Assortimentdoos

Deleted member 101299

  • #1
Ik heb een assortimentdoos gekocht waarin diverse schroeven en pluggen zitten. Altijd handig om in huis te hebben. :D

Er blijken slechts twee maten pluggen in die doos te zitten: 6mm en 8mm.
Ongetwijfeld de meest voorkomende maten, maar wanneer of waarvoor gebruik je welke maat? Maakt het ook echt verschil of je een 6mm of een 8mm plug gebruikt? Zo ja, in welke situaties?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Pluggen en schroeven passen bij elkaar, bij een 6 mm plug moet u geen "grote" 8 mm schroef gebruiken, andersom geldt hetzelfde.
Hoe zwaarder het object dat opgehangen moet worden hoe dikker de schroef en dus ook de plug.
Dat is in grote lijnen het gebruik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Gewoon even googlen met: "pluggen gebruiken dikte" dan vind je allerlei adviezen.

Buiten dat staat op de doosjes van de meest bekende pluggenfabrikant altijd welke pluggen je voor welke dikte schroeven gebruikt.

Die assortimentsdozen ben ik zelf niet zo kapot van. Vaak zijn de pluggen die erbij zitten van beduidend slechter materiaal dan kwaliteitspluggen. Gebruik je ze, dan kom je jezelf vaak tegen.

Hangt alleen helemaal van de toepassing af: in beton of baksteen kun je na boren van het juiste gat vrijwel elke plug gebruiken, ook de meest inferieure kwaliteit. In zachte muren komt het veel nauwer en is gebruik van een goede kwaliteit plug erg belangrijk.

Bovendien is er niet zoiets als een universele plug: elke type plug voor zijn toepassing (lees type muur). Dat vind je eveneens via de hierboeven genoemde google zoekactie. :wink:

Edit: Jan was sneller. :mrgreen:
 

Deleted member 101299

  • #4
Zo, dat zijn vlotte reacties.
Welke schroef in welke plug hoort is voor mij wel duidelijk, dat is niet al te ingewikkeld.

De pluggen in de assortimentdoos zijn gewoon standaard nylon s-pluggen.
Ben woonachtig in een flat uit de zestiger jaren en de muren zijn dus van beton. De niet-dragende tussenmuren zijn van een soort zacht steenachtig materiaal. Of het de bekende lijmblokken zijn die we tegenwoordig kennen, weet ik niet.

Nu heb ik een plankdragersysteem gemonteerd met de schroeven + pluggen uit genoemde doos. Het is bekend als "element system" of "F-rail" wat ik heb. Waar je los verkrijgbare plankdragers in kunt haken.
Ik heb gekozen voor de 6mm pluggen, dat lijkt me wel voldoende voor dit doel. Is gemonteerd aan de betonmuur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De elemementsysteemdragers hebben al gaten. Ze hebben dus al min of meer bepaald welke schroef daarin past. Bij een dikkere schroef past het element er niet meer overheen. Bij die schroef pak je de bijbehorende plug.

De schroef moet je al zeker de helft in de plug kunnen schuiven, voordat deze pakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu