Asbest Mastiek?

NogNePrutser

  • #1
Wij hebben in ons huis nog een paar enkel glazen ramen.
Allemaal hebben ze metalen latten er vanonder aanhangen waar geen mastiek of kit te bespeuren is aan de binnenkant.

Echter 1 van deze ramen lijkt mastiek te hebben aan de onderkant, deze raam is ook nog eens in onze slaapkamer vlak naast ons bed. (Dus deze staat elke dag open)
Ik was er nogal forsig op aan het poetsen met een handoek en haalde er veel zwarte troep af terwijl ik mijn ramen aan het kuisen was. (vorige eigenaars waren nogal vies)

Nu zijn mijn vragen, heb ik nu asbestdeeltjes de lucht in gestuurd door hierop met een natte handdoek te schrobben en vervolgens de ruit open te laten staan?
Kan het kwaad om deze raam met rust te laten tot er geld genoeg is om ze te vervangen of kan ik er beter eens met een kit over gaan?

Alvast veel dank!

05.jpg 04.jpg 03.jpg 02.jpg 01.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Bast

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dat is geen asbest, maar gewoon kit.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Ik sluit me aan bij Peter dat het kit is. Echter moet ik hem tegenspreken op het deel dat het geen asbest is. In beglazingskit kan namelijk wel degelijk asbest zitten. Doorgaans een laag percentage Chrysotiel en in zeldzamere gevallen Anthophylliet.
Om antwoord te geven op je vragen: schrobben met een natte handdoek kan wellicht het e.e.a. hebben beschadigd, maar je hoeft niet heel bang te zijn dat hierdoor een verontreiniging in de lucht is ontstaan.
Je kunt inderdaad een nieuwe kitlaag hierover aanbrengen al vraag ik me af of er voldoende hechting is als de ondergrond niet heel erg schoon is. Bovendien moet je voorzichtig zijn dat met het aanbrengen en afstrijken van de nieuwe kit er geen extra schade ontstaat. Wellicht dat Peter daar nog tips over heeft....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu