Asbestvervuiling woning

Asbest meterkast

  • #1
een aantal weken geleden heeft de installateur het kozijn in de gang vervangen. In de spouw zat een plaatje van 20 cm breed en hoog ong hoogte van de deur. Hij heeft deze plaat verwijderd. Met het verwijderen zijn er een paar stukjes afgebroken. Ik heb een stukje laten testen en het was asbest 40 60 chrysotiel niet hechtgebonden. We zijn ons rot geschokken en zijn nu heel voorzichtig geworden met alles.
mijn vraag is, kan het zijn dat mijn huis is vervuild met asbest.
Het was in de gang, buitendeur heeft de hele tijd open gestaan. Installateur heeft alles gestofzuigd met eigen stofzuiger (niet echt handig). Tussendeur met de woning heeft over het algemeen dicht gezeten. Nadat hun klaar waren heb ik meerdere keren alles afgenomen met natte doeken dweil.
Hoelang duurt een astbestvervuiling ongeveer in een woning?
 

Asbest meterkast

  • #2
Niemand met soortgelijke ervaring?
Heb maar wat testjes besteld met kleefmonsters voor de gemoedsrust. Asbestbureau gesproken en zei gaven aan dat er getest kan worden dm kleefstrips of luchtonderzoek. Omdat het al een paar weken geleden is zal het waarschijnlijk niet veel meer zijn en zouden de kosten van een luchtonderzoek niet opwegen tegen wat er waarschijnlijk aangetroffen gaat worden.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Hoi Sann,

sann schreef:
mijn vraag is, kan het zijn dat mijn huis is vervuild met asbest.
Het is nogal groots om te vragen of je hele huis vervuild is met asbest. De mate van beschadiging en bewegingen rondom het beschadigd asbest en in huis bepalen in hoeverre een verspreiding van asbest plaats kunnen vinden.

Als er maar een paar stukjes zijn afgebroken is mijn inschatting dat het wel mee zal vallen. Wellicht is de ruimte rondom het asbest licht verontreinigd. Je handelingen door het met natte doeken schoon te maken is wel de juiste. Ga deze niet wassen, maar gooi ze weg.

sann schreef:
Hoelang duurt een astbestvervuiling ongeveer in een woning?
Ook dit heeft te maken met de mate van beschadiging en type asbest. Na jouw handelingen vermoed ik dat er geen verontreiniging meer aanwezig is. De kleefmonsters zullen dat hopelijk voor je bevestigen.
 

Asbest meterkast

  • #4
Achteraf blij dat ik niet met m'n eigen stofzuiger aan de slag ben gegaan. Als leek is het lastig te bepalen wat het is, lees de engste verhalen op internet. Dacht dat asbest alleen in Golfplaten zat. Weet nu wel beter. Wel fijn dat je zelf testen kan bestellen. Gaan dit bij volgende verbouwing ook zeker van te voren toepassen.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #5
Ik zou niet zelf blijven testen. Als je echt gaat renoveren/verbouwen laat dan een gerichte asbestinventarisatie uitvoeren. Dit is een relatief kleine investering om zoveel mogelijk te waarborgen dat er geen asbestverontreiniging oid dergelijks ontstaat met alle (financiële) gevolgen van dien.
 

Asbest meterkast

  • #6
Dat lijkt mij sowieso verstandig om een keer te laten uitvoeren. Maar hoe zit het met verborgen asbest. Deze zat namelijk helemaal in de spouw, kon je niet zien vanaf de buitenkant.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #7
Een gedegen asbestinventarisatiebedrijf zal vragen wat de aanleiding is van je aanvraag. Aan de hand van je omschrijving zal het bureau moeten weten wat de omvang van het onderzoek zal moeten zijn. Als je mij zou bellen en je vermeld kozijnvervanging dan zou ik je al vermelden dat onderzoek in de spouw noodzakelijk is. Mogelijk komt daar breekwerk bij kijken.
Met een goede omschrijving naar het asbestinventarisatiebureau kunnen zij een onderzoek aanbieden waaruit een rapport komt wat aansluit bij de beoogde aanleiding.
Je kan ook een algemeen onderzoek laten uitvoeren, maar dan zullen de in de constructie verborgen toepassingen in de zogenaamde beperkingen van het rapport worden genoemd. Je zal immers geen toestemming geven om koven/schachten open te hakken als je er geen werkzaamheden gaat doen.
 
  • Like
Waarderingen: Soepstengel en Walker

Asbest meterkast

  • #8
Bedankt voor je duidelijke uitleg.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
3
8
7
4
1
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu