Asbest in boardplaten?

Omlbg

  • #1
Ik heb in mijn garage een soort systeemplafond met board. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat daar asbest in kan zitten totdat ik dat vandaag toevallig ergens las. De plaat is 1,5 à 2 cm dik. Bijgaand drie foto's van het materiaal (achter de plaat zit steenwol, een van de foto's met het stukje dat ik heb geprobeerd te verbranden).

Waarom kan het wel asbest zijn?
1. Het is board en bekend is dat daar vroeger asbest in werd verwerkt.
2. Het is onbrandbaar.
3. Op een website die gaat over asbest staat mijn plafondplaat (met dat motief) afgebeeld.

Waarom zou het geen asbest zijn?
1. Het zit in een garage die in 1987 is gebouwd (maar ja, zijn het geen 2ehands platen?).
2. Er is geen vezelachtige structuur te zien.

Wat denken jullie?

asb3.jpg asb2.jpg asb1.jpg
 

Omlbg

  • #2
Overigens bedoel ik met 'het is in 1987 gebouwd' niet dat er toen geen asbest meer werd gebruikt, maar ik vermoed dat áls het asbest is, het niet-hechtgebonden is. Niet-hechtgebonden asbest mag immers sinds 1983 niet meer worden verkocht (maar mocht het wel nog door professionals worden gebruikt vraag ik mij af?).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De plafondplaat is een Armstrong Tatra. Deze wordt nog steeds verkocht en is asbestvrije minerale plafondplaat.
 

Omlbg

  • #4
Dank voor je reactie! Zo ziet het inderdaad wel uit ja! Ik heb me hier de hele avond zorgen over gemaakt (ik heb er een tijd geleden zonder veiligheidsmaatregelen in geboord en gezaagd - sowieso dom natuurlijk, maar ik wist niet dat asbest ook in dergelijke platen kon zitten).

In elk geval ga ik nu al met een aanzienlijk geruster gevoel slapen. Hoe zeker weet je dat dit zo'n plaat is zonder asbest? Heel erg bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad Armstrong Tatra, ik denk de meeste verkochte plafondplaat ooit...

Deze platen zijn juist brandwerend dus klopt dat je ze moeilijk in de fik krijgt. Ik heb een soortgelijke vraag eens ergens gelezen (weet alleen niet meer waar). Daar werd geschreven dat volgens Armstrong nooit asbest in hun plafondplaten verwerkt is geweest. Wellicht dat je er via Google nog iets over kunt vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu