Asbest in plafondplaat wc?

Juroekoes

  • #1
Hallo,
Onze wc in ons huis uit 1965 heeft geen afzuiging momenteel en ik ga een ventilatiebox installeren in huis waar de wc ook op aangesloten wordt.
Wel gaat er nu een pijp vanaf de wc door het dak, waarbovenop een ventilatiepannetje ligt. Ik heb het ook niet verzonnen. Deze pijp staat los op het plafond, op een rachel. De pijp is vermoedelijk asbesthoudend, dus die gaat weg. Dat is vrij simpel doordat ie gewoon los zit en ik 'm er zo zonder breken uit kan tillen op het dak, als ik de pan aan de kant doe. Het is een korte pijp, iets van 60cm. (ik ben er van uit gegaan dat ik dat dan zelf mag doen en op de juiste manier mag afvoeren conform gemeentelijke regels, klopt mijn aanname?)
Bij de koop is aangegeven dat dit het enige asbestverdachte ding in het huis was.

Nu vraag ik mij echter af of het plafond in de wc misschien ook asbesthoudend is. Overal in het huis zaten zachtboardplafonds en in de douche zit een nieuwer plafond, omdat de vorige bewoners deze hebben verbouwd.

Dit plafond van de wc lijkt mij echter nog "origineel". Het gat in het plafond is te klein voor de nieuwe ventilatie, dus ik moet er in zagen (of als het dus asbest is moet ie eruit).
Hoofdvraag: is het asbestverdacht en doe ik er goed aandit te testen, of zeggen jullie op voorhand al: dat is 99% geen asbest.
Het gat was pas zichtbaar toen ik een roostertje er af haalde, dus het plafond is niet gezien tijdens een keuring bij aankoop van het huis.
Onderstaand foto's:

plafond1.jpg plafond2.jpg plafond3.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je eerste aanname is in de meeste gemeentes onjuist. Kijk op de website van je gemeente.
Van het plafond kan ik niets maken, hoe voelt de bovenkant, glad of ruw?
 

Juroekoes

  • #3
Ff gecheckt bij gemeente. Na een melding mag ik de buis er zelf uit tillen.

De plafondplaat voelt glad aan de bovenkant. Het voelt als de gladde kant van zachtboard.
Misschien zit tegen de rachels dan toch nog een zachtboardplaat en is er later die dikkere plaat tegenaan geschroefd?
 

Juroekoes

  • #4
Inmiddels is de buis verwijderd, dus kon ik ook de bovenkant van het plafond fotograferen.
Ik denk eigenlijk dat het een soort gipsplaat is nu ik het zo zie. Kan dat kloppen of herkent iemand dit als iets anders?

BE0DB8AC-3286-460A-A4BF-DD436E8B1BF4.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu