Asbest? Groen zeil uit 1968

Zwaluws

 • #1
Geen verstand van, daarom de vraag of deze zeilen asbest zouden kunnen bevatten?
Groene zeil is gelegd in 1968 op een krant, achterkant is bruinachtig/roodachtig/zwart. Oranje zeil is gelegd op spaanplaat m.b.v. lijm. Heb helaas 90% al zelf weggehaald, hoop opgoed nieuws. Benieuwd naar jullie inschatting.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Gezien de vezels en het jaar zou ik zsm een monster opsturen naar een gespecialiseerd laboratorium. Ik vrees het ergste.
 

Zwaluws

 • #3
Maar de achterkant van het groene zeil is rood bruinachtig. Dat zou toch vrijwel altijd asbest vrij moeten zijn gezien de website van de overheid? Helpt het merk Balalux nog?
 

Zwaluws

 • #4
1.Asbestzeil is te herkennen aan een grijze, gele of groene karton, vilt-achtige onderlaag (foto 3).

2. Asbest is bijna nooit breekbaar, dun zeil met een doffe, zwarte of wijnrode onderkant (foto 3).

1 lijkt niet van toepassing en 2 lijkt op de kleur in dit geval, toch?

Of Zit ik er naast?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
In de tijd van Balatum/Balamundi (Huizen), waar Balalux ongetwijfeld ook vandaan kwam, werd enorm veel asbesthoudende vloerbedekking geproduceerd. Zeker in de 60-er jaren!

Om nu op afstand aan de hand van al of niet een bepaalde kleur te gaan bepalen of iets asbesthoudend is, vind ik persoonlijk erg link.

Wanneer je van mening bent dat je aan de hand van gegevens op sites over kleur en breekbaarheid zelf kan bepalen of er asbest in zit, dan moet je dat helemaal zelf weten.

Maar dan heeft het weinig zin het hier te vragen!

Of je ernaast zit? Weet ik niet. Maar indien wél, dan heb je een huis vol met schadelijke stoffen veroorzaakt door je verwijdering en ga je de zaak nog verergeren als dat niet netjes afgevoerd en vakkundig schoongemaakt wordt.

Ik heb daarom dezelfde mening als Walker: monster opsturen.
 

Jan calliauw

 • #6
Beste,
Was het uiteindelijk asbest?
Ik kom hier net dezelfde vloer tegen.
Alvast bedankt,
Jan
 

DanielleLW

 • #7
Deze vloer lag ook bij mij. Ik heb het laten opsturen en toen is er uitgekomen dat het geen asbest / niet aantoonbaar was.

Ik ben echter wel benieuwd of jullie het nog hebben laten onderzoeken, Zwaluws en Jan?
 
Laatst bewerkt:

Jeroen

Specialist Asbest
 • #8
Zeilen met een bruine/wijnrode/zwarte onderzijde zijn vrijwel nooit asbesthoudend. Denk bij asbesthoudende zeilen aan bierviltjes. De onderlaag heeft ongeveer zo'n kleur en ziet er bij breuk ook ongeveer zo uit. Let op: nooit zelf breken/scheuren. Asbesthoudende zeilen bevatten een hoog percentage wit asbest (30-60% chrysotiel).
 

Zwaluwstaart

 • #9
@DanielleLW Ik werd getipt door een klusser dat het mogelijk asbest was toen het er al uit getrokken en opgehaald was. Ik heb toen nog foto's opgestuurd naar specialisten. Die zeiden inderdaad ook dat de kans minimaal is dat het asbest is. En goed om te weten dat er 5 jaar na mijn post iemand is die hetzelfde zeil heeft laten testen met een mooi resultaat. Dank voor je feedback.
 

carebaer

 • #10
Beste @Zwaluwstaart. Ben jij dezelfde persoon als degene die in 2017 het topic startte? Heb jij het zeil destijds nog laten testen?

@Jeroen @Kees Jullie staan volgens mij bekend om jullie kennis rondom asbest. Zo nu en dan lees ik over de zogenaamde 'vlam- of vuurtest'. Materialen kunnen veel of weinig asbest bevatten. Kan zo'n materiaal nog wel smeulen? Moet het materiaal écht branden en dus een vlam hebben om uit te sluiten dat iets asbest bevalt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik heb zelf eigenlijk nauwelijks echte (ervarings-)kennis van asbest.
Dus om nou te spreken van kennis rondom asbest?
@Jeroen is daarentegen wel een echte asbestkenner.

Inmiddels weet ik, dat smeulen en dergelijke helemaal niets zegt over asbesthoudend of niet. Alleen als het 'fikt als een tierelier' zoals bijv. zachtboard zal er geen asbest in zitten.

Ik weet uit ervaring dat de einige echte manier om asbest vast te stellen is:
Kees schreef:
Ik heb daarom dezelfde mening als Walker: monster opsturen.
Als je verder nog vragen hebt aan Jeroen of mij (of aan iemand anders), maak dan even een eigen topic aan. Het is hier niet gewenst je eigen vragen bij oude topics te zetten.

carebaer schreef:
Heb jij het zeil destijds nog laten testen?
Dat zegt natuurlijk niets over jouw situatie, ook al denk je misschien dat het vergelijkbaar is. Het zeil kan er op het oog hetzelfde uitzien, maar toch andere samenstelling hebben.
 
 • Like
Waarderingen: carebaer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu