Asbest in stucwerk en muurplaten?

carebaer

  • #1
Goedemorgen,

Ik wist dat er bij haarden, meterkast, cv-ketels en aansluitingen van riool vaak asbest werd gebruikt maar toen ik er verder over las kwam ik er achter dat zelfs in muren, stucwerk en wanden verwerkt werd vroeger. Hier schrok ik van. Mijn gekochte woning stamt uit het jaar 1890. Enige tijd geleden ben ik begonnen met het verwijderen van het oude behang en kwam ik het onderstaande tegen.

Ik zal het zeker laten testen, maar gezien het nu weekend is en de uitslag even op zich laat wachten ben ik toch alvast benieuwd naar jullie meningen.

Situatie 1: Deze plaat is tegen de houten latten gespijkerd.
WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.06.48 (2).jpg







Situatie 2: Dit lijkt me cement stuc, maar wat is de bruine laag er over heen?
WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.06.48.jpeg


Op dezelfde plek, maar wat is het donkerbruine spul? Het is extreem dun (1/10e van een mm denk ik wel) en het laat makkelijk los. Zat ver onder het glasvliesbehang en het behang daaronder verstopt.
WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.06.48 (1).jpeg


In de buurt van dezelfde plek proberen weer te geven hoe dik het laagje is (zo'n 1 mm). De afwerklaag op de stenen zelf is totaal ongeveer 1 cm.
WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.24.36.jpeg

WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.24.36 (1).jpeg





Situatie 3: Deze plaat zat tegen de houten wand langs de trapopgang. Eerste afbeelding is de voorkant van de plaat, dus kant waar de trap zit.
WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.24.35 (1).jpeg


En de achterkant van de plaat.
achterkant plaat.jpg





Situatie 4: Hier een dun wit laagje. Voorheen zat er voor dit stucwerk net zo'n plaat als hierboven weergeven, die ik al verwijderd heb.
wit laagje.jpg

WhatsApp Image 2023-02-11 at 11.24.37.jpeg


Ik ben net het (cement)stukwerk geen paardenharen of iets dergelijks tegengekomen. Ben benieuwd naar jullie reacties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zie van alles: Hardboard, kalkstuc, vuil, roet... Maar niets wat ook maar op asbest lijkt.
 

carebaer

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie.

@Kees @Jeroen Sorry dat ik zo brutaal ben jullie te taggen maar ik ben toch ook erg benieuwd naar jullie input over zowel bovenstaande als onderstaande.

Mijn vermoeden is trouwens dat er voor de schouw dus wel een cementgebonden asbestplaat aanwezig is. Een grijze plaat met wavelstructuur. Hoe lang de schouw er al zit weet ik niet, de enige tekening van de woning die ik kan vinden dateert van 1987 (i.v.m. uitbouw achterzijde op de 1e etage) en toen zat de schouw er al. Bouwjaar van de woning is 1890, is het aannemelijk dat de schouw destijds al gebouwd is?

Wat is het verhaal: Onlangs is daar per ongeluk een hoekje van afgebroken. Ik heb het vrijwel direct daarna nat gespoten en even later afgeplakt met plastic. Hoe zit dat nu? Moet ik me daar zorgen over maken? Dwarrelen er direct vezels door de lucht?

Is het mogelijk om de lucht in je woning te laten controleren op bijv. een hoeveelheid asbestvezel die aanwezig zijn in de lucht?

Hier gaat het om.
WhatsApp Image 2023-02-14 at 19.34.08.jpeg
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Hoi Carebaer,

Formeel moet ik zeggen dat het plaatmateriaal asbestverdacht is, maar bij deze durf ik wel aan dat deze zeer waarschijnlijk asbesthoudend is. Als dit de enige breuk is van het materiaal dan is de kans klein dat je wat in de lucht aan zal treffen, maar je zou het kunnen laten onderzoeken.
In basis heb je een asbestinventarisatie nodig. Het uitvoerend bureau kan het onderzoek uitbreiden conform de zgn. NEN2991. Dat kan zowel een onderzoek zijn van de lucht, waarvan ik de kans klein acht dat er wat aangetroffen zal worden en met kleefmonsters. Dit zijn een soort stickers die rondom het plaatmateriaal op de grond worden genomen om te zien of er asbestvezels zijn verspreid door de ontstane breuk. Op deze manier kan het te saneren gebied worden ingekaderd.

Om concreet antwoord te geven op je vragen:

carebaer schreef:
Bouwjaar van de woning is 1890, is het aannemelijk dat de schouw destijds al gebouwd is?
Nee, dit zal later zijn aangebracht.

carebaer schreef:
Wat is het verhaal: Onlangs is daar per ongeluk een hoekje van afgebroken. Ik heb het vrijwel direct daarna nat gespoten en even later afgeplakt met plastic.
Prima, goed gehandeld.

carebaer schreef:
Hoe zit dat nu?
Asbestinventarisatie laten uitvoeren en laten saneren.

carebaer schreef:
Moet ik me daar zorgen over maken?
Het is een zogenaamde hechtgebonden toepassing. Bij breuk is ongetwijfeld wat vrijgekomen, maar ik verwacht niet in een bepaalde hoedanigheid dat je je direct zorgen hoeft te maken.

carebaer schreef:
Dwarrelen er direct vezels door de lucht?
Dit zou kunnen, maar ik denk dat de concentratie dermate laag is dat er niets zal worden aangetroffen.

carebaer schreef:
Is het mogelijk om de lucht in je woning te laten controleren op bijv. een hoeveelheid asbestvezel die aanwezig zijn in de lucht?
Ja, dat is een aanvullend onderzoek conform NEN2991. Dan wordt er een luchtpomp met een goudfilter geplaatst welke minimaal 6 uur lucht pompt. Het filter wordt vervolgens geanalyseerd op asbestvezels.

succes!
 

carebaer

  • #5
Hoi Jeroen, ik zie dat ik nog helemaal niet gereageerd heb me een bedankje, bij deze alsnog! Ik dacht dat ik dat direct na je reactie al gedaan had..!

De asbestinventarisatie zou gisteren plaatsvinden maar helaas heeft de inspecteur moeten afzeggen in verband met corona. Het laat dus nog even op zich wachten tot dat gaat gebeuren. Eerlijkheidshalve zit de asbestangst-/fobie bij mij er wel flink in.

Mag ik je nog een paar vragen stellen over de desbetreffende asbestplaat die bij mij voor de schouw zit?
- Welk type asbest is dit?
- Hoeveel % asbest zit hier in?
- Valt er te zeggen hoeveel vezels er vrij komen bij zo'n breuk van ca. 25 cm?
- De trui die ik aan had tijdens het ongeval heb ik die dag aangehouden. Daarna volgens mij gewassen en vervolgens meermaals gedragen/gewassen. Is dit iets om me zorgen over te maken?

Wat ik vergeten was te vermelden is dat de asbestplaat niet helemaal tot boven aan het plafond reikte. Tussen de asbestplaat en het plafond zat nog een andere witte plaat tegen de schouw aangespijkerd, twee foto's staan hieronder. Weet jij wat voor materiaal dit is? Die zijn die dag namelijk wel verwijderd van de schouw/muur.

Nu ik zo inzoom op de tweede foto begint mijn hart alweer te bonzen...

witte plaat 2.jpeg

witte plaat 1.jpeg


witte plaat 1.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Jeroen schreef:
Het is een zogenaamde hechtgebonden toepassing. Bij breuk is ongetwijfeld wat vrijgekomen, maar ik verwacht niet in een bepaalde hoedanigheid dat je je direct zorgen hoeft te maken.
Dat antwoord had je al....

De nieuwe foto lijkt mij gewoon een gipsplaat. Niet overal zit asbest in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Die 2e plaat lijkt op Promatect (H) of Cape Calsil (Supalux S). Dat zijn hittebestendige platen voor brandwerende constructies. Dan zal er waarschijnlijk geen asbest in zitten.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #8
Hoi Carebaer,

Je stelt wel heel erg veel vertrouwen in mij door onderstaande vragen te stellen. Alleen analyse zal uitwijzen wat erin zit en wat het percentage is. Op basis van mijn ervaring kan ik wel een richting aangeven.

Welk type asbest is dit? --> Waarschijnlijk Chrysotiel (wit asbest), met heel misschien Crocidoliet (blauw asbest)

Hoeveel % asbest zit hier in? --> Vaak 10-15% Chrysotiel, als Crocidoliet erbij aanwezig is dan 2-5%

Valt er te zeggen hoeveel vezels er vrij komen bij zo'n breuk van ca. 25 cm? --> nee

De trui die ik aan had tijdens het ongeval heb ik die dag aangehouden. Daarna volgens mij gewassen en vervolgens meermaals gedragen/gewassen. Is dit iets om me zorgen over te maken? --> Nee

Andere plaat is inderdaad Promatect of Nobrando of de andere die Walker noemde (die ken ik niet).
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #10
Nobrando= geen asbest
Nobranda= asbest

Bericht aangepast ivm typo - mod


Goed lezen:wink:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

eezacque

  • #11
Jeroen, je maakt het er niet duidelijker op...
 

carebaer

  • #12
Ik kan een bericht niet editten? Bericht aangepast - mod


Jij hebt het in je laatste reactie tweemaal over Nobrando. Welke is nu welke? :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jeroen

Specialist Asbest
  • #13
Excuses! Dat was via de mobiele telefoon, waarschijnlijk autocorrect. Nobranda is inderdaad asbest. Nobrando is asbestvrij. Nobranda wordt in woningen (vrijwel) niet meer aangetroffen
 
  • Like
Waarderingen: eezacque

carebaer

  • #14
Bedankt. 'Niet meer aangetroffen' schijf je. Deze woning is natuurlijk een oud beestje en voor de verbouwing van 1987 zat de haard/schouw er al, zo zag ik op een oude bouwtekening. Het enige wat ik kan doen is hopen dat het meevalt.

Een testkit heb ik besteld gisteren, die komt hopelijk morgen binnen. Het asbest inventarisatie bedrijf bel ik straks hoe het er voor staat met hun planning.

Het zit me allemaal niet lekker, helaas. Eerste koophuis en te enthousiast zonder zelf goed onderzoek te doen van start gegaan. Voor iedereen die dit leest, doe je zelf een lol en laat een inventarisatie uitvoeren. Hoewel, volgens mij las ik laatst dat sinds eind 2022 het verplicht gesteld is aan een verkoper dit op voorhand van de verkoop te doen. Een goede zaak.
 

carebaer

  • #15
Inmiddels is de inventarisatie uitgevoerd.

De test staaltjes van de witte platen, waarover ik een post stuurde op 2 maart, zijn als negatief terug gekomen. De man van de inventarisatie gaf aan dat het Promatect platen zijn. Dat was een opluchting.

Van een aantal andere materialen heeft hij een staaltje afgenomen. Het rapport krijg ik waarschijnlijk volgende week.

De plaat voor de schouw die ik per ongeluk gebroken heb door het verwijderen van een andere plaat in de buurt (mijn foto in dit topic op 14 feb) is waarschijnlijk wel asbest inderdaad, evenals de pijp er voor en het imitatievenster van de schouw. Helaas hij heeft van de plaat die tegen de schouw geplaatst is geen monster genomen, omdat ik het al ingepakt had met plastic. Achteraf gezien had hij een stukje plastic kunnen open scheuren, hier ga ik nog eens achteraan bellen. Ik wil gewoon weten wat voor asbest er in zit.

Ook is de aansluiting aan het gemeentelijk riool waarschijnlijk asbest. Mijn toilet is inmiddels voorzien van PVC aansluiting, maar in het droge zand/stof onder de vloer lagen stukgeslagen stukken asbest. Aangezien ik de houten vloer ook al maanden open heb liggen in de hal en de voorste kamer, vond ik dit niet bepaald lekker nieuws... In de hal heb ik inmiddels een laag schoon zand gelegd.
 

carebaer

  • #16
Ter aanvulling op bovenstaande: Toen ik de houten vloer in de hal verwijderde zag ik veel puin in het zand liggen (stenen, papier, plastic en meer rommel). In deze hal loopt de hoofdafvoerleiding. Die is nu van PVC maar vroeger wellicht volledig van asbestgebonden cement. Kan me voorstellen dat daar dus ook los asbest gelegen heeft. Het zand is daar gortdroog. Ik heb er dus zeker enigszins in lopen woelen... Zo lees ik dit op de site van GGD. In dat artikel gaat het om asbest buiten, maar dit was binnen...

Ook dit schrijven ze:
1678792267564.png


En dit lees ik dan weer op de site van Milieucentraal:
Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er weinig aan de hand. Maar als je gaat zagen, boren of breken in materiaal waar asbest in zit, kunnen er (veel) vezels vrijkomen. Vooral binnenshuis is dat ongewenst: er zijn dan ineens veel vezels op één plek. Die verdwijnen niet door een keer goed te luchten.
Over de breuk van de plaat voor de schouw gaf ie aan dat het wel mee zou vallen. Wanneer ik hen zou hebben ingeschakeld om het nadien op te ruimen hadden ze zo'n 1 m2 rondom de plek de vloer afgenomen. Dat was op zich een geruststellign. Het bovenstaande zit me echter niet lekker.

Ik denk dat het het rapport afwachten is en zsm de sanering uit te laten voeren. Klopt het dat er daarna nog een lucht kwaliteitstest gedaan wordt om te beoordelen of er een bepaalde concentratie asbest aanwezig is?

Al met al vind ik het een erg spijtige situatie. Deels dom van mezelf dat zo'n ongeval gebeurt, deels pech. Het klusplezier is er helaas wel flink van afgenomen. Klussen met angst is niks aan.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
carebaer schreef:
de hoofdafvoerleiding. Die is nu van PVC maar vroeger wellicht volledig van asbestgebonden cement. Kan me voorstellen dat daar dus ook los asbest gelegen heeft.
Teveel aannames. Wij kunnen er niets mee. En jij ook niet, want je bent je eigen angst aan het voeden.

Voor de rest: Wacht nou maar gewoon op het rapport.
 

carebaer

  • #18
@Walker Het is binnen en het materiaal in het zand is inderdaad wel asbest gebleken. Het zand onder het toilet is dan ook geheel als asbestzone aangemerkt wat gesaneerd zal moeten worden.

situatie.jpg


In Kamer 1 en Hal is de houten vloer al enige tijd geleden verwijderd. In de hal is nu een loopbrug gemaakt, die niet van muur tot muur loopt. De rood gearceerde muur is al verwijderd tot de fundering aan toe. Vanuit kamer 1 kon er onder de vloer van het toilet gekeken worden.

Bij het blauwe kruis is dus kapot geslagen asbest gevonden. Bij de blauwe cirkel zit de aansluiting van binnenriool naar riolering van gemeente. Deze is ook van asbest maar heb ik niet aangezeten. Het is wel aan het vergaan, er zit zelfs aan de bovenzijde een gat.

Ik kan me dus wel goed voorstellen dat er ook een asbest riool van toilet, door de hal naar de blauwe cirkel heeft gelopen. In dat zand heb ik destijds wel iets lopen woelen. Onlangs heb ik er schoon zand over het bestaande zand gegooid. In kamer 1 heb ik zelf al los zand lopen afgraven.

Ik begrijp het dat je zegt dat ik me zelf misschien angst aanpraat, maar heel gek vind ik dat zelf eerlijk gezegd niet. Nogmaals, ik kan aardig klussen en heb er plezier aan maar dit is echt een flink smet geworden dat erg in mijn hoofd zit.
 

jaren30kluswoning

  • #19
Joh, ik begrijp je stress, maar je hebt maar een x aantal uur daarin lopen graven. De meeste mensen die uiteindelijk een asbestgerelateerde ziekte krijgen hebben er op dagelijkse basis in gezaagd en mee gewerkt. Dus het is natuurlijk geen prettig idee dat je erin gezeten hebt, maar ik zou het voor mezelf wel proberen realistisch te houden; je bent in contact geweest met asbest, een hogere " dosis" dan normaal (vergeet niet asbest zit sowieso ook al in de buitenlucht) , dit is een aantal uur geweest, je lost het nu op dus zal niet langer ermee in contact komen. Probeer het los te laten. Je weet nu waar het zit en laat het door professionals opruimen. Sterkte en succes ermee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu