Asbest tegellijm?

FrankJ91

  • #1
Hallo,

Eind 2020 heb ik mijn keuken verwijderd uit een woning uit 1980 (keuken die erin zat was echter wel nieuwer). Onder de muurtegels kwam ik destijds oudere tegels tegen, er was dus deels overheen betegeld. Ik was toen niet in de veronderstelling dat tegellijm asbest kon bevatten, maar hoorde dit onlangs. Grotendeels is dit door een stukadoor gestuct, maar achter de onderste keukenkastjes heb ik niet alles verwijderd en zitten de halve tegels er dus nog op en de kale betonnen vloer waar de keuken op staat is ongetwijfeld nog sloopgruis te vinden. Moet ik mij hier zorgen om maken dat er nu nog asbestvezels in huis kan zijn en zal ik nog een inventarisatie moeten laten doen? Hoop eerlijk gezegd niet dat hierdoor de keuken eruit moet als het wel asbestlijm is.

Hierbij enkele projectfoto’s:
FCEE22D5-ADA3-40F4-9760-B0538AA90787.jpeg


68E16280-5CB3-4F04-9CE6-E8BEF1861A15.jpeg

39B95F3A-7CDB-4B6E-ACE8-8391105CB7AD.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Niet asbest verdacht:

"Hoe herken je asbest in tegellijm?
Om deze tegels te bevestigen werd er lijm met asbestvezels gebruikt. Deze lijm werd met asbestvezels vermengd omdat asbestlijm veel betere isolatiewaarden had dan standaard lijm. Deze is dan ook makkelijk te herkennen aan de zwarte kleur."
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Correctie op de opmerking van Walker. Tegellijm is niet op het oog te beoordelen of deze asbestverdacht is, hiervoor is analyse noodzakelijk. Uiteraard kijken inventariseerders wel naar omgevingsfactoren of het aannemelijk kan zijn of asbesthoudende tegellijm gebruikt kan zijn.
Als de tegellijm asbesthoudend is, dan zijn dit zeer lage concentraties (0,1 - 2% tot maximaal 2-5% chrysotiel). Het sloopgruis onder de keuken gaat nu nergens meer heen. Als je dit via de formele weg wilt verwijderen dan zal je eerst een asbestonderzoek moeten doen en als er dan asbest wordt aangetroffen dan moet dit professioneel worden verwijderd.

Succes!
 

Asbest meterkast

  • #4
Wij hebben hetzelfde. Voor 2019 keuken, toilet en badkamer gerenoveerd. Zelf alle tegels eraf gehaald. In die tijd is er ook inventarisatie geweest maar was nog niet bekend dat er asbest in tegellijm kan zitten. Waarschijnlijk ligt er bij ons ook nog wel ergens wat gruis. Laten dit ook liggen. Anders moet alles eruit worden gehaald.
Mocht er asbest in hebben gezeten dan zijn we er behoorlijk aan blootgesteld.... wel fijn om te horen dat het om lage concentratie gaat in tegellijm...
 

FrankJ91

  • #5
Bedankt allemaal voor de antwoorden, tegels verwijderen is inderdaad veel gruiswerk en met het opruimen en afvoeren is het overal neergegooid en terecht gekomen om het zomaar te zeggen. Het belangrijkste voor mij inderdaad is dat het niet door blijft dwarrelen in huis na 2 jaren, dus zolang het een plekje gevonden heeft en het er gewoon blijft liggen…

Bij mij staat de badkamer en toilet ook nog op de planning en wil een keer andere kozijnen en glas, dus zit er inderdaad wel aan te denken om binnenkort te laten inventariseren. Helemaal als ik lees dat het op zoveel plekken kan zitten, kruipruimteluiken, vensterbanken, kits, …

Laat het wel weten, kwaad is nu toch al geschied en bedenk hier maar zo dat de buitendeuren laatste jaren flink wat open hebben gestaan zomers :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu