Airco, split systeem? En waar de buitenunit, dak of muur?

Dhrjdeb

  • #1
Ik ben net verhuisd naar een bovenwoning (3de verdieping) met slaapkamer op de bovenste (4de) verdieping.
Nu hebben we een plat dak en vol zon op de slaapkamer vanaf 12h dus het lijkt erop dat deze zomer de slaapkamer lekker warm zal worden.
Ik ben even op onderzoek gegaan naar een airco. Het lijkt me dat een split unit het beste is voor goede koeling & efficiënt / goedkoop in gebruik.
Paar vraagjes daarbij:
1) Vraag over beoordelen van apparatuur verwijderd, daar doen we hier niet aan, mod.
2) Ik kan de buitenunit op het dak plaatsen of aan de muur. Wat is beter? Of maakt het niet uit. (dan kies ik de plek waar ik het makkelijks de leidingen naar buiten kan krijgen).
3) Is er echt een monteur nodig voor het aankoppelen? Of zijn er ook systemen waarbij je het zelf kan? Ik ben redelijk handig.

Dank alvast!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Wil je een beetje redelijke werking, dan is een split systeem inderdaad veel beter dan de mobiele varianten met een afvoerslang. Ook qua energieverbruik.

Waar je de buitenunit plaatst is natuurlijk afhankelijk van de situatie ter plekke. Zelf zou ik de unit op het dak plaatsen, want dan is deze meestal veel minder zichtbaar. Daar komt bij dat de kans op geluidshinder voor buren en andere omwonenden ook minder is.

Het is voor de buren niet prettig als zij de ramen open hebben om warmte kwijt te raken en jij hangt daar je buitenunit naast aan de gevel.

Ga bij de aanschaf voor een apparaat van een gerennomeerd merk en niet voor een of ander chinees product. Deze gebruiken vaak meer energie en maken ook veel meer lawaai.

Wij hebben hier ook een buurman die zo'n chinees apparaat heeft laten installeren. De unit staat naast het huis in de tuin. Ondanks het feit dat het gaat om vrijstaande huizen met behoorlijke ruimte eromheen, wordt je niet vrolijk van de geluidsproductie. De installatie kan dus niet 's nachts draaien omdat dat simpelweg teveel lawaai maakt. Ook voor de buurman zelf.
 

Chathanky

  • #3
Ik zou als het half kan de buitendeel plaatsen in een schaduwrijke plaats.
Op een plat dak kan het bloedheet worden en dat is niet ten gunsten van het verbruik van de airco.

Aan de gevel op de noordkant verdient de voorkeur. Voor het oog is dat wellicht niet alles, voor de werking des te beter.
 

Dhrjdeb

  • #4
Noordkant kan helaas niet.
Zowel dak als zuidkant muur zullen bloedheet worden. Ik denk wel dat door het dak boren lastiger is voor mij. Ik heb niet zoveel ervaring met dakbedekken :)
Is er trouwens een losse condensafvoer nodig? Of kan ik dat gewoon op het dak lozen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Het condens kan ik dat geval via een condenspomp naar het dak afgevoerd worden.
Dit is niet de meest ideale oplossing (storingen en lekkages),
je kunt het beste vanaf de binnenunit een afvoer maken naar het riool.
 

Appeltje

  • #6
Let vooral ook op het geluid en de plaatsing van de binnenunit.

Mbt geluid: sowieso van de binnenunit, je moet er tenslotte bij slapen en voor de buitenunit ook, als ie veel herrie maakt nemen je buren je dat niet in dank af.

Mbt plaatsing binnenunit: ik heb mijn binnenunit recht boven het hoofdeinde van mijn bed. Het uitblazen laat ik altijd recht naar voren doen en zodoende gaat de koude lucht in eerste instantie over me heen en zakt deze pas bij het voeteneinde. Je wilt niet met je gezicht in de koudestraal liggen!

Hier is voor condenswater een pvc buis mee getrokken naar buiten, richting de buitenunit en vlak daarvoor loost ie zn condenswater op het dak.

Gr. Richard.
 

Pigion

  • #7
Met 17 jaren tropen heb ik heel AC's gezien en gehoord. Vanwege de geluidsproductie kan je compressorunit het beste op het dak plaatsen en de leidingen over de dakrand en dan door de muur naar de binnenunit.
Overdag is het warm op het dak, doch 's-avonds koelt het boven op het dak snel af. In de oude Arabische huizen werd op het dak geslapen!!!!
Voor het condenswater van de binnenunit moet er een afvoer komen naar buiten. Check die afvoer regelmatig, b.v. maandelijks en bij twijfel even doorspeolen. Een lekkage is niet leuk, komt veel voor. :shock:
Als de unit op het dak te veel lawaai maakt voor de buren, dan afschermen.
Pigion
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dhrjdeb schreef:
Is er trouwens een losse condensafvoer nodig? Of kan ik dat gewoon op het dak lozen?
Als de binnenunit hoger komt te hangen dan de plek waar de aan-en afvoerleidingen door de muur naar de buitenunit gaan (in de regel wel) kan je gewoon de condensafvoer samen met je leidingen naar buiten laten lopen en kan je gewoon lozen bovenop je dak.

2) Ik kan de buitenunit op het dak plaatsen of aan de muur. Wat is beter? Of maakt het niet uit. (dan kies ik de plek waar ik het makkelijks de leidingen naar buiten kan krijgen).

Op het dak plaatsen is het makkelijkst. Echter mocht ooit je (ik neem aan platte) dakbedekking vervangen te worden zit je wel even te rotzooien met je leidingen en je buitenunit. In die optiek is aan de muur, en een centimeter of 10-20 boven je dakbedekking wellicht aan te bevelen.

3) Is er echt een monteur nodig voor het aankoppelen? Of zijn er ook systemen waarbij je het zelf kan? Ik ben redelijk handig. Er zal altijd een monteur moeten langskomen om uiteindelijk de installatie vacuüm te trekken en evt. af te persen. Dit is essentieel voor de levensduur van de aircoinstallatie. Ook kan het zijn dat je bijv. extra langere leidingen hebt waardoor er wat koudemiddel moet worden bijgevuld. Ook dat kan alleen een STEK monteur doen.

Wat je zou kunnen doen is dat je de installatie voor zover mogelijk aanlegt en voor de laatste details (vacumeren, afpersen, evt. hardsolderen van koppelingen, evt. bijvullen) de monteur inschakelt.
 

Dhrjdeb

  • #9
Allen dank voor de goede tips!

Ik ga de AIRCO boven het hoofdgedeelte van het bed monteren en de buitenunit op het dak zetten. De binnenunit zit dan ongeveer op gelijke hoogte met de plek waar de slangen door de muur naar buiten gaan. Ik moet ook nog een fonteintje in de slaapkamer monteren dus wellicht dat ik meteen de condensafvoer meeneem.

Een vraag van andere orde die ik nog wel heb; de binnenunit weegt een aantal kilo's en die wil ik niet 's nachts op mijn neus krijgen.... Deze moet dus stevig vastgezet worden. Nu is het een oud amsterdams huis met balken in het plafond. Daaroverheen is denk ik de voorloper van gips geplaatst (riet & pleister volgens mij) en ik heb het nog een keer laten afstuccen. De vraag is nu hoe kom ik erachter waar de balken zitten? Ik wil natuurlijk in de balk gaan schroeven. Zijn hier digitale hulpmiddelen voor of moet ik met een meetlat gaan gokken en proberen? (ik weet de afstand tussen de balken, dus kan een goede schatting maken).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu