Asbest of niet?

LazyAdmin

  • #1
Bij het uit verwijderen van me schouw ben ik een aantal platen tegen gekomen waarvan ik niet zeker weet of het asbest is.

Op de platen staat met blauwe letters promina. De platen zijn 6mm dik en beetje grijs van kleur. Wat ik tot nu toe kan vinden is dat er maar 2 soorten promina platen zijn en beide bevatten ze geen asbest, maarja nergens een foto van die platen te vinden.

Hopelijk is er iemand een bekend met deze platen:
Foto's uploaden lukt hier niet echt en gebruik maken van image shack mag ook niet, dus dan maar zo:




Ik kan het ook altijd nog opsturen naar z'n lab, maarja het gaat maar om 6 kleine platen..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als ze al los zijn, kan je overwegen de platen gewoon voor de zekerheid aan te bieden bij de juiste afvalverwerker als asbestverdacht. Soms kan het bij de gemeente gewoon gratis. Je hebt altijd een sloopmelding of vergunning nodig.

Als er delen zijn afgebrokkeld, dan zou ik het voor de zekerheid toch maar laten testen, tenzij hier iemand met zekerheid kan vertellen dat promina geen asbest kan bevatten. Want losse vezels geven een groot risico door de verspreiding. Even opzuigen met een stofzuiger werkt dan averechts. Een test kost 30 euro geloof ik.

Zoeken op promina en asbest levert hits op van claims tegen het bedrijf vanwege asbest...
 

Fiesiekus

  • #3
Enig idee van het productiejaar?
 

LazyAdmin

  • #4
Zoek en gij zult vinden ofzo:

promat-ap. com/hti_PM.htm
promat-ap. com/hti_PMtech.htm beide links helaas niet meer werkend

De specificatie kloppen precies, a1 formaat platen, beige van kleur, 6mm dik, de naam promina, het gebruik ervan en het is asbest vrij.

------------------

Net ook maar even de fabrikant gebeld, zij zouden het immers toch zeker moeten weten ;). Hij wist mij te vertellen dat als het asbest houdend is dat deze platen rozige van kleur moeten zijn. Dat is dit absoluut niet. Ook wetend dat de schoorsteen zelf relatief nieuw is omdat de oude in de fik gestaan heeft ga ik er vanuit dat dit geen asbest is.
 

Mark en 3 meiden

  • #5
Na alle gegevens in je hoofd nog twijfel?
platen lekker vochtig houden bv met hoge druk plantenspuit
en zelf verwijderen desnoots met een mondkapje
veiligheid en gezondheid gaat voor alles
 

Chathanky

  • #6
Als de vezeltjes aan de randen (op de foto te zien) Asbest bevatten kun je met een aansteker de proef op de som nemen.
Bij het in het vuur houden en ze branden of smelten niet is het "asbestverdacht".

Zeker weten van een "onbekend " product kan alleen laboratoriumonderzoek uitsluitsel geven.

Er zijn veel producten die verdacht veel lijken op een asbestproduct en geen asbest bevatten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Die weblinks hebben betrekking op de huidige promina platen betrekking. Dat garandeerd nog niet dat er in het verleden onder dezelfde naam wel asbesthoudende platen zijnn geleverd. Er zijn diverse plaatmaterialen die vanaf halverwege jaren tachtig zowel met als zonder asbest werden geproduceerd, door elkaar heen.

Zekerheid krijg je alleen door het te laten testen. Overigens verdien je de kosten van een onderzoekje snel terug als blijkt dat het geen asbest is. De platen zijn dan namelijk veel goedkoper af te voeren.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Mark en 3 meiden schreef:
Na alle gegevens in je hoofd nog twijfel?
platen lekker vochtig houden bv met hoge druk plantenspuit
en zelf verwijderen desnoots met een mondkapje
veiligheid en gezondheid gaat voor alles
Die plantenspuit is inderdaad een goede tip maar als het echt asbest is, zal een mondkapje niet helpen.
 

LazyAdmin

  • #9
Tuurlijk met een lab onderzoek heb ik pas 100% zekerheid, maarja voor 6 plaatjes ga ik dat niet doen. Ik ga het inderdaad weghalen door nat te spuiten en zo heel mogelijk te houden.
Die weblinks hebben betrekking op de huidige promina platen betrekking. Dat garandeerd nog niet dat er in het verleden onder dezelfde naam wel asbesthoudende platen zijnn geleverd. Er zijn diverse plaatmaterialen die vanaf halverwege jaren tachtig zowel met als zonder asbest werden geproduceerd, door elkaar heen.
Klopt dat dit de huidige platen zijn, maar dan kan het nog steeds kloppen. De schoorsteen is zover ik weet niet ouder dan 10 jaar, de vorige heeft in de brand gestaan. Dus het lijkt erop dat ook de schouwkap toen vervangen is. Daarnaast wist de medewerker van de fabrikant te bevestigen dat als het asbest was geweest dat ze roze van kleur zijn.

Maarja het blijft raar spul, ik trek de boel vanavond weg en dan ben ik er klaar mee. En laten we eerlijk wezen, asbest is troep dat is een feit, maar blootstelling aan een dergelijke kleine hoeveel is niet dodelijk (tuurlijk ook niet gezond, dat zal ik niet zeggen)
 

Fiesiekus

  • #10
10 jaar geleden werd er absoluut geen asbest meer in platen verwerkt. Lijkt me dat de verkoop van oude partijen toen ook al verboden was/werd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
LazyAdmin schreef:
En laten we eerlijk wezen, asbest is troep dat is een feit, maar blootstelling aan een dergelijke kleine hoeveel is niet dodelijk (tuurlijk ook niet gezond, dat zal ik niet zeggen)
Jawel hoor, 1 vezel kan al dodelijk zijn :) Maar in de praktijk zijn het de beroepsmatige verwerkers die het eerst gezondheidsklachten krijgen. Wat meespeelt bij het zelf verwijderen is dat je vezels gaat verspreiden, en dat vind de milieupolitie niet zo netjes...

Maar goed, 10 jaar geleden werd *theoretisch* geen asbest meer verwerkt...

Overigens als er NT op staat (new technology), zit er zeker geen asbest in. Werd/wordt in ieder geval op golfplaten gedaan, en vast ook wel op andere platen.
 

Mark en 3 meiden

  • #12
En daarbij is een mondkapje meer als afdoende
en zeker als de vezelplaat nat is
het leuke is al die strenge regels gelden niet voor een particulier
alleen bedrijven zijn dat verplicht
doordat zij vaker ermee in aanraking kunnen komen
en je hoort mij niet zeggen dat het goed is maar mijn vader leeft ook nog en die heeft het minstens 10 tot 15 jaar gewoon verwerkt
zelfs met cirkelzaag zonder mondkapje
en die ouwe verkeerd in perfecte gezondheid en word volgend jaar 70
 

LazyAdmin

  • #13
Om nog enig vermoede weg te nemen, toen we de schouw uit elkaar hadden gehaald bleken er nog prijsstikkers op de houten balken te zitten. Verkoop datum: 1998. Dus de schouw was idd maar 10jaar oud zoals ik vermoede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu