ATAG Enigma comfort; problemen met CV en WW

BasTaken

  • #1
Hallo,

Wij hebben een Atag Engima Comfort uit 2003.

Deze functioneerde tot op heden prima, echter de afgelopen 2 weken slaat deze opvallend vaak aan waardoor de temperatuur thuis flink op loopt. wij hebben het CV bedrijf uitgezet op de ketel en tevens de radiatoren dichtgedraaid. de vloerverwarming verdeler is nog wel in bedrijf.

De volgende dingen gebeuren er rondom de ketel:
Bij een WW vraag (algehele woning) start de ketel na een aantal sec. netjes aan. de warmwaterleiding word warm echter word de CV aanvoerleiding ook (erg) warm.

Extra vreemd is, dat als er koud water gevraagd word vanuit de badkamer (douche, bad, toilet doorspoelen of wastafel) de ketel óók na een aantal sec. aanspringt. dit gebeurd bij een koud water vraag vanuit de rest vd woning niet.

Na bij. het douchen of een regelmatig gebruik van koud water in de badkamer loopt de temperatuur in woonkamer op doordat de vloerverwarming gevoed wordt.

Iemand enig idee wat hier aan de hand is ?
 

CV__

  • #2
Heb je ergens lucht in de koudwaterleiding in een ongebruikte tak? Bijvoorbeeld buitenkraan die afgetapt is geweest; nu dicht staat maar de aftapkraan weer open?

En dat alsmaar doorstoken... thermostaat naar de knoppen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Aanslaan bij koudwater tappen, meestal een thermostatische douche/badkraan die doorlaat.

Als test:thermostatische kraan op zo laag mogelijke temperatuur zetten. Nu zal het probleem niet optreden.

Stoken van de CV bij WW vraag en/of doorverwarmen van CV. Meestal probleem met de driewegklep, indien aanwezig in de ketel.
 

BasTaken

  • #4
Doorlopen van een thermostatische kraan kan ik inkomen, echter treed het probleem ook op bij het door spoelen van het toilet...

Qua thermostaat bedoel je dan het kastje in de woonkamer of zit er een thermostaat in de ketel zelf ?

Zit er wellicht een sensor in de ketel die kapot kan zijn ? Bijv een warmwater sensor oid die check of er warm water uit de ketel loopt en vervolgens aan springt ?

3 weg klep is aanwezig inderdaad en lijkt normaal te functioneren. Kan het zijn dat het binnenwerk hiervan kapot is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als de thermostatische kraan doorlaat van warm naar koud kan het openen van elke kraan, dus ook de vlotter kraan van een toilet de ketel doen starten.
Heb het zelf ook gehad.

3 wegmotor werkt vaak wel, maar binnenwerk blijft hangen halverwege cc/ww bedrijf.
 

BasTaken

  • #6
Helder, hoe kan ik dit het beste testen?

Ik heb een éénhendel mengkraan op de wastafel (zitten helaas geen kraantjes onder in het kastje), en 2 thermostaat kranen (wand montage) in de douchehoek en bij het bad.

Wat is wijsheid, 1 voor 1 afdoppen en dan testen ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb je al uitgelegd hoe dat te testen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Hoe je dit ook kan testen....

Draai 1 thermostaat kraan open op zeg 38 graden. Wacht tot het water warm is. Draai de kraanweer dicht. Leg je hand op de hete kant van de thermostaat kraan. Draai de koude kraan van de wastafel open (bij te korte armen door een ander laten doen). Voel je nu dat de warme kant van de thermostaat kraan kouder wordt...... dan is die kraan inwendig lek/ defect.

Doe het zelfde bij de andere thermostaat kraan. Zo weet je welke kraan het probleem geeft..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu