Asbest tegels verwijderen

Bloem

  • #1
Hallo mensen,

Wij hebben een huis bezichtigd waar tegels op het balkon liggen die volgens de makelaar asbest bevatten. Ik was er zelf niet opgekomen, ze zagen eruit als vrij normale tegels. Weet iemand of je die zelf mag afvoeren, of moet dat door een speciaal bedrijf gebeuren?

Alvast bedankt voor het reageren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
In beperkte hoeveelheden mag je dit zelf afvoeren. Informeer even bij de betreffende gemeente. Vaak mag je bijvoorbeeld tot zo'n 30m2 asbest platen mits goed verpakt zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen.
Voor tegels zal dat ook gelden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je er zelf mee gaat beginnen om het te verwijderen: maak alles eerst even goed nat.
 

Bloem

  • #4
Oke, dat zou mooi zijn. Het zijn tegels van gewoon stoeptegelformaat. Daar kan mijns inziens toch weinig mee gebeuren in de zin van dat het je gezondheid schaadt?
Het natmaken is voor eventuele losgeraakte schilfertjes?
Of kan dit soort spul soms slijten zodat er een wat asbeststof onder ligt en is het handiger om het toch te laten verwijderen?
En hoe zou dit verpakt moeten worden, iemand enig idee?
 

Millew

  • #5
Kan je er een foto van plaatsen?
Voor zover ik weet, kunnen alleen een soort vinyltegels asbest bevatten.
 

Kacheltje

  • #6
Je mag zelf asbest platen vervangen als er geen risico bestaat op verspreiding van asbest vezels. En voor asbest zeil of tegels geldt het volgende:
Als de vloerbedekking gelijmd is mag je dit niet verwijderen.
Is het niet verlijmd geldt de regel van de maximaal aantal m2 per woning. Is er ooit al eens 30m2 verwijderd mag je niet nogmaals het x aanta;l m2 verwijderen. Ook al is het een andere eigenaar. Dit zou bekend moeten zijn bij de gemeente.
Voor zelf asbest platen verwijderen geldt dat platen die geschroefd zitten wel verwijderd mogen worden maar genageld mag dat weer niet.
De gemeente bepaald of je het al dan niet zelf mag verwijderen en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Ook zal je met het verwijderen de resten die vast gelijmd zitten moeten verwijderen. Daar blijft immers ook asbest achter. Het is ondoenlijk en daarom ook niet toegestaan om dat zelf goed te verwijderen zonder enig risico voor je zelf en de omgeving. En zeker om na het verwijderen een schone vloer te hebben.
Je zit in de redelijk gunstige omstandigheid dat jou probleeem buiten zit en niet binnen in huis. Het veilig en verantwoord verwijderen is dan makkelijker.

Nathouden is een goede oplossing om tijdens het verwijderen de vezels niet te laten vervliegen in de lucht. Maar besef wel dat als het water verdampt de vezels achter blijven en wel weer verspreidt kunnen worden door werkzaamheden en wind. Je lost het probleem slechts tijdelijk op.

Als je nog in onderhandeling bent kun je uitonderhandelen dat het asbest verwijderd wordt door de vorige eigenaar. En vraag dan ook na een schoonverklaring. Zo niet loop je het risico dat het verwijderen niet goed gebeurt is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waarschijnlijk liggen deze tegels vast in de bitumen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Nu maar even wachten op een foto ?
 

Kacheltje

  • #9
Dat is goed gezien twijfelen aan een deskundig advies. De vraag was of je het mag afvoeren?
Als er twijfel is vraag de makelaar waar het antwoord op bevestigd is. Het 100% oordeel astbesthoudend kan enkel door een onderzoek dat is uitgevoerd door een lab. Als men uit gaat van een leeftijd van het zeil of tegel is dat geen enkele garantie. Een foto kan ook geen uitsluitsel geven of het asbesthoudend is. Dat zou het wel heel eenvoudig maken.
Zover bekend is asbesthoudende tegels en zeil verkocht tot 1985.
Voor een appartement is vaak na te gaan of hetzelfde product gebruikt is tijdens de bouw van het appartement. Je kunt aan de hand van oude onderzoeken na gaan of je te maken hebt met een asbesthoudend product. Is het na de oplevering ooit zelf gelegd dan blijf je afhankelijk van een onderzoek.
 

Bloem

  • #10
We het huis nog slechts bezichtigd en ik heb helaas geen foto van de tegels. Ik weet ook niet of ze los of vast liggen op het balkon.

De makelaar meldde uit zichzelf dat het asbesthoudende tegels waren en we zijn er op dat moment niet verder op ingegaan. De vraag wat je met zoiets aan zou moeten rees pas later, wij hebben daar namelijk totaal geen ervaring mee.

Verwijdering uitonderhandelen gaat denk ik niet lukken gezien de omstandigheden v.d. eigenaar.

Stel dat we zoiets willen/moeten laten onderzoeken, bij wat voor bedrijf kan dat dan?

Overigens: van asbesthoudend zeil had ik ook nog nooit gehoord. Daar moet je dus ook mee uitkijken?! Ook geen idee waar dat aan te herkennen is. Er ligt ook zeil in het huis, maar lijkt op het 'normale' jaren 80/90 zeil wat overal in de winkels te vinden was, met een 'leuk' printje.
 

Kacheltje

  • #11
Wat ik al aangaf tot 1985 is bekend dat asbesthoudend zeil verkocht werd.
En vaak zijn het van die zeilen met zo`n "leuk" printje. Printjes die bijna niemand meer in huis wil hebben.

Asbesthoudend zeil mag overigens gewoon blijven liggen en vormt geen asbestrisico. Je kunt er ook wat overheen leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zover ik weet is er maar een systeem geweest wat in deze situatie met asbest tegels is uitgevoerd. Deze dunne tegels werden met hete bitumen volgens de gietmethode op een dakbedekking aangebracht. Voordeel toen licht van gewicht en beloopbaar en bitumen was gelijk tegen UV straling beschermd.
 

Bloem

  • #14
Thanx mensen! Wordt misschien nog vervolgd. :-)
Fijn weekend allemaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu