Asbest houtkachel

RF1989

 • #1
Goedemiddag,

Ik maak me behoorlijk zorgen om het volgende.
Mijn ouders hebben een houtkachel van ca. 40 jaar oud.
Deze wordt af en toe gebruikt voor de gezelligheid.

Nu was ik voor ons eigen huis iets aan het uitzoeken over asbest, en las tot mijn grote schrik dat kachels die al verouderd zijn ook asbest kunnen bevatten, en dan met name de koorden.

In de kachel zelf is het koord al volledig weg door slijtage. Nu zie ik aan de buitenkant rondom de raampjes nog wat resten.
Ik heb de brandtest gedaan en helaas vat het geen vlam, maar wordt het alleen zwart.

Ik maak me nu behoorlijk zorgen, omdat ik hier dan zo'n 19 jaar aan ben blootgesteld.

Zou dit aan de hand van de test en foto asbest zijn? En zo ja, is dan de zeggen dat dit chrystosiel is, omdat het wit is? Ik wil sowieso nog even een analyse laten doen via een bedrijf.

tempImageslvgtB.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • RF1989

  • #2
  Hier zie je nog een klein gedeelte

  tempImageAwrzyF.png
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Is met het oog zo niet te zeggen. Online kun je voor een paar tientjes een test kit bestellen zodat je een monster kunt opsturen voor analyse.

  Zorgen maken heeft geen zin, je kunt er toch niets meer aan veranderen. Bovendien zit in lang niet alle oude kachels asbest verwerkt. Eerst maar eens een analyse afwachten.
   

  RF1989

  • #4
  Is dat ook niet nav de brandtest te concluderen @Vonken_trekker ?
  Ja ik ga een analyse laten doen!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Nee, dat geeft geen volledig uitsluitsel. Er zitten tegenwoordig ook nog koorden in kachels verwerkt maar die zijn absoluut asbest vrij.
   

  RF1989

  • #6
  @Vonken_trekker oke. De test zal het uitsluitsel geven. De kachel is wel 40 jaar oud. Is dan asbest sowieso niet waarschijnlijker? Uit 1981 waarschijnlijk
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Is zonder test niet te zeggen
   

  RF1989

  • #8
  Ik ga een stukje laten analyseren. Maakt het nog uit via welk bedrijf? Ik heb nu Naam verwijderd - mod. Je krijgt verder geen testkit of zo, maar kunt zelf het stukje versturen in een bubbeltjesenvelop.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  We mogen hier geen bedrijven aanraden. Kies er eentje met goede reviews. Ik heb ooit ook een test besteld en kreeg handschoenen, mondkapje, sticker, ziplock zakje en retour envelop e.d. toegestuurd alsook een instructie over hoe zo veilig mogelijk een monster te nemen.
   

  Jeroen

  Specialist Asbest
  • #10
  Hoi RF1989,

  Let je op dat je de bemonstering zo voorzichtig mogelijk doet? Als koord asbest bevat dan bestaat dit vrijwel altijd uit 100% asbest waarbij vezels eenvoudig vrij kunnen komen. Een klein plukje is meer dan voldoende voor het lab om het materiaal te analyseren. Laat je ons de uitslag weten?
   

  RF1989

  • #11
  @Jeroen doe ik. Ik had een bedrijf om info gevraagd en aangezien de vezels al grotendeels vergaan zijn (en waar zijn die dus gebleven?) en los liggen in de richel zeg maar, maak ik me vreselijke zorgen of dit dan allemaal in huis zou moeten liggen? Maar goed... dat zou dan al 25 jaar zo zijn geweest... of in ieder geval wanneer hij is gaan slijten. Dat bedrijf gaf aan dat het hele huis dan gereinigd moet worden?dat bedrijf zei echter ook adhv de fotos al te zien dat het asbest is... Ik laat de uitslag weten Wel ben ik erachter dat iemand dezelfde houtkachel had die is gekocht in 1988... dan is asbest onwaarschijnlijk toch? Ik weet dus niet het bouwjaar van deze kachel
   

  Jeroen

  Specialist Asbest
  • #12
  Laat je niet een poot uitdraaien! Op basis van de foto's (onder voorbehoud dat ze dezelfde foto's hebben gezien die hier staan) is het absoluut niet te zeggen of het asbest is. Als het bouwjaar van de kachel 1988 is dan is het onwaarschijnlijk dat daar asbest in zit. Koord is een zogenaamd niet-hechtgebonden product. Het verbod op niet-hechtgebonden asbest is in 1983 in Nederland in gegaan.

  Tips en overig:
  RF1989 schreef:
  aangezien de vezels al grotendeels vergaan zijn
  Asbest vergaat niet, dat maakt de materie juist zo lastig. Losse vezels kunnen wel verspreiden en door natuurlijke trek of beweging in de ruimte door open ramen en deuren naar buiten gaan. Laten we geen paniek zaaien, want volgens onderzoek van TNO zijn er gemiddeld 57 vezels per m³ lucht aanwezig. Overal dus. Een asbestvezel moet specifieke afmetingen hebben om mogelijk schadelijk te zijn.

  RF1989 schreef:
  Dat bedrijf gaf aan dat het hele huis dan gereinigd moet worden?
  Dit is volstrekt afhankelijk van de situatie op locatie, denk aan mate van beschadiging etc.... Een inventariseerder kan mogelijk ook een inkaderingsonderzoek doen waarbij het verontreinigde gebied wordt ingekaderd. Dus kleiner dan de hele woning.

  Tip om asbestkoord te herkennen:
  - modern, niet asbesthoudend koord glimt! (eerste foto)
  - asbestkoord zou je kunnen herkennen aan een grauwe, grijsachtige kleur welke niet netjes is geweven. (serie foto's)

  1672927202620.png


  1672927243623.png


  1672927179594.png
   
  • Informatief
  Waarderingen: Vonken_trekker

  RF1989

  • #13
  Vandaag de uitslag van de analyse gekregen. Gelukkig géén asbest aangetroffen! erg blij mee!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Dank voor de terugmelding! :prima:
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  29
  7
  8
  7
  3
  4
  2
  4
  6
  4
  2
  3

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu