Asbest om kachelbuis?

Jules1964

  • #1
In mijn slaapkamer zit nog een oude "buis" naar buiten waar eerst een gaskachel was aangesloten. Eromheen zit ter isolatie erg zacht materiaal. Ik haalde vandaag tijdens het schoonmaken een stukje los. Het is grijs en vezelachtig en niet brandbaar. Zou het behalve asbest nog iets anders kunnen zijn? Ik heb het overigens kort daarna afgeplakt om eventuele verspreiding van vezels tegen te gaan. Op de foto zie je als je goed kijkt aan de rechterkant het kleine plekje waar ik een monster heb genomen,

Kachelbuis slaapkamer.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is echt van zo'n foto niet (met zekerheid) vast te stellen.
Maar "niet grijs, vezelachtig en niet brandbaar" geeft toch zeker wel een bepaalde verdenking richting asbest.

Als je al een monster hebt genomen hoef je dat dus alleen nog op te sturen. Asbest testsets zijn te koop vanaf ca 35 Euro incl. kosten voor het testen en uitslag daarvan. Daar hoef je het niet voor te laten.

Zolang niet duidelijk is wat het daadwerkelijk is mag je er beslist niet in gaan boren of op andere manier proberen weg te halen, want dan stuift het alle kanten op. Ik denk dat je in dit geval echt specialistische hulp nodig hebt om dat weg te halen, want het is geen kwestie van demonteren en op de juiste manier inpakken. Gebruik in elk geval géén stofzuiger, want die kun je weggooien als het asbest blijkt te zijn! En de filters daarvan houden asbest vezels niet tegen, waardoor ze door het hele huis verspreid worden.
 

Jules1964

  • #3
Dank je Kees. Nee, ik heb het nu afgeplakt en er was overigens ook geen zichtbare stofvorming bij het afbreken van dit piepkleine stukje. Kan me niet voorstellen dat ik bij het afbreken en branden van zo;n piepklein stukje ( 1cm) al een reëel gezondheidsrisico loop? Ik ga het sowieso laten onderzoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

HenkL14

  • #4
Die isolatie om de buis heen gaat het om, is dit niet gewoon pur als ik de foto bekijk?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Aan de rechterkant, dat licht groene: dat lijkt inderdaad op pur.
 

Jules1964

  • #6
Nee, dat is de kleur van de verf ;)
 

Jules1964

  • #7
@Jackd : het is grijs en vezelachtig, niet groen. En echt heel anders dan pur. Het zit al 25 jaar op mijn slaapkamer en nu valt het me pas op....
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Blijf lastig op een foto..
 

Jules1964

  • #9
Dat is zeker waar.....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Voor zover ik (gespoten) pur ken, brandt dat behoorlijk of op zijn minst smelt/schroeit het weg.
 

Jules1964

  • #11
Was het dat maar. Ik vrees nu dat ik 25 jaar slaap op een kamer met niet-hechtgebonden asbest en ik lees overal dat je dat echt moet verwijderen omdat het veel makkelijker vrijkomt....
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zolang er verf op zit gaat het nergens naartoe. Als het niet-hechtgebonden asbest is dan moet je het wel laten doen, het is geen doe-het-zelf klus.
Maar eerst de test afwachten, hopelijk maak je je zorgen om niks.
 

Jules1964

  • #13
Ah, das goed om te horen! Dan zijn die zorgen wat minder. De test wil ik deze week laten doen, uitkomst is voorspelbaar, zou niet weten wat het anders kan zijn,,,,
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #14
Zoals ik er nu naar kijk lijkt het op een koord wat rondom de buis en achter de kachel heeft gezeten. Aangezien deze geverfd kan ik dit niet beoordelen, dus je moet er maar vanuit gaan dat het een asbestverdacht koordje is.
Qua risico sluit ik me aan bij Jackd, als het koord is geverfd dan zullen eventuele vezels ingekapseld zijn. Koord is niet-hechtgebonden als deze asbesthoudend is. Dus dan zal je een asbestinventarisatie moeten laten uitvoeren en daarna kan je een asbestsanering laten uitvoeren.

Succes
 

Jules1964

  • #15
Ah, dank je! Ik heb het idee dat het meer viltig is dan pluizig. Hoe dan ook is het isolatie. Zit zo’n isolatie dan alleen om het begin van de pijp of loopt dit helemaal door tot aan het einde van de pijp waar die buiten uitkomt? Ps heb een klein plat stukje van een centimeter of 2,5 afgebroken en met een aansteker getest. Komen bij die acties nog veel vezels vrij zodat ik bijvoorbeeld de kleding die ik toen droeg weg moet doen?
 
Laatst bewerkt:

Jeroen

Specialist Asbest
  • #16
Koord zit alleen rondom de buis, tegen de muur aan. Als het een asbesthoudend koord is dan zijn er met je actie zeker vezels vrijgekomen aangezien koord vaak >60%-100% asbest is.
Als je enigszins voorzichting te werk bent gegaan dan hoeft de kelding niet weggegooid te worden. De plek rondom het koord kan je goed nat afnemen en de gebruikte doek(en) weggooien.
Ik zou even een testpakketje bestellen om er zeker van te zijn, maar als je het in een eerdere post omschrijft als grijs en vezelachtig dan is de kans groot dat....

1701072391010.png
 

Jules1964

  • #17
Dank je Jeroen, heel fijn! Heb inmiddels contact gehad met twee professionele bureaus en zien beiden geen noodzaak tot verwijdering. Het brokkelt ook niet af en is door de verf ook gehecht geraakt. Ik ga het gehele koord wel met tape afplakken voor alle zekerheid.Ps ja, ben voorzichtig te werk gegaan in die zin dat ik een klein stukje heb afgebroken waarbij ik ook geen stof zag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu