.

  -Zou het probleem ontstaan kunnen zijn vanwege het feit dat wij de vaatswasser niet vaak gebruiken.

  -Is bovengenoemde problematiek met onze vaatwasser zelf op te lossen of is het aan te raden een nieuwe te kopen?

  -Tijdens andere posts op dit forum las ik dat water van de bodemplaat gedroogd kan worden. Ik heb een vaatwasser die volledig geintegreerd is, hoe demonteer ik deze?

  -Is het schadelijk dat er nu nog een klein restje water in de vaatwasser staat wanneer ik het voorste bodemplaatje inclusief filter wegneem.


  Excuses voor het stellen van zoveel vragen. Mocht iemand hier een antwoord op hebben zou het mij ontzetten veel helpen :oops:
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #8
  Ik schat in einde verhaal voor dit toestel.
  Maar als u het zeker wilt weten....
  Plint verwijderen , stekker eruit , deurpaneel verwijderen , metalen onderplaat verwijderen.
  Nu kunt u in de onderbak kijken.
  Hier ligt water ten gevolgen van een lekkage , de motor rechts heeft waarschijnlijk al op zijn donder gehad.
   

  Fratsel

  • #9
  Zoals het een arme student betaamt ga ik toch proberen redden wat er te redden valt! Ik waardeer uw hulp in ieder geval!

  Plint heb ik reeds verwijderd. Nu ben ik bij de stap deurpaneel; Verwijder ik dan de torax schroeven in de deur zelf zodat ik het van het kastje af kan schuiven of hoe werkt dat?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #10
  Alleen de lange schroeven dan het deurpaneel omhoog.
   

  Fratsel

  • #11
  Dit zijn waarschijnlijk de twee schroeven die aan de zijkant van de deur onder een afdichtingsdopje zitten. Het lijkt erop dat deze een speciale schroefkop heeft. Enige tips hoe deze los te maken?

  En is het terugplaatsen nog wel te doen met de veren e.d. op de bevestigingspunten?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #12
  Je moet alleen je houten deurpaneel losmaken niets meer.
   

  Fratsel

  • #13
  Deurpaneel is eraf. ook kan ik nu bij de bodemplaat echter is het nog redelijk krap. Morgen komt er wat hulp van een bevriende elektricien en halen we deze onder het aanrecht vandaan. Rechts voorin de vaatwasser lijkt een appart compartiment te zitten in de bodem en het water hier staat er aan de kleur en geur te zien al wat langer in. Verder lijkt de gehele bodemplaat vochtig en de slang linksvoor ziet eruit alsof er veel smurrie inzit.

  Ben benieuwd als alles droog en schoon is of hij dan weer wilt werken. Ik houd jullie op de hoogte! Anders heb ik nog wat schroot voor de verzamelaar in de omgeving Groningen. Maar laten we hopen dat het straks weer werkt! :P
   

  Fratsel

  • #14
  De vaatwasser is inderdaad overleden, er staat wat roestig water op de bodemplaat en in het gedeelte bij de motor, aan de kleur/geur te zien staat dit er ook al een tijdje, het lijkt erop dat de slang die linksvoor te vinden is ook vol zit met zooi. De motor rechts zit een beste laag kalk op en bij het verwijderen van de plaat aan de linkerzijde waar het labyrint zit zat ook een boel vocht.

  Nog tips voor een leuke nieuwe?


  Bedankt voor alle hulp Soldeerbout!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu