Afzuigkap zuigt temperatuur omlaag

vreeswijkK

  • #1
Als wij de afzuigkap aandoen terwijl de verwarming aanstaat dan zuigt die warmte weg. Dus stel; de cv staat op 19 en wij doen de afzuigkap aan, dan gaat de temperatuur behoorlijk snel naar beneden. Hierdoor slaat de cv aan om aan die 19 graden te komen. Dus tijdens het koken wordt het aardig warm want aan de ene kant zuigt de kap de warmte weg en aan de andere kant wil de cv weer tot 19 graden komen.
De afzuigkap is van Ikea (https://www.ikea.com/nl/nl/p/underverk-inbouwafzuigkap-roestvrij-staal-70389139/)
De afvoer gaat met een buis door het dak naar buiten. (keuken is een aanbouw, plat dak)
Iemand een idee hoe we dit kunnen aanpakken? Vooral in deze tijd van duur gas maken we nu onnodige kosten.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zonder aanvoer geen afvoer.

Er moet evenveel lucht aangevoerd worden als de afzuigkap afzuigt.

Je kan kijken waar de licht het huis binnenkomt en of je dit kan verplaatsen zodat het tijd heeft om iets op te warmen.
Of je kan de kap vervangen voor een recirculatie model.
 

vreeswijkK

  • #3
Omdat de keuken in een aanbouw zit met een plat dak, is de buis naar buiten maar zo'n 1/1,5 meter. En dan komt van daar de lucht het huis binnen neem ik aan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee daar blaas je de lucht door weg, maar de lengte maakt niet uit, als je afzuigt moet je ook aanvoeren anders geen afzuiging.
 

vreeswijkK

  • #5
Oke duidelijk. Dat verklaard mogelijk de trek op de deuren wanneer ik de afzuigkap aan doe? Dat er blijkbaar geen aanvoer is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Of te weinig, je kan in de keuken een raam openen dan zuigt de kap alleen daar koude lucht aan.
 

Hans de L

  • #7
Oeps, als je deuren al trekken als die afzuigkap draait, dan zou ik ten spoedigste contact opnemen met de bouwinspecteur van de gemeente, er zijn dan ernstige ventilatiegebreken in deze woning.

Zeker als je op gas kookt, de gemiddelde natuurkundige kennis van een loodgieter/installateur of keukenboer is te beperkt om hier vast te stellen wat hier mis is, en wat daaraan te doen om naar wel een veilige situatie te komen!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
om nou meteen contact op te nemen met een inspecteur omdat er onvoldoende luchttoevoer is voor een afzuigkap vind ik persoonlijk wat overdreven, misschien zijn er roosters afgesloten of staan er downlufters dicht oid?
misschien is er aan isolatie en kierafdichting wat verandert/aangepast waarom er onvoldoende luchttoevoer is?
 
  • Like
Waarderingen: Ronny

ADDave

  • #9
Een afzuigkap wordt niet meegerekend in de ventilatiebalans van een woning dus een bouwinspecteur gaat hier helemaal niks van vinden.

Een kap met motor zuigt al snel 600 m3/h lucht af of nog meer. Daar is niet tegenop te ventileren met een woonhuisventilator. Je zal een voorziening moeten maken om die balans weer terug te brengen zodat niet alle warmte uit het huis gezogen wordt. Denk aan een rooster naar buiten vlakbij de kap of raam open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Misschien kan je eens proberen ergens voor toevoer zorgen en de kap een standje lager.
Veel mensen kopen zo'n kap op het vermogen dus de M3 per/uur hoe hoger hoe beter.
Die heb je niet altijd nodig.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #11
Recirculatie aansluiten is vaak eenvoudig mogelijk bij deze kappen. Raadpleeg de installatiehandleiding. Je hebt hier wel koolstoffilters of een plasma filter voor nodig die je regelmatig dient te vervangen (plasma filter niet)
 

Vraagsteller

  • #12
afzuigkap op laagste stand zetten denk ik. En koken op lage/laagste stand, duurt iets langer , kost veel minder gas of energie, lijkt mij. Zo kook ik altijd, hebben superlaag gasverbruik. En een ventilatierooster altijd open laten staan, aanvoer verse buitenlucht. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht heb ik begrepen. s’ nachts kun je eventueel de roosters dicht doen, dan koelt het minder af en hoef je s ochtends minder bij te verwarmen.
Als het dan op temp. is, zet je weer een rooster open.
In voorjaar en zomer kun je ventilatieroosters, als je die hebt, altijd open laten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Het is een misvatting dat koken op kaag vuur langer duurd.
Als water kook is het 100 graden, als het op laag vuur kookt is het 100 graden als het op hoog vuur kookt is het 100 graden.
Dus op laag of hoog vuur duurt het evenlang om de piepers gaar te krijgen.

Voordeel van laag vuur koken is wel dat het water minder snel verdampt, en het minder gas kost.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
er bestaan ventilatieroosters waarbij een groot deel van de warmte behouden blijft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
@Vraagsteller : Weinig ventileren? Dat is een slecht advies.

Juist bij koken / braden komt veel fijnstof vrij. Dat wil je niet in je woning hebben. Zuinig koken doe je met het deksel op de pan. Eerst het water snel aan de kook brengen, en dan terugzetten naar een stand waarbij de pan niet overkookt.

Roosters waarbij de warmte behouden blijft ken ik niet. Want de lucht die van buiten komt is nu eenmaal koud. Wel zijn er roosters (geweest?) met een elektrisch element erin. Om de koude lucht op de warmen. En wat denk je? Dat kost ook energie...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Vraagsteller schreef:
Zo kook ik altijd, hebben superlaag gasverbruik.
Wij koken elektrisch geen gasgebruik, geen CO2 en fijnstof door een verbranding.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Zodra je gaat bakken en braden komt er fijnstof vrij. Bij koken van water niet. Mijn collega heeft eens gemeten wat een simpel tosti-apparaat doet. Sinds die tijd worden de tosti onder de afzuigkap (op de hoogste stand) gemaakt...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Niet in huis misschien maar wel bij de opwekker.
Maar natuurlijk hebben jullie altijd groene stroom op elk moment van de dag en het hele jaar door :-).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu