Al het houtwerk vervangen, alleen vier muren blijven staan

Jeroenchi

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb een huisje op het oog waar het een en ander mis mee is (maar de prijs is er dan ook naar?). Het houtwerk (vloerbalken maar ook dakbinten) is grotendeels verrot, voorzien van houtworm en aangestast door zwammen. Kortom, hopeloos. Het beste en meest radicale is alles eruit te slopen, en al het hout en het dak te vervangen. Het gaat hier om een huisje van ongeveer 8X3,5 meter (de binten zijn dus ook ongeveer 3,5 meter), en sprake van een benedenvloer, een bovenvloer en een puntdak.
Dit project is alleen haalbaar als ik een flink deel zelf kan utvoeren. Ik zou zelf willen slopen (binnenwanden, plafonds, vloeren, badkamer, dus alles behalve de binten). Er staan dan dus alleen nog vier muren met de aangetaste dwarsbalken en de aangetaste dakconstructie. Er zijn geen dragende muren in het gebouw.
Vraag 1: Zou de rest van het huis hiermee in principe blijven staan?
Vervolgens zou ik een aannemer willen vragen het houtwerk te vervangen en een nieuwe (isolerende) bouwvloer aan te leggen. Ik weet niet of dit net binnen de scope van het forum valt, maar
Vraag 2: hoeveel tijd zou een aannemer grofweg nodig hebben, omdat alles dan naar binnen kan regenen?
Als de aannemer e.e.a. heeft opgeleverd ga ik zelf weer verder met het aanbrengen van nieuwe tussenmuren, plafonds en een badkamer, al dan niet met hier en daar verdere hulp van specialisten.
Ik hoop dat ik hiermee het aannemerdeel (en dus de kosten) tot een minimum kan beperken, maar er toch zeker van kan zijn dat alles dat dragend is vakkundig is gebeurd.
Vraag 3: verklaren jullie me voor gek, heeft het überhaupt zin een offerte aan te vragen?
Ik ben heel benieuwd wat de valkuilen zijn bij een dergelijk project. Het liefst zou ik dus in contact komen met iemand die eerder met een dergelijk bijltje heeft gehakt. De volgende vraag luidt dus:
Vraag 4: Is er een ervaringsdeskundige met wie ik eens zou kunnen bomen (per mail, telefonisch of dergelijke) over de mogelijk- en moeilijkheden van een dergelijk project?
Ik heb de nodige kluservaring, maar aan zo'n groot project heb ik mijn vingers nog nooit gebrand...

Vast bedankt voor jullie advies!

Groeten,

Jeroen
 

Pepjo

  • #2
Wij hebben ongeveer hetzelfde gedaan, dwz het complete dak eraf en er bleven eigenlijk alleen wat muren staan omdat we een bungalow hebben.

Achteraf heb ik wel eens gedacht dat ik de hele boel beter had kunnen afbreken en opnieuw opbouwen, dan heb je fatsoenlijke spouwmuren, geventileerde kruipruimtes en dergelijke. Nu lopen we af entoe tegen narigheid aan die te voorkomen was geweest.

Bezin dus goed voor je aan zoiets begint, of een iets duurder project uiteindelijk niet toch voordeliger is.

Dit gaat natuurlijk alleen op voor een pand waar er meer van bestaan. Als je op specifieke eigenschappen valt, of een unieke plek hebt gevonden, dan is die keuze er niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Niet aan beginnen tenzij u anders niet verbouwen mag.

Nieuwbouw is over het algemeen goedkoper dan verbouwen op de manier zoals die wilt, nieuwbouw heeft als grote voordeel dat u alle energiebesparende mogelijkheden kunt gebruiken die momenteel voorhanden zijn.
Ook het toepassen van b.v. vloerverwarming is dan mogelijk.

U moet wel oppassen voor de eisen die u aan de nieuwbouw stelt, dat vergt enige terughoudendheid, meestal worden de eisen hoger naarmate de nieuwbouw vordert, dat kost dan weer de nodige "centen".
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu