Asbest in toiletruimte?

Sanderhul

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben momenteel bezig met het verbouwen van ons toilet. De ruimte grenst aan een gemetselde schuur. Na het verwijderen van de gipsplaten en de isolatie kom ik deze groene plaat tegen. Kan iemand mij zeggen of die asbest is? Achter deze plaat zit de stenen muur van de schuur. Huis is gebouwd rond 1980.

Ik hoor graag of iemand iets weet!

323FF5D2-C620-42F8-9801-36B388F6843A.jpeg

B26737E1-3139-4F80-84AE-37E794A5A6C6.jpeg
D1D68442-DF3B-4836-B609-9F167D654405.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Gezien het bouwjaar van de woning, de structuur van de plaat en de zichtbare vezels zou ik dit wel als verdacht aanmerken en laten onderzoeken. Vraag is: Wil je het dan (laten) verwijderen, of wil je het laten zitten? En zit er nog meer asbest in de woning?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik vind het lastig te zeggen op de foto of het asbest is of zachtboard. Wellicht dat een asbest deskundige (er komen er 2 ooit hier op forum) meer kan zeggen.

Anders zijn er test kits te koop op internet waarbij je een monster kunt opsturen voor analyse. Dan weet je het zeker voor een paar tientjes.

Als je meer verbouwplannen hebt of vermoedt dat er meer asbest in de woning zit, kun je ook een asbest inventarisatie laten doen. Dan komt een specialist ter plekke kijken in de gehele woning.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Hoi Sander,

Aangezien het een groene plaat is in een natte ruimte vermoed ik niet dat het asbest is. Als het asbest zou moeten zijn doen de foto's vermoeden dat het om een niet-hechtgebonden plaat zou gaan die doorgaans worden gebruikt voor brandwering.
Wat je zou kunnen doen is om heel voorzichtig een vezel los te peuteren met een pincet en deze in een vlam houden. Als deze verkoold dan weet je dat het geen asbest is. Gloeit de vezel op zoals wolfraam in een ouderwetse gloeilamp dan zou je met een asbestvezel te maken kunnen hebben.

Daarnaast is de suggestie van @Vonken_trekker een uitstekend alternatief om een officiële analyse aan te vragen. Let hierbij wel op dat je je monster uitermate voorzichtig neemt, met zo min mogelijk emissie.
En inderdaad, als je meer verbouwplannen hebt dan is een asbestinventarisatie niet verkeerd en mogelijk zelfs vereist.

Succes!
 
  • Like
Waarderingen: huisverbouwer

Sanderhul

  • #5
Bedankt allemaal voor de reacties!

Ik ga morgen de "test" doen die Jeroen voorstelt. Als deze niet duidelijk is toch maar een onderzoek aanschaffen. Zag inderdaad dat dit een paar tientjes kost.

Dit zal voorlopig de enige verbouwing zijn. Dus voor zover is een asbestinventarisatie nog niet nodig...

De plaat is trouwens wel een harde plaat, ter info.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #6
Goed plan. Better save than sorry...

Laat je weten wat de uitkomst is?
 

Sanderhul

  • #7
De plaat bleek na onderzoek toch asbest te zijn.

Doordat het achter het inbouwreservoir verwerkt zit en dus niet in de weg zit, besloten om het te laten zitten.

Bedankt voor alle reacties!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Bedankt voor de terugkoppeling.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #9
Kijk aan. Zo blijkt het toch lastig om van foto te beoordelen. Goed dat je onderzoek hebt gedaan en mocht je er in de toekomst toch nog wat aan willen doen en advies willen dan weet je ons hier op Klusidee te vinden.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu