Asbestvragen algemeen.

Voorbewerking

  • #1
Dag klussers,

Even wat asbestvragen in zijn algemeenheid. Mijn huis is gebouwd in 78/79.

Ik heb beneden wat kozijnen laten vervangen. De aannemer controleerde op spouwstroken van asbestcement. Dit zou regelmatig voorkomen(?). De kozijnen die vervangen zijn hadden dit niet. Zouden jullie er dan vanuit gaan dat de andere kozijnen het ook niet hebben? Of werd dit enkel toegepast aan de regenkant ofzo en dien ik de rest even te controleren?

Misschien een hele domme vraag maar bakstenen, strengpers in mijn geval zijn toch nooit asbesthoudend, net als dakpannen?

Als laatste had de aannemer het over verloren bekisting van asbest bij betonstort. Mijn verdiepingsvloer is van beton, gestort op een soort van rode holle platen/steentjes die aan elkaar gemetseld lijken. Geen idee qua benaming ofzo. Is dat dan die bekisting en/of is dat dan asbesthoudend?

Sorry voor de verhalen. Zijn pleidooi maakt me niet perse heel vrolijk :-(
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoek eens op "holle baksteen vloer"
Niet schrikken want er zijn wel eens problemen mee, maar problemen worden nogal uitvergroot op internet. Zit normaal geen asbest in verwerkt.

Een goeie aannemer controleert alles op asbest, want als ie per ongeluk in asbest aan het boren gaat is er een probleem. Geen zorgen, bij jou heeft ie niks gevonden, dus dat is positief.
Wat voor een aannemer regelmatig is, kan ook 1 op de 100 keer zijn, voor een aannemer is dat dan een paar keer paar jaar. Voor jou niks om je zorgen over te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Voorbewerking

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Hoi Huub,

Als asbesthoudende spouwstroken zijn toegepast dan is dit vaak collectief. Met een steekproef bij kozijnen bij een enkele woning kan er vaak wel een conclusie worden getrokken.

Bakstenen en dakpannen zijn niet asbesthoudend. Asbesthoudende dakbedekkingen kunnen zijn golfplaten, leien en bitumineuze afwerkingen.

Met betrekking tot je vloer verwacht ik geen stortstroken.
 
  • Like
Waarderingen: Voorbewerking

Voorbewerking

  • #4
Dag Jack en Huub,

Dank voor de reacties.
Ik kon over baksteen al niets vinden.
En op de breukvlakken van mijn stenen lijkt het ook alleen gesteente..(zie foto).

De holle bouwsteenvloer lijkt me, zoals ik kan vinden eerst opgebouwd te worden uit steen en dragers waarna de betonlaag er een geheel van vormt. Dus lijkt me dan ook niet echt dat daar asbest in achter zou blijven of aan te pas komt..

Gelukkig maar..

20230531_210132.jpg 20230531_210244.jpg 20230531_210145.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Laat je niet bang maken ....
 
  • Like
Waarderingen: Voorbewerking

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu