AK gipsplaten finishen

Musicus

 • #1
Ik wil binnenkort aangebrachte AK gipsplaten netjes afwerken. De bedoeling is om een dunne pleisterlaag aan te brengen en deze daarna te verven met latex muurverf. Ik wil alles pleisteren omdat ik vrees dat je de naden toch blijft zien wanneer ik er voor kies om alleen die dicht te zetten. Nu heb ik nog een paar vragen waar ik niet uitkom.
Is het aan te raden om voordat ik de platen compleet ga finishen voor te strijken met een primer? Ik lees en zie op filmpjes dat bijvoorbeeld Knauf fix and finish direct op de gipsplaat aangebracht kan worden (uiteraard nadat je de naden van gaas- of papierband hebt voorzien), maar sommige verkopers zeggen dat je toch moet voorstrijken. Zijn er hier ervaringsdeskundigen die dit kunnen beamen?
Geldt het aanbrengen van die primer ook voordat ik ga sauzen? Dan zou ik dus 2 keer een primer aan moeten brengen, 1 keer voor het aanbrengen van de pleister en 1 keer voordat ik ga verven?
De platen zijn zoals geschreven AK gipsplaten, afwerken wil ik doen met Knauf fix and finish of Atlas GTA. Die laatste is veel gunstiger qua prijs en ik kan deze gebruiken voor zowel het dichtzetten van de naden als het finishen.
 

PimKlus

 • #2
Voorstrijken is niet nodig (zie info fabrikant), wel goed stofvrij maken.

Zelf zou ik hier eerder voor kant en klare stucpasta kiezen. Is wel duurder maar werkt erg fijn en je krijgt er superstrak resultaat mee. Zeker als je niet veel ervaring hebt met stucen. Oneffenheden zijn eenvoudig weg te schuren..
Papier band gebruiken ipv gaas (is wel iets lastiger).
 
 • Like
Waarderingen: Musicus

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Fix en Finish is niet bedoeld voor gipsplaten. (check de gipswijzer maar)
Topfinish (zak) of finishpasta (kant en klaar) wel, beide zonder voorbehandeling. (er zijn nog veel meer opties)
Eerst doen met een nadenvuller + band of gaas.
 
 • Like
Waarderingen: Musicus

Musicus

 • #4
Ach excuus, ik heb een schrijffout gemaakt zie ik. De bedoeling is om af te werken met Fill and Finish of Atlas GTA. Beide dus de kant en klaar stucpasta waar jullie het beide over hebben.
Deze is (in tegenstelling tot de leverancier) dus direct op de AK plaat te gebruiken.
 

Robert0v

 • #5
Ik heb laatst m'n hele zolder afgewerkt met fill & finish. De naden van de AK platen eerst voorzien van papierband icm knauf jointfiller. Daarna over het geheel een dun laagje fill & finish. Voorstrijken is niet nodig. Nadien alles goed schuren. Resultaat is perfect!

Voordat je gaat sauzen wel eerst voorstrijk gebruiken.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Jackd en Musicus

Musicus

 • #6
Ik mis vaak de terugkoppeling na het verkregen advies dus hierbij:
Afgelopen week zo'n 75m2 schuin dak voorzien van een pleisterlaag.
Eerst de naden voorzien van gaas (omdat ik papier niet fijn vond werken) en dichtgezet met Atlas GTA. Na droging de baan breder opgezet en daarna alles voorzien van 2 dunne lagen Atlas GTA.
Het spul is makkelijk te verwerken en je kan nog een beetje water toevoegen om het iets smeuïger te maken. Het aanbrengen met de roller is te doen, maar je brengt vaak te weinig op waardoor je problemen krijgt met het gladstrijken.
De laatste keer finishen heb ik gedaan met de spaan en dat werkt veel beter. Ik ga de aanzetten nog een beetje vlak schuren maar voor een eerste keer vind ik het er vrij strak uit zien.

20231014_182109.jpg
20231022_170322.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Robert0v en Jackd

Bridgewood

 • #7
Wat ook handig is bij het smeren van naden is een holle spaan. Deze staat iets gebogen waardoor je de naden iets dikker op kan zetten. Omdat het materiaal krimpt kan je het zo mooier/makkelijker afwerken.
 

WLH1993

 • #8
@Musicus Heb je de gehele gipsplaten gestuukt of alleen de schroef gaten + randen? En is het bij de 2de foto al gesaust? Verder top van de terugkoppeling, die ontbreekt inderdaad vaak.
 

Musicus

 • #9
@WLH1993 Ik heb de hele platen gepleisterd. Op de laatste foto is er nog niets gesausd, het is nog de kleur van de GTA.

Dit is dezelfde ruimte nadat er is gesausd:

IMG-20240217-WA0003.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Rooster

Melvin2003@@

 • #10
Hoi,

ben ook van plan een schuin dak te gaan doen en heb nog een paar vragen:

- de kieren tussen de platen met de schuine kant en de wanden waar vul je die mee op? Er moet toch als ik het goed heb een halve cm speling tussen zitten? Moet je dat afkitten als je geen gebruik wil maken van plafonlijstjes of monteer je de platen van het plafond wel strak tegen de wanden aan en smeer je het dicht met de atlas?

- klopt het dat je de volgende stappen hebt doorlopen?

1 gaasband plakken op naden en schroefgaten
2 daarna vullen van de naden en gaten
3 na drogen nogmaals vullen van naden en gaten.(moet er tussentijds geschuurd worden tussen het vullen van de naden?)
4 daarna volledig pleisteren van oppervlakte
5 daarna nogmaals volledig pleisteren van oppervlakte.

of vergeet ik dan een stap?

en weet jij toevallig of er ook tussen de platen in een afstand gehouden moet worden ivm werking? Of gewoon strak tegen elkaar aan?

haha hoop op je reactie! Alvast hartelijk dank! Groeten Melvin
@Musicus
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
@Melvin2003@@ : Het overnemen van andermans topic wordt niet gewaardeerd. Graag een eigen nieuw topic starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu