Akoestisch na isoleren houten plafond/dak.

2handen

  • #1
Ons platte dak (houten balken en planken) is geisoleerd met PIR platen bovenop het dak met daarop bitumen (warm dak).
Is het mogelijk om de luchtspouw tussen dak en plafond in op te vullen met akoestisch isolatiemateriaal zonder het hout "op te sluiten"?
Dit uiteraard ter voorkoming van condensatie en uiteindelijk rotten van het hout.
Dus bestaat er een middel dat niet opsluit maar wel akoestisch isoleert?
Van die holle ruimtes werken bij geluiden als van verkeer toch als een klankkast, dwz de reflecties lage tonen, staande golven / reflecties zoals in kamers en speakerboxen.

Ben benieuwd of iemand een idee heeft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hier vind je info hoe het zit met geluid. Wil je geluid dempen van buiten naar binnen of van binnen naar buiten. Grind op het dak werkt je dak moet het gewicht van 1600 kg voor 20m2 kunnen dragen.
 

2handen

  • #3
Dank voor de link naar de site voor muziekartiesten, daar staat vast ergens zinnige info op over wat goed geluid isoleert!

Maar mijn vraag is wel vrij specifiek n.a.v. de omstandigheid: in eerste instantie welk materiaal ik kan gebruiken zonder het dakhout (waar dus PIR platen op liggen) "op te sluiten". Ik heb begrepen dat aan beide kanten PIR/steenwol in principe niet mag ivm opsluiten hout en dan kans op vocht/condens/houtrot.

Geluidsisolatie gaat vooral om van buiten naar binnen maar ook voor van binnen naar binnen (via de luchtspouw tussen de balken onder het dak naar de buren).

Trouwens nog een toevoeging: als ik boven het plafond in de inbouwkast kijk dan zie ik dat de muur ophoudt bij de balken, het stuk tussen plafond en dak naar de buren is dus gewoon open:?: :!:

Blijkbaar was dit toen normaal? Naar de buren aan de andere kant idem.

Het betreft oude aaneengebouwde woningen van rond 1910. Het is trouwens wel een dubbele muur (spouwmuur). Zie foto.

Bij de buren zit daar zoals je kan zien op de foto zit er een zacht materiaal (gelige rol) in vermoedelijk als isolatie (koud dak). Wij hebben echter weer PIR platen op het dak (warm dak). Het tocht er aardig door, ik voel gewoon de luchtstroom en zie het ook aan de spinnenwebben. :mrgreen:

- Ik vraag me af wat het effect hiervan is op onze PIR isolatie? Ik heb flink isolerende platen op het dak maar eronder tocht het in de luchtspouw tussen dak en plafond door met de lucht van de buren?
- Hoe kan ik isoleren tegen geluid van de buren? Je merkt dat het boven veel gehoriger is dan beneden, het kan best dat dit de oorzaak is.

Mag ik bijv tegen de muur verticaal een houten plaat monteren met een dotje steenwol erachter (boven de spouwmuur) om dit open stuk naar de buren af te sluiten? Zowel voor geluid als voor warme/koude lucht van hun kant. :idea:

isolatie_small.jpg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het enige wat ik op wil merken is. De verbinding met de buren in steen of onbrandbaar materiaal uitvoeren.
Die tocht die je voelt kan je niet zomaar afsluiten of je moet weten hoe het zit. Er zijn daken geisoleerd door op het plafond isolatie aan te brengen bij die oplossing is ventilatie of tocht belangrijk.
 

2handen

  • #5
Dank voor het advies!

De rij huizen is van rond 1910 en dat was natuurlijk zonder isolatie, en in dit geval dus met een open balklaag (dak-plafond) tussen een stuk of 5 aan elkaar gebouwde huizen. Ik weet niet of dat de gebruikelijke manier was bij houten daken op stenen muren? Dat kan iemand me vast vertellen, ik ben in ieder geval benieuwd.

Veel later is er in deze huizen her en der door mensen steenwol of ander isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. Ik heb geleerd: bovenop het dak isoleren is in principe beter en betekent niet onderop isoleren. Maar er zit dus niet echt een systeem in. :roll:

Her en der is tussen de woningen de boel open maar her en der ook weer wel (deels) gesloten dmv balken of houten planken/schotten, heb ik geconstateerd. Een ingewikkeld geheel eigenlijk.

Maar kan ik nou iets doen om de geluidsoverdracht en tocht wat te reduceren? Als ik bijvoorbeeld steenwol in het nu lege deel tussen de 2 huizen in plaats, dus bovenop de spouwmuur, en dan afwerk met stenen maar wel steeds een gat (steen) open laat?
Of wat te denken van magnesiumoxide platen, die zijn brandwerend en geluidsisolerend.:?:

Alle tips zijn welkom.:bedankt:
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Geluid hou je tegen met zware, luchtdichte materialen. Dichtmetselen is dus het beste. De overgebleven kieren dichtkitten met MS-polymeer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
In 1910 waren de daken van hout en een dakbedekking van mastiek met daarop grind. Hebben jullie huizen een flinke overstek. In deze overstek zaten de open gaten voor ventilatie. Hoe ze de doorslag van brand hadden geconstrueerd geen idee. Draai dit plaatje dan zie je in de overstek de gaten voor de ventilatie. Die mastiek is door bitumen opgevolgd. Er moet ventilatie zijn als de isolatie op het plafond is aangebracht. Tegen onderzijde dakvloer geen ventilatie maar een goede dampremmer. Isolatie boven op de dakvloer geen ventilatie tussen dakvloer en plafond. Gaten zouden dicht gemaakt moeten zijn. Pfff zo simpel is het.
 
Laatst bewerkt:

2handen

  • #8
Dank voor de tips! Het huis heeft inderdaad een overstek maar zonder ventilatiegaten, net als de tegelijk gebouwde naburige huizen.

Wgb schreef:
Isolatie boven op de dakvloer geen ventilatie tussen dakvloer en plafond. Gaten zouden dicht gemaakt moeten zijn. Pfff zo simpel is het.
Er zijn PIR platen op het dak aangebracht plus een nieuwe laag bitumen. Tussen dakvloer en plafond zit nu dus niets. Dat is op zich goed. Maar ik begrijp dus dat ik de gaten naar de buren dan dicht kan maken. Lijkt me ook logisch want anders kan de koude (winter) of warme (zomer) lucht van de buren alsnog boven ons plafond komen.

Rooster schreef:
Geluid hou je tegen met zware, luchtdichte materialen. Dichtmetselen is dus het beste. De overgebleven kieren dichtkitten met MS-polymeer.
Goed, stenen kopen dus, metselen en kieren kitten. Wel een klusje want het plafond moet dan een stukje open. :evil:

In ieder geval bedankt voor de tips!:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu