Asbest in woning

a.dren

 • #1
Beste mede forummers,

Graag zou ik jullie mening willen over een aantal zaken al dan niet asbest verdacht uit ons huis uit 1972

Allereerst, de opstand van de dakkoepel , daar zat een kleine beschadiging in (foto 1 en 2) het materiaal is niet zo hard als hout en niet zo zacht als piepschuim. Zit hier asbest in?
Foto 3 en 4: plaat in de meterkast. Installatie een aantal jaren geleden vervangen, de plaat niet, niemand heeft iets gezegd over een al dan niet verdachte plaat maar ik heb nu toch twijfels
De plaat is een beetje zacht, als een prikbord
Foto 5: asbesthoudend stucwerk? Op wat muren in huis
Foto 6: de glimmende dunne lijnen op het plafond (lijken wel spinnenwebben, zo dunne lijntjes, zijn het niet. Ik krijg het niet beter op de foto) is die glinstering bekend als asbesthoudend stucwerk?

Ik besef me dat ik een asbestfobie heb en daar ben ik al voor in behandeling. Binnenkort komt er een asbestdeskundige langs maar omdat dit nog even duurt zou ik toch graag jullie mening willen over deze zaken, ik voel me hier oprecht niet meer veilig in huis en ik hoop op wat geruststelling.
Alvast hartelijk bedankt

20230221_125103.jpg 20230219_084850.jpg 20230221_124953.jpg 20230221_125000.jpg 20230221_125127.jpg 20230221_094112.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Foto 2 lijkt me houtwol cement plaat.
  Meterkast lijkt op spaanplaat.
  Stucwerk bevat doorgaans geen asbest dus daar zou ik me nog niet zo druk om maken. Die lijnen zullen gewoon de naden tussen de plafondplaten zijn.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  Ik zie ook niets bijzonders. Zoals je zelf al schreef.

  a.dren schreef:
  Dank iedereen voor de antwoorden en het meedenken, aangezien niemand hier denkt aan asbest verdacht ga ik het los laten, immers zit niet overal asbest in tenslotte!
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Al zou er in die zaken wel asbest zitten, dat is dan vervelend omdat het ooit gesaneerd moet worden. Maar zolang je er verder vanaf blijft is er weinig aan de hand. Dus voor nu is er sowieso geen risico.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Ik vraag mij wel eens af als mensen zo bang zijn voor asbest dat in goede conditie ergens in zit, durven die wel buiten te komen in het buitengebied waar er nog enorme schuren en stallen vol liggen met asbest golfplaten?
   

  Jeroen

  Specialist Asbest
  • #6
  Sterker nog. Volgens TNO is het landelijke gemiddelde dat er 57 vezels per m³ aanwezig zijn...overal. Maar goed, ik heb liever mensen die er wat angstiger voor zijn, dan degenen die asbest bagatelliseren. Wat men ook niet moet vergeten is dat een asbestvezel aan bepaalde afmetingen moet voldoen om potentieel schadelijk voor de gezondheid te kunnen zijn. Te kleine en te grote vezels zullen geen problemen opleveren.
   

  a.dren

  • #7
  Hoi Jeroen,
  Zie jij hier ook geen gekke dingen op deze fotos? En hoe zit dat met stucwerk, komt dit veel voor?
  Mbt die dakopstand bedoel ik het gedeelte waarop je bij foto 1 een grijze tape ziet, die zie je dan op foto 2 nog een beetje beschadigd zonder dat het afgedekt is. Is dit een toepassing geweest ooit?
  Onze zoon slaapt namelijk in die kamer..

  Verder snap ik hoe jullie denken, hopelijk komt bij mij dat gezonde verstand ook weer terug.
   

  Deleted member 147347

  • #8
  Ik snap je angst wel. Ik heb die ook gehad nadat asbest onkundig is verwijderd. Dacht altijd dat asbest alleen op daken lag en 1 vezel al gevaarlijk is. Op internet is een rapport van tno en daar staan wat scenario beschreven. Mss helpt je dat bij je angst. Het zweeft idd overal, nooit geweten.
  Zou in ieder geval voor een klus of aankoop een onderzoek laten uitvoeren dat scheelt heel veel stress achteraf. Testkitjes zijn ook superhandig. Voor 30 weet je al wat het is. Zo te bestellen op internet.
   

  Jeroen

  Specialist Asbest
  • #9
  a.dren schreef:
  Zie jij hier ook geen gekke dingen op deze fotos? En hoe zit dat met stucwerk, komt dit veel voor?
  Mbt die dakopstand bedoel ik het gedeelte waarop je bij foto 1 een grijze tape ziet, die zie je dan op foto 2 nog een beetje beschadigd zonder dat het afgedekt is. Is dit een toepassing geweest ooit?
  Hoi A.dren,

  Ik zie geen asbestverdachte zaken op de foto's. Stucwerk in woningen in Nederland heb ik zelf nog nooit gezien. De enige keren dat ik asbesthoudend stucwerk heb gezien is in een oud onderwijsinstituut en een penitentiaire inrichting.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu