Asbest in roofing?

Frederique_C

  • #1
Hallo,

Onlangs viel mijn oog op een stuk vrijgekomen roofing (na eerdere afbraakwerken), omdat er heel veel witte harige structuren vervat zitten in die roofing (zie vooral foto 2, waar ingezoomd is op twee duidelijke stukken). Dit stuk dak bestaat uit meerdere lagen roofing, en het is slechts in één van die lagen ergens in het midden van het pakket dat er van die vezels zitten. Mijn bezorgdheid en vraag is natuurlijk of dit asbest zou kunnen zijn? Ik las eerder al wel iets over de mogelijkheid dat asbest in bitumen/roofing dakbedekking zou kunnen zetten (en tijdens de asbestinventaris die we enkele jaren geleden voor het ganse pand hebben opgesteld zijn er hier en daar ook roofing stalen genomen die negatief terugkwamen, maar dat waren andere roofing lagen), maar meestal lees ik dat het hier over eerder lage percentages zou gaan. Indien die witte vezels asbest zijn, dan is dit wel een heel hoog percentage lijkt me. Kunnen dit ook gewoon kunstoffen vezels zijn, werd dat vroeger ook gebruikt?

Indien dit wel asbest zou zijn, dan is er op dit moment wellicht een grote vezelemissie?

Bedankt voor de reacties alvast,
F.

IMG_20231014_115938019_HDR.jpg IMG_20231014_120044501.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Frederique_C schreef:
Kunnen dit ook gewoon kunstoffen vezels zijn, werd dat vroeger ook gebruikt?
Wat is voeger? Enig idee wanneer dat materiaal daar is aangebracht.
 

Frederique_C

  • #3
Nee ik weet niet wanneer die laag roofing is aangebracht. De volledige dakstructuur dateert uit de jaren '40, maar er liggen verschillende roofing lagen op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het enige wat ik nog kan toevoegen is dat in Belgie het verbod op asbest een aantal jaren later dan bij ons is ingevoerd.
Veel info hier om verdere stappen te nemen.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #5
Als er asbest in bitumen aanwezig is dan is dit in zeer lage percentages en al helemaal zo zichtbaar zoals op de tweede foto. Ik heb dus het vermoeden dat dit geen asbest is. Toch twijfels? Bestel dan een testkit.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Ziet er meer uit als glasvlies.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik gok op een spinnen nest.
(lastig te zien op foto's)
 

Frederique_C

  • #8
Ik heb eens een stuk roofing getest door er met mijn aansteker langs te gaan, en alle zichtbare vezels branden meteen weg. De roofing zelf brandt ook goed mee, dus mijn vermoeden is inderdaad dat dit toch geen asbest is. Ik zal dit topic dan ook straks verwijderen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu