Asbestangst

jaren30kluswoning

  • #1
Nu we erachter zijn gekomen dat achter het dakbeschot en in de schoorsteenpijp van onze te renoveren woning asbest platen zitten ben ik redelijk voorzichtig geworden met zaken zomaar opentrekken.
Er zal sowieso een asbestinspectie verricht gaan worden ( voor mijn eigen gemoedsrust) ,maar we zijn vast begonnen met het slopen van de laminaat vloeren wegens vocht eronder. De platen lijken me een soort softboard maar ik wil toch graag jullie mening hebben. Alvast bedankt voor het reageren!

IMG-20230205-WA0052.jpg IMG-20230205-WA0053.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer je 'asbestangst' hebt, dan kun je dat niet wegnemen door op een forum een vraag te stellen met een foto erbij. Want via zo'n foto kan alleen een vermoeden worden gegeven, nooit zekerheid.

De enig juiste manier is een asbestinventarisatie. Of dat hetzelfde is als de door jou genoemde asbestinspectie kan ik niet beoordelen, maar alleen een gespecialiseerd bedrijf kan werkelijk vaststellen of bouwmaterialen asbest bevatten.

In dit geval heb ik toch wel sterk het vermoeden, dat er hier zachtboard gebruikt is als ondergrond voor laminaat. Of onderplaten die op zachtboard lijken, maar die door het vocht verkleurd zijn. Je zou even een droog stukje van dat materiaal boven een metalen bak kunnen houden en aansteken. Het zal waarschijnlijk volledig (en heel hevig) verbranden. Dat lijkt me in dit geval voldoende om te bevestigen dat het geen asbest is.

Wil je geen risico lopen, wacht dan toch met slopen tot de asbestspecialist er is.
 

jaren30kluswoning

  • #3
Hartelijk dank voor je reactie. Er gaat inderdaad een asbestinvetarisatie gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf. Als leek dacht ik dat asbest alleen in daken en schoorstenen gebruikt werd, maar na verdere verdieping in het onderwerp blijkt dus dat het in legio meer producten verwerkt is. Uiteraard las ik hierover nadat we de vloeren eruit gesloopt hadden :lol: vandaar mijn twijfel ineens.
 

carebaer

  • #4
Ben benieuwd naar de uitslag. Wil je die delen?
 

jaren30kluswoning

  • #5
Tuurlijk, geen probleem!
Ik heb met zowel het zachtboard op de ondergrond als het zachtboard wat we in de plafonds hebben de vuurtest gedaan en alles brandde vrolijk weg dus absoluut iets om te verwijderen ivm brandgevaar maar gelukkig geen asbest. Ik laat de inspecteur uiteraard alles alsnog goed nakijken.
 

carebaer

  • #6
Hoi @jaren30kluswoning. Is er alsnog een inventarisatie gedaan? Hoe is het afgelopen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
@carebaer
Het lijkt me niet zinnig om een in jouw huis aanwezige situatie in verband met asbest te vergelijken met die van een andere woning.

Want of er nu uit de betreffende inventaristie gekomen zou zijn, dat er helemaal geen asbest aanwezig is, of dat het hele huis als het ware vergeven was van asbest, het zegt echt helemaal niets over jouw huis!
 

jaren30kluswoning

  • #8
Excuus voor de late reactie!
Uiteraard kan je het ene huis niet met het andere vergelijken, maar ik heb wel een hoop informatie gekregen van een specialist die misschien wel handig is om te delen.

Naast het asbest in het dakbeschot zag hij dat er ws ook asbestkit gebruikt was bij de ramen (had geen idee dat dat bestond).
Dit is geen enkel probleem en kan gewoon probleemloos blijven zitten tot je de ramen ooit vervangt.

Het rookkanaal was ook van asbest ( ons bekend) en hij zei dat je dit makkelijk zelf weg kan halen omdat het uit delen bestaat die in elkaar geschoven zijn: nat maken met een plantenspuit, mondkapje op,wegwerpoverall aan en weghalen. Op mijn vraag of het niet gevaarlijk was want wat als je zo'n pijp laat vallen moest hij een beetje lachen want schijnbaar moet je wel echt je best doen om zo'n pijp kapot te laten vallen.

In het dakbeschot is ooit gezaagd om de schoorsteen naar buiten te laten gaan.
Mijn angst was dus dat dat niet meer veilig was.
Hij gaf aan dat ja, er is ooit in gezaagd, toen kwamen vezels vrij, maar het ligt droog en er zullen nu nog weinig tot geen vezels meer vrijkomen. De platen bestaan uit 10% tot 15% witte asbest en daar komt sowieso weinig vanaf. Zijn advies was om het gewoon af te dekken/isoleren.

De inspecteur gaf aan dat men in de jaren 90/2000 redelijk hysterisch gedaan heeft over asbest en ze daar nu wel iets op terug aan het komen zijn.
Het is dus niet zo dat als je in aanraking komt met wat asbest je alvast je kist kan bestellen voor over 20 jaar.
Ziektes door asbest komen vooral voor bij mensen die veel en langdurig met asbest gewerkt hebben.

Ik had sowieso al wat info opgevraagd bij een asbest saneerder en die zeiden " off the record" ook dat het allemaal wel meeviel qua gevaar en raadden me aan om voor de zekerheid een specialistisch bedrijf in te schakelen om alles helder te hebben. Al met al door beide partijen goed geholpen.
Ik ben nu goed op de hoogte van waar we asbest hebben zitten en heb er vertrouwen in dat we zaken zo goed afwerken.

Mijn advies aan mensen die asbest gevonden hebben en het niet lekker zit; laat een asbest inventarisatie/ quick scan doen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
jaren30kluswoning schreef:
Het is dus niet zo dat als je in aanraking komt met wat asbest je alvast je kist kan bestellen voor over 20 jaar.
Daar moest ik even hartelijk om lachen, want dat is precies zoals ik veel vragen over asbest hier ervaar! :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en jaren30kluswoning

jaren30kluswoning

  • #10
Volledig mee eens Kees!
Ik werd zelf ook wel redelijk paranoia van alles wat ik op internet las over asbest dus in dat opzicht kan ik begrijpen dat mensen die niet bekend zijn met het fenomeen asbest schrikken als ze het in huis aantreffen.
Die asbest scan kostte me een flinke duit, maar de gekregen informatie was het me zeker waard.
Ik doe in elk geval een stuk minder spastisch erover en heb de kist voor nu nog even afgezegd :P
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu