Asbest in steenstrips?

Frederique_C

  • #1
Hallo,

In de garage van ons huis bevinden zich streenstrips zoals aangegeven in de bijgevoegde foto's. Deze steenstrips zijn aangebracht op platen die mij houtvezelplaten lijken (een stukje van dergelijke plaat is zichtbaar op de laatste foto - het stukje plaat rond de plug). Wij hebben reeds een groot deel van deze steenstrips zelf verwijderd.

Nu las ik hier ergens in een forum dat het mogelijk is dat de specie waarmee dergelijke steenstrips bevestigd zijn asbest kan bevatten. Ik schrok een beetje omdat wij reeds een asbestinventaris hebben laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma, en zij hebben deze steenstrips in hun totaliteit als niet verdacht beschouwd aangezien zij daar geen staal van hebben genomen. Ik denk er nu over om alsnog een staal hiervan op te sturen ter analyse...

Wanneer ik de strips van dichtbij bekijk merk ik dat er effectief zeer duidelijk witte draadjes/vezeltjes zichtbaar zijn (zowel in de rode strips, als in de specie, zie foto 2), maar wanneer ik daar met een aansteker langs passeer branden die vezeltjes meteen volledig op. Verder zie ik geen gloeiende vezels wanneer ik met mijn aansteker langzaam langs de strips en de specie glijd. Er is ook een foto opgenomen waarin een stuk naakte specie zichtbaar is, waar een stukje strip ontbreekt.

Moet ik me toch zorgen maken en toch best een staal opsturen van zowel specie als strips?

Vriendelijk bedankt alvast voor hopelijk wat geruststellende reacties.

Groeten

IMG_20230722_204155351.jpg IMG_20230722_204434292.jpg IMG_20230722_204943614.jpg IMG_20230722_205011854.jpg
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #2
Hoi Frederique,

Als je omschrijft dat de witte vezels direct wegbranden denk ik dat dit geen asbestvezels zijn. Maar ook voor specie geldt dat alleen een analyse duidelijk kan maken of er wel/geen asbest in zit. Dus ik zou inderdaad een materiaalmonster/staal laten analyseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu