Asbest ventilatiepijp riolering

Nin7

  • #1
Goedenavond,

Ik heb een huis op het oog waarbij staat dat er asbest verwerkt is in de omtimmerde ventilatiepijp van de riolering.
Mij is verteld dat dit niet gevaarlijk is omdat het zich onder het huis bevindt (waarschijnlijk kruipruimte) en zo lang je er niet aan zit dan is er niets aan de hand. Nu heeft asbest natuurlijk (en terecht) een negatief imago en zit het me toch niet lekker.
Klopt het dat het asbest daar gewoon kan blijven zitten en het waarschijnlijk niet schadelijk is voor de gezondheid zo lang je er niets mee doet?
En stel ik zou het alsnog willen laten verwijderen, met welke kosten moet ik dan rekening houden?
 

ADDave

  • #2
Als je er gewoon vanaf blijft is er niks aan de hand.

Kostenopgave doen we niet op het forum. Wil je het weg hebben kan je altijd een offerte opvragen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
"De omtimmerde ventilatiepijp van de riolering" is waarschijnlijk het bovenste deel van de standleiding, dus tot het dak. Om dit te verwijderen zal de betimmering gesloopt moeten worden. Als je toch al verbouwingsplannen hebt, is het raadzaam om dit nu te laten doen. Prijzen worden hier niet gegeven.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Hoi Nin,

Zoals de mannen hierboven al zeggen is het geen probleem als je asbest in je huis hebt. Uiteraard onder voorbehoud dat het e.e.a. niet is beschadigd.
Je zou er wel rekening mee kunnen houden dat een worst-case scenario vervelend kan uitpakken. Ik noem voor het gemak even een lek van je riolering in de kruipruimte (ervan uitgaande dat je riolering ook van asbest is). In dit geval zou dat niet 1-2-3 gerepareerd zijn. Aan de andere kant kan je ook denken: het spul zit er al tientallen jaren, de integriteit van het materiaal zal niet zomaar extreem verslechteren.

Als je van het asbest af wilt dan dien je eerst een asbestinventarisatie uit te laten voeren voordat je kan saneren. Let op: Naar alle waarschijnlijkheid zal wet- en regelgeving per januari 2024 veranderen. In veel gevallen zullen asbestsaneringen (veel) goedkoper uitpakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu